Sok z selera naciowego - przepisy, przygotowanie, właściwości, porady
Sok z selera naciowego jest jednym z najbardziej niedocenianych napojów o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. To smaczne i orzeźwiające źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. W tym artykule przedstawimy kilka cennych informacji na temat tego soku, przepisy na jego przygotowanie, właściwości zdrowotne oraz przydatne porady.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o sokach i syropach.
Właściwości lecznicze soku z selera naciowego
Seler naciowy ma bardzo wiele różnych właściwości zdrowotnych. Warto wprowadzić go do menu z różnych powodów. Ze względu na specyficzny smak, najlepiej zastosować go w sokach. Wyciskany sok z selera ma podobne właściwości, a lepiej komponuje się z innymi smakami. W przepisach nie można użyć w zamian selera korzeniowego, ponieważ ma zupełnie inne właściwości.
Seler naciowy przede wszystkim wspomaga trawienie. Jest bogaty w błonnik, więc poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Gwarantuje także prawidłowe funkcjonowanie jelit. Zawiera mnóstwo potasu, który ma działanie obniżające ciśnienie krwi. Jego picie na co dzień pomaga w walce z nadciśnieniem.
Sok z selera naciowego warto pić także dla urody. Jest to źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy, na przykład zawiera beta-karoten i witaminę C. Chronią komórki przed uszkodzeniem i stresem oksydacyjnym, tym samym zapobiegając starzeniu. Naturalnie wspierają system detoksykacji organizmu i pomagają w usunięciu szkodliwych substancji chemicznych. Sok z selera naciowego może także wzmacniać działanie układu odpornościowego. To dzięki dużej zawartości witamin i minerałów, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu. To prawdziwa bomba witaminowa, więc osoby zmagające się z niedoborami, wypadaniem włosów, problemami z cerą i skórą powinny jak najczęściej sięgać po seler naciowy. A w formie soku lub koktajlu jest po prostu najsmaczniejszy.
Sok z selera naciowego w codziennej diecie
Sok z selera naciowego jest niezwykle wartościowy, jednak warto wiedzieć, jak go stosować, by był najbardziej skuteczny. Przede wszystkim warto pić go na czczo. Dzięki temu poprawisz swoje nawodnienie z samego rana, a do tego lepiej przyswoją się wszystkie składniki. Ponieważ nie jest niestety zbyt smaczny, możesz swobodnie eksperymentować z różnymi owocami i warzywami. To sposób na uzupełnienie składników odżywczych, a przede wszystkim na wyjątkowy smak. Pomyśl także o tym, by użyć soku do zrobienia gęstego odżywczego koktajlu, na przykład z pomarańczą i owocami jagodowymi. Możesz używać także liści – szpinaku, jarmużu, bazylii.
Przepis na sok z selera naciowego
Jak zrobić sok z selera naciowego? Potrzebujemy świeżego selera naciowego, który możemy zakupić w sklepach spożywczych. Wybierajmy egzemplarze o jasnozielonych łodygach i liściach, na których nie ma śladów więdnięcia. Następnie dokładnie myjemy seler pod bieżącą wodą, usuwamy zbyt twarde części końcówek i kroimy na kawałki.
Sok z selera najlepiej przygotowywać za pomocą wyciskarki do soków lub sokowirówki wolnoobrotowej. Dzięki temu uzyskamy płynną konsystencję i nie stracimy cennych składników odżywczych. Sok z selera naciowego, podobnie jak korzeniowego, jest bardzo intensywny w smaku, więc można dodać do niego trochę wody, by złagodzić mocny posmak. Do selera dodaje się także inne owoce lub warzywa oraz przyprawy. Dzięki temu powstaje smaczny oraz pełen witamin napój, idealny na dobry początek dnia. Można przygotować także koktajl z selera naciowego, gęstszy i pełen błonnika oraz składników odżywczych.
Sok z selera naciowego na detoks
To przepis na jeden z najsmaczniejszych soków z selerem naciowym. Picie go to prawdziwa przyjemność, a na dodatek ma składniki detoksykujące i przyspieszające metabolizm. Do zrobienia takiego soku potrzebujesz:
- 4 łodygi selera naciowego,
- 2 jabłka,
- połowę cytryny.
Cytryna ma działanie detoksykujące. Napój nawadnia i pomaga w pozbyciu się nadmiaru wody z organizmu. Sok jest bardzo łatwy w przygotowaniu – seler i jabłka trzeba umyć i przygotować do wyciśnięcia, na przykład pokroić na kawałki. Przepuszcza się je przez sokowirówkę. Do szklanki należy wcisnąć także sok z cytryny. Taki sok można pić codziennie rano, by usunąć złogi i poprawić jakość cery, paznokci, a nawet samopoczucie. Sok z selera i jabłek warto pić od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz zwiększyć jego działanie detoksykujące, możesz dodać odrobinę pieprzu cayenne albo cynamonu. Sprawdź także ten artykuł: Seler w ogrodzie - sadzenie, uprawa, pielęgnacja, właściwości odżywcze.
Seler naciowy wyciskany na odporność
To przepis bardziej na koktajl z selera naciowego niż sok, ponieważ jest bardziej gęsty. Sok z selera naciowego z marchewki i imbiru. Imbir wzmacnia odporność i rozgrzewa, ten sok warto pić w czasie przeziębienia lub w okresie grypowym. Jak zrobić taki sok? Potrzebujesz:
- 4 łodygi selera naciowego,
- 3 marchewki,
- 1 mały kawałek imbiru (około 2-3 cm).
Warzywa należy przygotować i umyć, a następnie wycisnąć z nich sok w wyciskarce lub sokowirówce. Imbir należy zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać. Do całości można dodać także trochę miodu, cynamonu lub kurkumy – mają działanie wzmacniające i bakteriobójcze, poprawiają pracę układu pokarmowego i pomagają w zwalczaniu choroby.
Pełen witamin i minerałów sok z selera
Oto najlepszy przepis na sok z selera naciowego z ogórkiem i pietruszką. Ten zielony koktajl ma mnóstwo żelaza i witaminy C – idealny na anemię, świetnie sprawdzi się jako napój na dobry początek dnia, by poczuć się lepiej i nabrać energii. Potrzebne jest tylko:
- 4 łodygi selera naciowego,
- 1 duży ogórek,
- 1 pęczek pietruszki.
Wszystkie składniki trzeba umyć i przecisnąć przez sokowirówkę. Ogórek zapewnia odpowiednio dużo wody i smaku, jest niezwykle orzeźwiający. Pietruszka i seler odpowiadają za odżywienie. To jeden z najlepszych sposobów na to, by przyswajać dużo natki pietruszki, która jest najlepsza w walce z anemią i niedoborami. Jeśli nie odpowiada ci smak soku, dodaj trochę jabłek lub gruszek, by dodać nieco słodkości.