Wekowanie truskawek – co można zrobić z truskawek?

Pasteryzowanie owoców jest najprostszym i najpopularniejszym sposobem na utrwalenie przetworów. Wybór tej metody pozwala na zachowanie w owocach dużej ilości witaminy C. Trwałość zaprawy zależy od stopnia wyeliminowania drobnoustrojów - pleśni i bakterii. Zachowanie odpowiednich warunków higienicznych oraz jakość wykorzystywanych owoców, mają wpływ na jakość domowych przetworów.

Truskawki na przetwory, zdrowe i dojrzałe, dokładnie myjemy, odrzucając owoce uszkodzone.

  • Dżem i konfitura z truskawek będą najsmaczniejsze, jeśli użyjemy owoców bardzo dojrzałych i słodkich, które mają dużo miąższu, co ograniczy ich rozpadanie się w czasie gotowania.
  • Na kompot z truskawek nadają się owoce nieco mniej dojrzałe, o zwartym miąższu, dzięki czemu truskawki nie wypłyną na powierzchnię kompotu.
  • Soki, wino z truskawek i nalewki z truskawek wymagają użycia owoców bardzo aromatycznych, smacznych, o intensywnej barwie soku. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na konfiturę z truskawek?

Wekowanie truskawek przeprowadzamy w szklanych butelkach, w dużych słojach typu weki oraz w słoikach twist. Brzegi weków, po napełnieniu gorącą truskawkową zalewą, dokładnie wycieramy, nakładamy suche gumowe uszczelki, suche pokrywki i sprężyny. Na słoiki twist nakładamy pokrywki i lekko je dokręcamy, jeśli będą poddane gotowaniu – para w czasie pasteryzacji powinna swobodnie wydostawać się na zewnątrz. Przetwory pasteryzujemy około 20 minut. Inną metodą jest dokładne dokręcenie pokrywek słoików twist, po nałożeniu gorących przetworów. Słoiki odwracamy do góry dnem. Gdy wystygną, możemy umieścić je w domowej spiżarni.

Łatwe przepisy na smaczny sok truskawkowy nie tylko na zimę

Przepis 1 - kompot z truskawek w soku własnym

Składniki:

  • Truskawki - 1 kg
  • Cukier – 45 dag

Przygotowanie:

Owoce przebieramy i dokładnie myjemy. Po osaczeniu, usuwamy szypułki. Truskawki przekładamy do miski i przesypujemy cukrem. Pozostawiamy je na kilka godzin, do momentu, aż puszczą sok. W tym czasie przygotowujemy naczynia do pasteryzacji. Weki lub słoiki twist myjemy i wyparzamy. Gotową truskawkową mieszaniną napełniamy słoje. Pasteryzujemy je w temperaturze 90 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Po schłodzeniu gotowy sok z truskawek przechowujemy w chłodnej spiżarce.

Przepis 2 – sok z truskawek bez cukru

Składniki:

  • Truskawki – 1 kg
  • Woda – 1 i 2/3 szklanki

Przygotowanie:

Sok z truskawek należy wycisnąć, używając sokowirówki lub odcisnąć owoce, np. w gazie. Powstałą miazgę truskawkową zalać wodą i odstawić na około 1 godz. Po upływie zalecanego czasu, ponownie wycisnąć z owoców sok i wymieszać go z sokiem otrzymanym wcześniej. Przelać płyn do wyparzonych słoików lub butelek i poddać pasteryzacji, przez około 15 minut. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z truskawek.

Przepis 3 – tradycyjny sok z truskawek

Składniki:

  • Truskawki – 1 kg
  • Woda – 2 szklanki
  • Cukier – 15 dag
Sok i kompot z truskawek
Sok z truskawek - najlepszy przepis jak zrobić sok truskawkowy

Przygotowanie:

Przebrane truskawki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 3 godziny, by puściły sok. Po upływie zalecanego czasu, zlewamy otrzymany sok i mieszamy go z cukrem. Płyn nalewamy do słoików lub butelek, zostawiając około 5 cm wolnej przestrzeni od pokrywki lub korka, bowiem podczas gotowania sok zwiększy swoją objętość. Po zamknięciu, słoiki i butelki pasteryzujemy przez 10 minut.

Jak przygotować syrop truskawkowy - krok po kroku

Syrop truskawkowy powstaje przez gotowanie soku truskawkowego z cukrem, dzięki czemu nabiera odpowiedniej konsystencji. Słodki i gęsty syrop nadaje się do wielorakiego zastosowania - może stanowić smaczną i aromatyczną polewę deserów i słodkich dań, dolewany jest do herbaty lub wody, jest również składnikiem domowych win i nalewek.

Składniki:

  • Truskawki – 1 kg
  • Cukier – 80 dag

Przygotowanie:

  1. Truskawki wyciskamy, używając sokowirówki lub ręcznie – przy pomocy gazy.
  2. Sok wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i powoli gotujemy, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  3. Zbieramy pianę, zbierającą się na powierzchni gotującego się soku.
  4. Doprowadzamy syrop do zagotowania się i gorącym płynem napełniamy wyparzone słoiki, po samo wieczko.
  5. Po dokładnym, mocnym dokręceniu pokrywek twistów, odwracamy słoiki dnem do góry i pozostawiamy syrop do ostygnięcia.

Przetwory z truskawek, przygotowane samodzielnie, nie zawierają konserwantów i sztucznych barwników. Przechowujemy je w ciemnych szafkach – spiżarkach lub w piwnicy, o temperaturze otoczenia około +15 stopni Celsjusza. Jeśli ustawimy przetwory w pomieszczeniu o wyższej temperaturze, mogą zacząć namnażać się szkodliwe dla zdrowia drobnoustroje. Jeśli zauważymy na powierzchni soków pleśń – natychmiast wylewamy całą zawartość słoika. A może zainteresuje cię także ten artykuł na przetwory z truskawek?

ikona podziel się Przekaż dalej