Syrop z cebuli i czosnku - sprawdzony przepis krok po kroku - sprawdź!
W okresie jesienno-zimowym raczej nie obejdziemy się bez przeziębień, nawrotów kaszlu i kataru. Dlatego też warto znać domowe przepisy, które pomogą zarówno na kaszel, na przeziębienie i inne objawy choroby, a dodatkowo będą nadawały się dla dzieci i kobiet w ciąży. Jednym z takich przepisów jest przepis na syrop z cebuli i czosnku. Zobaczmy, jak w bardzo prosty sposób przyrządzić syrop cebulowy z czosnkiem, a nawet i z dodatkiem miodu i cytryny.
Jeśli szukasz więcej przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o syropach.
Właściwości i zastosowanie czosnku i cebuli
Zanim przystąpimy do zrobienia syropu cebulowego z czosnkiem, który jest dobry zarówno dla kobiet w ciąży, jak i dla dzieci, warto dowiedzieć się, jakie zastosowanie i właściwości on posiada. Przed podaniem go dzieciom i dorosłym warto również wiedzieć, jak należy go podawać.
Dzięki swoim właściwościom syrop cebulowy z czosnkiem jest wykorzystywany na kaszel i na przeziębienia. Można go przygotowywać bez cukru, a w zamian za to używać miodu. Dodatkowo też często stosowana jest cytryna, o której właściwościach zdrowotnych i dużych zasobach w witaminę C nie trzeba wiele mówić.
Cebula jest jednym z dwóch głównych składników wykorzystywanych do produkcji tego syropu. Tak jak i czosnek, nie jest ona szkodliwa dla kobiet w ciąży, dzięki czemu ten środek cieszy się tak wielkim zainteresowaniem. W cebuli znajduje się bardzo wiele witamin, między innymi witamina C, B, E, K, H i PP, a także magnez, fosfor, siarka, krzem oraz cynk. Cebula jest przydatna przy chorobach reumatycznych, przy przeziębieniach, katarze, chorobach dróg oddechowych, ale również zapobiega nadciśnieniu i zakrzepom. Dodatkowo zmniejsza ona ryzyko pojawienia się nowotworów, poprawia trawienie, obniża zły cholesterol i działa przeciwgrzybicznie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z cebuli?
Kolejnym składnikiem jest czosnek, zawierający witaminy B, C i K, a dodatkowo wapń, selen, fosfor, mangan, żelazo, potas, cynk, magnez i miedź. Wzmacnia on odporność naszego organizmu, obniża zły cholesterol, wykorzystywany jest przy leczeniu cukrzycy, obniża ciśnienie krwi, ale również niszczy jelitowe pasożyty, zwalcza infekcje dróg oddechowych i poprawia wydajność nerek, przez co często stosowany jest przy infekcjach dróg moczowych.
Syrop z cebuli i czosnku bez cukru - przepisy
Przepisy na syrop z cebuli i czosnku bez cukru są różne. Pamiętajmy jednak, że musi on być podawany w odpowiedni sposób. Podawać należy dwa lub trzy razy dziennie po 2 łyżki. W taki sposób zapobiegniemy rozwijającym się w nas chorobom i pierwszym objawom, np. chrypie.
Pierwszy przepis na syrop z cebuli, czosnku i miodu jest bardzo prosty.
Składniki:
- 2 cebule,
- 5 ząbków czosnku,
- 100 g płynnego miodu.
W zależności od potrzeb mnożymy ilość składników.
Przygotowanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Czosnek kroimy w drobne plasterki.
- Warzywa mieszamy w słoiku razem z miodem i odstawiamy na noc.
- Rano syrop z cebuli, czosnku i miodu przelewamy przez drobne sitko.
Po tym czasie syrop jest już gotowy. Sprawdź także ten artykuł o właściwościach syropu z cebuli.
Syrop z cebulą czosnkiem i miodem można również wzbogacić w cytryny.
Składniki:
- 1 cebula,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 cytryna,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
- Połówkę cytryny, cebulę i czosnek kroimy.
- Całość wkładamy do słoika i mieszamy z miodem i sokiem z drugiej połówki cytryny.
- Do słoika wlewamy szklankę przegotowanej wody i mieszamy.
- Odstawiamy na noc do lodówki.
Pamiętajmy, że słoik powinien być zakręcony.
Przepis na syrop z cebuli i czosnku z cukrem
Syrop z cebuli i czosnku można w bardzo prosty sposób przygotować. Zobaczmy więc, jakie możliwości dają nam różne przepisy i który z nich będzie najbardziej odpowiedni dla nas i dla naszych dzieci. Sposobów na wykonanie syropu jest wiele, lecz tutaj zobaczycie najbardziej popularne z nich.
Pierwszy przepis wygląda następująco.
Składniki:
- 4 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 4 łyżki cukru.
Jeśli mamy potrzebę, możemy dodać dodatkową łyżkę cukru.
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno.
- Całość wkładamy warstwami do słoika, a każdą warstwę zasypujemy cukrem.
- Odstawiamy na 4-5 godzin.
- Przecedzamy przez gazę do naczynia, które można zamknąć.
Tak przygotowany syrop należy zużyć do 10 dni. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z czosnku?
Inny i bardziej skomplikowany przepis na ten syrop zawiera dużo więcej składników.
Składniki:
- 3 czerwone cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cytryny,
- 8 goździków,
- kawałek świeżego imbiru,
- cukier.
Ilość imbiru zależy od nas, ale zazwyczaj używa się około 3 cm kawałki.
Przygotowanie:
- Cebulę, czosnek, cytrynę i imbir kroimy w plastry.
- Do słoika układamy warstwowo wszystkie składniki, zasypujemy cukrem i tak na zmianę.
- Po ułożeniu całość ugniatamy.
- Na wierzch wrzucamy goździki i całość do pełna zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z 1 cytryny.
Syrop powinien być odstawiony na około 48 godzin, a później jest już gotowy do spożycia.
Wielu z nas korzysta również z opcji bez czosnku. Wtedy jest to tylko cebula z cukrem. Cebula z cukrem to również bardzo dobry sposób, aby pozbyć się przeziębienia. Przygotowując cebulę z cukrem wystarczy jedynie pokroić dowolną ilość cebuli w plastry i zasypać ją dowolną ilością cukru. Ona wtedy właśnie zacznie wypuszczać swój sok, który łyżeczką zbieramy znad tego warzywa. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na konfiturę z cebuli.