Sok miętowy – właściwości zdrowotne

Mięta jest ziołem o bardzo intensywnym zapachu, znajdującym zastosowanie zarówno w postaci świeżych liści, jak i w formie suszu. Jest źródłem wielu składników odżywczych, takich jak magnez, żelazo, kwas foliowy, witaminy A oraz B3 (niacyna). Sok z mięty pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, co umożliwia utrzymanie ładnej sylwetki.

Syrop z mięty pomoże na dolegliwości trawienne i wzmocni organizm w okresie jesienno-zimowym. Popijanie ciepłego naparu miętowego ułatwi wykrztuszanie zalegającego w płucach śluzu, a obecny w mięcie antyseptyczny mentol złagodzi ból gardła. Zimny napój z mięty i cytryny, pity w czasie upałów, skutecznie ugasi pragnienie i schłodzi rozgrzany organizm.

Zimny sok miętowy popijany małymi łykami, pomoże pozbyć się czkawki oraz wzdęć. Mieszanka ziół mięty pieprzowej, korzenia waleriany, ziela melisy, lawendy i dziurawca polecana jest osobom cierpiącym na bezsenność. Aby przygotować napar, należy 3 łyżki ziół zalać 2 szklankami gorącej wody i odstawić na 4 godziny. Po upływie zalecanego czasu zagotowujemy mieszankę i popijamy ciepłą herbatkę przed udaniem się na spoczynek. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie mięty pieprzowej?

Sok z mięty na zimę – najlepszy przepis krok po kroku

Do przygotowania soku domowej roboty nadają się liście mięty zielonej lub mięty pieprzowej:

  • mięta zielona Mentha spicata ma jasnozielone długie listki, pachnące jabłkowo. Jest łagodna w smaku, bowiem zawiera niewiele mentolu,
  • mięta pieprzowa Mentha piperita wyróżnia się silnym, mentolowo-pieprzowym aromatem ciemnozielonych listków.

Składniki:

  • Świeże listki mięty zielonej lub pieprzowej – około 30 gałązek
  • Cukier – 2 szklanki
  • Sok z cytryny – wyciskamy 1 cytrynę. Zamiast cytryny możemy przyrządzić sok z kwaskiem cytrynowym, stosując 1 łyżeczkę kwasku
  • Woda – 2 l

Przygotowanie:

  1. Gałązki mięty płuczemy i odsączamy.
  2. Wodę gotujemy, po zagotowaniu garnek odstawiamy z gazu.
  3. Do wody wsypujemy cukier oraz wyciskamy sok z cytryny – całość mieszamy, do chwili rozpuszczenia się cukru.
  4. Do syropu wkładamy świeżą miętę, przykrywamy garnek i zawartość macerujemy przez 24 godziny.
  5. Po upływie zalecanego czasu wyjmujemy miętę. Powstały miętowy syrop należy przecedzić prze sitko i zagotować.
  6. Gorący napój z mięty i cytryny przelewamy do uprzednio wyparzonych słoików. dokładnie zakręcamy nakrętki.
  7. Krótkie pasteryzowanie, przez około 5 minut, przedłuży żywotność napoju.

Świeże gałązki mięty na syrop
Sok z mięty - najlepszy przepis na syrop miętowy na zimę

Syrop miętowo-cytrynowy przed wypiciem rozcieńczamy wodą, w dowolnych proporcjach – według własnego smaku i uznania. Możemy polać nim lody, dodać do owocowych sałatek i deserów. Lecznicze właściwości mięty docenimy, popijając ciepłą herbatę z syropem z mięty w czasie dolegliwości trawiennych. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na syrop z mięty.

Przepis możemy wzbogacić, dodając do świeżej mięty – świeże liście melisy. Gorącym syropem, przygotowanym z wody i cukru, zalewamy zioła i dodajemy plastry cytryny. Całość odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni. Potem przelewamy gęsty syrop do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Syropem możemy polewać lody, desery oraz dodawać do drinków.

Przepis na syrop z mięty - najlepszy na kaszel

Przygotowanie gęstego syropu z mięty, jest sposobem zabezpieczenia się przed przeziębieniem, wychłodzeniem organizmu i spadkiem odporności w czasie zimowych miesięcy. Domowy syrop z mięty jest aromatyczny, zawiera substancje odżywcze i może być wykorzystany zarówno w celach leczniczych, jak i kulinarnych – jako zdrowy dodatek do rozmaitych potraw. Oto łatwy przepis na wykorzystanie świeżych liści mięty – krok po kroku:

Składniki:

  • Świeże liście mięty – z kilku gałązek
  • Woda – ½ szklanki
  • Cukier – 1 szklanka

Przygotowanie:

  1. Miętę dokładnie płuczemy i usuwamy z gałązek zwiędnięte listki. Odsączamy gałązki na sitku.
  2. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
  3. Do gorącej wody wsypujemy cukier i gotujemy, aż całkowicie się rozpuści.
  4. Miętę przekładamy do garnka z gorącym syropem. Gotujemy całość na małym ogniu. Gdy ilość soku zmniejszy się o połowę, odstawiamy garnek na 4 godziny.
  5. Po upływie zalecanego czasu, ponownie gotujemy syrop z miętą, aż stanie się gęsty.
  6. Po usunięciu gałązek mięty, przelewamy gorący syrop do wyparzonych słoików i mocno dokręcamy nakrętki.

Otrzymany gęsty i słodki syrop, o zapachu i smaku mięty, pomoże pozbyć się kaszlu i bólu gardła. Dodajemy 1-2 łyżeczki do herbaty lub ciepłej wody i popijamy małymi łykami kilka razy dziennie. Miętowy syrop możemy wykorzystać także do wzbogacenia oryginalnym smakiem i aromatem, np. świątecznych deserów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z mięty.

ikona podziel się Przekaż dalej