Sok z malin – przepis i przygotowanie krok po kroku domowym sposobem
Malina właściwa w stanie naturalnym występuje w Azji i niemal w całej Europie. Źródła historyczne mówią o niej już w 300 roku p.n.e., a w IV wieku n.e. rzymski pisarz Palladius uznaje ją za roślinę uprawną. Pierwsze uprawy pojawiają się od średniowiecza, zazwyczaj znajdują się przyklasztornych ogrodach. Są pachnące soczyste i zdrowe, dlatego chętnie spożywamy je zarówno na surowo, jak i przetworzone jako dżemy, soki czy syropy. Malina ma swoje zastosowanie uprawne, kulinarne i lecznicze – wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe, jest dobry na przeziębienie. Najbardziej popularne jej zastosowanie to własnej roboty domowy sok z malin, ale znane są też inne przetwory z malin na zimę, jak na przykład dżem z owoców malin.
Jeśli interesuje cię także uprawa malin w ogrodzie, wszelkie niezbędne informacje znajdziesz w tym artykule.
Z tego artykułu dowiesz się:
Domowy sok z malin
Domowy sok z malin: przepis nr 1 na sok z malin
Przepis na sok z malin stanowi świetną propozycję na przetwory na zimę. Oto składniki, które będą wam potrzebne do jego przygotowania: ok. 12 kg malin, ok. 3-4 kg cukru, a także butelki lub słoiki (to w nie wlejemy przygotowany przez nas sok malinowy). Ponadto papier lub dekoracyjne etykiety na butelki i długopis. To, ile cukru użyjesz, zależy od twoich indywidualnych preferencji, możesz zredukować jego ilość. Kiedy zgromadziliśmy wszystkie potrzebne składniki na ten przepis, możemy ruszać z przygotowaniem. Jak zrobić sok z malin?
- Krok pierwszy: myjemy maliny na nasze przetwory na zimę. Następnie wykładamy je na sitko, aby odcedzić z resztek wody.
- Krok drugi: bierzemy uprzednio dobrze umyty i wyparzony słój. Teraz warstwami układamy raz maliny, raz cukier. Ile cukru? Zalecana dawka na 1 kg owocu to 500 g cukru. Przeplatamy tak maliny z cukrem do momentu, aż skończą się nam owoce. Teraz pozostaje nam przykryć słój – używamy do tego gazy lub jakiegoś materiału, który przewiązujemy sznureczkiem bądź tasiemką. W tym momencie należy odstawić słój na 3 dni w ciepłe i słoneczne miejsce – może to być na przykład parapet lub stolik stojący przy oknie. Pozostawiamy go tam aż do momentu, w którym maliny zaczną puszczać sok.
- Krok trzeci: kiedy maliny wypuszczą sok, trzeba je przecedzić i wrzucić do garnka, by tam go podgrzać aż do wrzenia.
- Krok czwarty: do uprzednio umytych i dobrze wyparzonych butelek lub słoików wlewamy nasz sok malinowy. Zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. W ten sposób mamy smaczne i własnej roboty maliny w cukrze oraz nasz sok malinowy. To doskonałe przetwory z malin na zimę. A może zainteresuje cię także nalewka z malin?
Domowy sok z malin: przepis nr 2 na sok z malin bez gotowania
Jak zrobić sok malinowy metodą naszych babć? Receptura jest bajecznie prosta i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności kulinarnych. Jak zrobić zatem ten sok? Bazę, jeśli chodzi o przepis, stanowią maliny w cukrze. Nasze składniki to po prostu: maliny (0,25 kg) i cukier (0,20 kg).
- Krok pierwszy: po zbiorze lub zakupie malin myjemy owoce i wrzucamy na sitko, by je dokładnie odcedzić z wody.
- Krok drugi: do wcześniej umytego i wyparzonego słoja wkładamy warstwowo maliny i cukier – na dno w pierwszej kolejności wędrują maliny.
- Krok trzeci: kiedy wypełniliśmy słój, nakrywamy go gazą lub skrawkiem materiału i przewiązujemy sznureczkiem lub tasiemką. Tak przygotowane owoce odstawiamy na około 3 dni. Uwaga: sok z malin może nam spleśnieć, dlatego regularnie trzeba zaglądać do słoika i jeśli zobaczymy, że maliny nie przykrywa cukier należy go dosypać – to właśnie on odpowiada za to, aby maliny nie pokryły się nalotem. Teraz należy odstawić je w ciepłe i słoneczne miejsce.
- Krok czwarty: po upływie 3 dni maliny są gotowe, aby zrobić z nich sok. Najpierw jednak trzeba dokładnie przecedzić i przetrzeć je przez sito z racji tego, że jest to przepis na sok malinowy bez gotowania. Teraz nasz sok malinowy wlewamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików. Taki syrop należy zużyć na bieżąco, gdyż bez wekowania nie nadaje się do długotrwałego przechowywania. Sprawdź także przepisy na inne przetwory domowe.
Domowy sok z malin: przepis nr 3 na sok z malin z imbirem i cytryną
Sok z malin uznawany jest za jedną z najlepszych tradycyjnych metod na przeziębienie. Tym razem przedstawiamy przepis na recepturę z dodatkiem imbiru i soku z cytryny. Do przygotowania będę potrzebne nam takie składniki, jak: na 1 kg malin około 0,5 kg cukru, 4 plastry imbiru i sok z ½ cytryny. W zależności od tego, ile nazbieramy lub kupimy malin, dostosowujemy do ich ilości pozostałe składniki.
- Krok pierwszy: tradycyjnie maliny myjemy i wrzucamy na sitko, aby odsączyć je z nadmiaru wody.
- Krok drugi: maliny umieszczamy w dobrze umytym, wyparzonym i osuszonym słoju – układamy je warstwowo, naprzemiennie z cukrem – na dno słoika idą najpierw maliny. Słój zakrywamy gazą lub ściereczką i przewiązujemy sznurkiem lub tasiemką. Odstawiamy go na 3 dni w ciepłe i słoneczne miejsce.
- Krok trzeci: regularnie doglądamy sok. Maliny przez cały czas powinny być przykryte cukrem, aby nie zapleśniały. Jeśli więc zaobserwujemy, że cukier został wchłonięty przez syrop, uzupełniamy go.
- Krok czwarty: po upływie kilku dni maliny ze słoja przecieramy przez sitko tak, aby nie pozostały w nich pestki. Sok wlewamy do garnka i gotujemy razem z sokiem z cytryny i plasterkami imbiru przez około 2 min. Kiedy nasz sok się zagotuje, wyjmujemy z niego imbir i przelewamy do butelek lub słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Kiedy ostygną, mamy “odpad”, czyli gotowe maliny w cukrze oraz sok w słoikach lub butelkach.
Właściwości lecznicze malin
Maliny na przeziębienie
Owoce i liście malin to od dawien dawna znany środek stosowany na gorączkę przy grypie lub przeziębieniu. Dzieje się tak, ponieważ pobudzają one gruczoły potowe, a parujący pot ze skóry wpływa na obniżenie temperatury ciała. Syrop ze świeżych malin bądź napar z suszonych malin już od pół godziny do godziny po zastosowaniu wywołuje obfite pocenie się.
Jak przygotować napar z suszonych malin? Potrzebne będą ci następujące składniki: 2 łyżki suszonych malin i pół szklanki wrzącej wody. Kiedy mamy wrzątek, zalewamy nim suszone owoce. Naczynie, w którym robimy naszą mieszankę przykrywamy i odstawiamy na minimum kwadrans. Po upływie tego czasu przecedzamy maliny przez sitko. Taki napar zaleca się pić od 2 do 3 razy dziennie przy przeziębieniu bądź anginie, grypie czy zapaleniu oskrzeli, którym towarzyszy przeziębienie. Sprawdź także właściwości lecznicze innych roślin.
Maliny na problemy żołądkowe i menstruację
Wśród dość licznych właściwości, jakie wykazują maliny, można znaleźć te, które warto wykorzystać na różne dolegliwości żołądkowe. Liście malin działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie oraz ściągająco. Garbinki, które zawierają liście tego owocu, pomagają zahamować rozwój bakterii jelitowych oraz pomogą przy biegunce. Przetwory z ich liści wykorzystuje się zaś przy wzdęciach.
Jak zrobić napar z liści maliny? Potrzebne będą następujące składniki: kilka liści malin i pół szklanki wody. Wodę gotujemy aż do wrzenia. Naszym wrzątkiem zalewamy liście i przykrywamy mieszankę na minimum kwadrans. Pół szklanki takiego naparu można pić 2-3 razy dziennie.
Maliny znane są również z właściwości łagodzenia bólu menstruacyjnego. Dlaczego? Ich spożywanie powoduje lekki rozkurcz macicy.
Maliny w lekach
Maliny zawierają wiele cennych składników: bogactwo witamin, m.in. C, B1 i B6, flawonoidy, pektyny, kwasy organiczne czy substancje mineralne, np. potas.
Na rynku znajduje się wiele leków, które w swoim składzie zawierają maliny. Najprostszym, tradycyjnym i zarazem najbardziej z nich znanym jest syrop z malin. Jest też jednym z elementów niektórych syropów na przeziębienie, typu prawoślazowy z maliną i cynkiem. Poprawia się nim też smak niektórych leków dla dzieci. Suszone maliny wykorzystuje się jako jeden ze składników niektórych mieszanek przeciwgorączkowych czy napotnych. Natomiast liście malin można znaleźć w wybranych mieszankach moczopędnych czy żółciopędnych.