Sok z rabarbaru oraz inne przetwory z rabarbaru

Syrop rabarbarowy

Rabarbar posiada bardzo cenne właściwości dla zdrowia człowieka, szczególnie wyciskany bądź spożywany nawet na surowo. Oczywiście, czasami jest on również… szkodliwy – jednak tylko i wyłącznie, gdy spożywać będziesz jego liście. Niestety, ale charakteryzują się one sporą zawartością kwasu szczawiowego, a to dla organizmu w dużej mierze może być to niebezpieczne. Zdecydowanie korzystniej będzie przyrządzić z łodyg syrop lub sok w słoikach. Będzie znacznie lepszy, jak sklepowy – no i, o wiele zdrowszy! Syrop zawsze można rozcieńczyć później z wodą, aby uzyskać idealnie gaszący pragnienie napój na lato. Równie dobrze, takim syropem możesz wówczas polewać placki czy naleśniki, ale też dolewać do herbaty czy naparu ziołowego na zimę. Przygotuj:

  • ok. 8 łodyg rabarbaru
  • 1/4 szklanki wody
  • 4 niewielkie cytryny
  • ok. 600 g cukru

Do stworzenia syropu użyj zwykłego, czerwonego rabarbaru – zyska dzięki temu nieco różowo-malinową barwę.

  1. Umyj łodygi rabarbaru i odetnij końce, a następnie obierz je. Pokrój na małe kawałki.
  2. Przełóż rabarbar do garnka i zalej wodą. Zagotuj i przez ok. 10 minut przetrzymaj całość jeszcze po zagotowaniu. Rabarbar się rozpuści.
  3. Odcedź za pomocą sitka i zlej sok do pojemnika.
  4. Przekrój cytryny na połówki i wyciśnij sok (ok. 250 ml). Wlej do rondla wyciskany sok z cytryny, zmieszaj z sokiem z rabarbaru i dodaj cukier. Zamieszaj i ustaw na palniku – mieszaj całość do momentu rozpuszczenia się cukru.
  5. Syrop nie może bulgotać, ale ma parować. Podgrzewaj go tak ok. 1,5 godziny. Zbieraj pianę.
  6. Przelej całość do słoików i umieść po przestudzeniu w lodówce. Jeżeli chcesz mieć syrop na zimę, to pamiętaj o jego pasteryzacji! Sprawdź także ten artykuł z przepisami na przetwory z rabarbaru.

Nalewka z rabarbaru

Rabarbar nie będzie szkodliwy, jeżeli przyrządzisz z niego… nalewkę! Potrzebować będziesz:

  • 1/2 l wódki bądź spirytusu (60 %)
  • 1/2 kg rabarbaru czerwonego
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1/4 szklanki cukru
  1. Umyj rabarbar i pokrój na 3 cm kawałki (bez obierania).
  2. Wsyp do słoików, zasyp cukrem i pozostaw w słoikach na 1 dzień (słoneczne stanowisko). Co jakiś czas potrząsaj.
  3. Wlej alkohol do słoika i odstaw na ok. 2 miesiące do ciemnego miejsca. Potrząsaj co kilka dni.
  4. Rabarbar po tym czasie możesz odcedzić na sitku, a nalewkę przelać do butelek. Warto będzie dodać do smaku cytryny lub odrobiny wody, gdy nalewka z rabarbaru będzie zbyt… mocna. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z rabarbaru?

Pozostałe przepisy na przetwory z rabarbaru

Kompot na zimę

To idealny napój zarówno na zimowe wieczory, jak i do… niedzielnych obiadów! Przygotuj:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 20 g cukru
  • kilka sztuk goździków
Sok z rabarbaru w szklankach, czyli sprawdzone przepisy na przetwory  z rabarbaru, w tym kompot, nalewka z rabarbaru i inne
Sok z rabarbaru na zimę – najlepsze przepisy krok po kroku
  1. Umyj łodygi, odetnij końcówki i skrój w 3-cm kawałki.
  2. Zalej je ok. 2 l wody, dodaj goździki i cukier.
  3. Gotuj przez ok. pół godziny, a następnie przelej do wyparzonych słoików. Możesz kompot również zapasteryzować, aby służył przez… całą zimę!

Ciasto z rabarbarem

Jeżeli po przyrządzeniu syropu czy nalewki zostały fragmenty rabarbaru, można z niego zrobić placek z rabarbarem. Przygotuj:

  • kilka jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklankę cukru pudru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  1. Ogrzej jajka w temperaturze pokojowej, a rabarbar umyj, osusz, odetnij liście i pokrój łodygi na ok. 2 cm plastry.
  2. Posmaruj tortownicę masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Jaja wbij do miski, dodaj cukier puder (waniliowy też!) i ubij na puszysty krem (ok. 10 minut mikserem). Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami na przetwory.
  3. Dodawaj olej lub roztopione masło, miksując (jeszcze ok. 5 minut).
  4. Wsyp mąkę do miski i zmieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Przesiej jej ok. 1/3 do ubitej masy, delikatnie miksując. Drugą cześć dodaj tak, jak tę pierwszą. Później ostatnią część dorzuć, jak dwie poprzednie.
  5. Włóż ciasto do tortownicy, wyłóż rabarbar, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 18- stopni.
  6. Ciasto z rabarbarem piecz ok. 45 minut, do momentu zarumienienia się. Wyjmij i posyp cukrem pudrem.

Wolisz sok z rabarbaru? Nalewkę? A może ciasto rabarbarowe? Wypróbuj i zdecyduj, który z przedstawionych przepisów będzie najlepszy! A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu przepisy na kompoty?

ikona podziel się Przekaż dalej