Sok z marchwi – zalety, właściwości zdrowotne, witaminy, przygotowanie krok po kroku
Nie od dziś mówi się, że regularne picie soku z marchwi wywołuje pozytywne działanie na nasze zdrowie. Jeżeli szukasz zdrowych napojów, które skutecznie ugaszą pragnienie, to sok marchewkowy powinien znaleźć się wśród twoich faworytów. Oprócz tego, że jest zdrowy, można go mieszać z różnymi owocami lub warzywami, poszukując nowych doznań smakowych.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach owocowych.
Sok z marchwi – witaminy
Regularne picie soku z marchwi dostarczy nam cenne witaminy oraz mikroelementy. Wystarczy spożywać tylko 100 ml soku z marchewki, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Dokładnie taka porcja soku zawiera aż 110% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Oprócz tego porcja soku dostarczy nam 18% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Natomiast witaminy C i B6 będą w 100% dostarczone, jeżeli wypijemy 1 litr soku marchewkowego.
Sok marchewkowy to również niesamowite źródło biotyny oraz kwasu foliowego. Dlatego picie soku z marchwi zalecane jest przede wszystkim kobietom planującym zajście w ciążę. Dodatkowo sok z marchwi zawiera takie witaminy, jak E, B2 oraz B1. Jednak najbardziej zaleca się spożywanie soku marchewkowego ze względu na obecność beta karotenu, czyli prowitaminy A. W 100 gramach świeżej marchwi znajdziemy aż do 9 mg beta karotenu. To właśnie z prowitaminy A w naszym organizmie wytwarzana jest właściwa witamina A. Poza marchewką, źródłem beta karotenu jest dynia, szpinak, czy też jarmuż. A może zainteresuje cię także ten artykuł o soku z malin?
Sok marchewkowy – właściwości zdrowotne
Skoro już wiemy, że sok marchewkowy jest zdrowy, to warto poznać jego konkretne działanie i właściwości zdrowotne względem naszego organizmu. Jednym słowem, warto przekonać się, dlaczego picie soku z marchwi jest dla nas korzystne. Bogata w przeróżne składniki odżywcze marchewka jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które nie tylko opóźniają procesy starzenia, ale również doskonale zapobiega występowaniu nowotworów. Należy jednak pamiętać, że witaminę A możemy przedawkować. Dlatego obiecane właściwości zdrowotne, uzyskamy wypijając maksymalnie 3 szklanki soku. Ponadto zawarte składniki odżywcze w soku marchewkowym wpływają korzystnie na cerę. I tutaj nie chodzi tylko o obecność beta karotenu, który zapewnia nam ładny i zdrowy koloryt skóry. Regularne picie soku z marchwi ma działanie hamujące trądzik, a także wytwarzanie łoju. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie marchwi w ogrodzie.
Sok marchewkowy jest zdrowy ze względu na obecność witaminy C. Dzięki niej zwiększamy odporność swojego organizmu, jednocześnie skuteczniej walcząc z przeziębieniem i różnymi infekcjami. Zawarte w soku marchewkowym składniki odżywcze doskonale sprawdzą się w profilaktyce, chcąc uniknąć choroby miażdżycowej. Marchewka posiada właściwości zdrowotne, które sprzyjają osobom walczącym z niepłodnością. Dotyczy to zarówno kobiet mającymi problemy z owulacją, jak i również mężczyzn borykającym się z gorszą jakością nasienia.
Kiedy warto pić sok z marchwi? Oczywiście, nie są to jedyne właściwości zdrowotne przemawiające za tym, że sok uzyskany z marchewki jest zdrowy. Na regularne spożywanie soku powinny zdecydować się wszystkie osoby, które borykają się z przewlekłym stresem oraz przemęczeniem. Działanie soku pozwoli nam odzyskać zmęczenie i spokój ducha. Jednocześnie składniki odżywcze zawarte w marchewce lepiej przygotuje nasz organizm do walki z różnymi chorobami, a nawet zapobiegnie ich występowaniu. Sprawdź także ten artykuł o soku i syropie z pigwowca.
Jak przygotować sok z marchwi?
Wydawać by się mogło, że przygotowanie soku marchewkowego nie jest niczym trudnym. Poprzednie pokolenia radziły sobie ze zwykłą tarką, a także odciskaniem soku na gazie. Dzisiaj nie musimy w tę czynność wkładać już tak dużego wysiłku, ponieważ do wyboru mamy różnego rodzaju wyciskarki do soku. Na tym polu jednak nie warto oszczędzać. Urządzenie powinno jak najlepiej odcisnąć sok. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że z warzyw została wydobyta maksymalna ilość składników odżywczych.
Jeżeli chcemy uzyskać w pełni zdrowy i wartościowy sok z marchewki, nastawmy się na systematyczne przygotowywanie zdrowotnej mikstury. Ponieważ wszelka obróbka termiczna marchewki, w tym pasteryzowanie soków, przyczyni się do utraty cennych składników. W tym przede wszystkim do zawartości karotenoidów. Gotowanie na parze powoduje utratę 8% karotenoidów. Natomiast podczas blanszowania strata wzrasta do 18%.
Warto łączyć marchew z różnymi owocami i warzywami. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać prawdziwą bombę witaminową. Sok z marchwi możemy łączyć na przykład z pomarańczą, jabłkami, gruszkami lub pietruszką. Świetnie sprawdzi się również połączenie egzotycznych owoców, takich jak mango, banan, czy też papaja. Jeżeli zależy nam na uzyskaniu prawdziwej multiwitaminy, warto połączyć marchew z popularnym ostatnio jarmużem. Jest to warzywo, które dostarczy nam nie tylko spore pokłady witaminy A, ale również witaminy B12 i D. Oprócz tego, jest to niesamowite źródło wapnia, magnezu oraz kwasu askorbinowego. W ten sposób nasza odporność organizmu będzie funkcjonować na najwyższym poziomie, a my dostarczając organizmowi pełnię witamin i mikroelementów przestaniemy narzekać na zmęczenie i brak energii. A może zainteresuje cię także ten artykuł o soku i nalewce z rokitnika?