Właściwości i zastosowanie czosnku i cebuli

Zanim przystąpimy do zrobienia syropu cebulowego z czosnkiem, który jest dobry zarówno dla kobiet w ciąży, jak i dla dzieci, warto dowiedzieć się, jakie zastosowanie i właściwości on posiada. Przed podaniem go dzieciom i dorosłym warto również wiedzieć, jak należy go podawać.

Dzięki swoim właściwościom syrop cebulowy z czosnkiem jest wykorzystywany na kaszel i na przeziębienia. Można go przygotowywać bez cukru, a w zamian za to używać miodu. Dodatkowo też często stosowana jest cytryna, o której właściwościach zdrowotnych i dużych zasobach w witaminę C nie trzeba wiele mówić.

Cebula jest jednym z dwóch głównych składników wykorzystywanych do produkcji tego syropu. Tak jak i czosnek, nie jest ona szkodliwa dla kobiet w ciąży, dzięki czemu ten środek cieszy się tak wielkim zainteresowaniem. W cebuli znajduje się bardzo wiele witamin, między innymi witamina C, B, E, K, H i PP, a także magnez, fosfor, siarka, krzem oraz cynk. Cebula jest przydatna przy chorobach reumatycznych, przy przeziębieniach, katarze, chorobach dróg oddechowych, ale również zapobiega nadciśnieniu i zakrzepom. Dodatkowo zmniejsza ona ryzyko pojawienia się nowotworów, poprawia trawienie, obniża zły cholesterol i działa przeciwgrzybicznie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z cebuli?

Kolejnym składnikiem jest czosnek, zawierający witaminy B, C i K, a dodatkowo wapń, selen, fosfor, mangan, żelazo, potas, cynk, magnez i miedź. Wzmacnia on odporność naszego organizmu, obniża zły cholesterol, wykorzystywany jest przy leczeniu cukrzycy, obniża ciśnienie krwi, ale również niszczy jelitowe pasożyty, zwalcza infekcje dróg oddechowych i poprawia wydajność nerek, przez co często stosowany jest przy infekcjach dróg moczowych.

Syrop z cebuli i czosnku bez cukru - przepisy

Przepisy na syrop z cebuli i czosnku bez cukru są różne. Pamiętajmy jednak, że musi on być podawany w odpowiedni sposób. Podawać należy dwa lub trzy razy dziennie po 2 łyżki. W taki sposób zapobiegniemy rozwijającym się w nas chorobom i pierwszym objawom, np. chrypie.

Pierwszy przepis na syrop z cebuli, czosnku i miodu jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 100 g płynnego miodu.

W zależności od potrzeb mnożymy ilość składników.

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w drobną kostkę.
  • Czosnek kroimy w drobne plasterki.
  • Warzywa mieszamy w słoiku razem z miodem i odstawiamy na noc.
  • Rano syrop z cebuli, czosnku i miodu przelewamy przez drobne sitko.

Po tym czasie syrop jest już gotowy. Sprawdź także ten artykuł o właściwościach syropu z cebuli.

Syrop z cebulą czosnkiem i miodem można również wzbogacić w cytryny.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1 cytryna,
  • 2 łyżki miodu.
Syrop z cebuli i czosnku
Syrop z cebuli i czosnku - sprawdzony przepis krok po kroku - sprawdź!

Przygotowanie:

  • Połówkę cytryny, cebulę i czosnek kroimy.
  • Całość wkładamy do słoika i mieszamy z miodem i sokiem z drugiej połówki cytryny.
  • Do słoika wlewamy szklankę przegotowanej wody i mieszamy.
  • Odstawiamy na noc do lodówki.

Pamiętajmy, że słoik powinien być zakręcony.

Przepis na syrop z cebuli i czosnku z cukrem

Syrop z cebuli i czosnku można w bardzo prosty sposób przygotować. Zobaczmy więc, jakie możliwości dają nam różne przepisy i który z nich będzie najbardziej odpowiedni dla nas i dla naszych dzieci. Sposobów na wykonanie syropu jest wiele, lecz tutaj zobaczycie najbardziej popularne z nich.

Pierwszy przepis wygląda następująco.

Składniki:

  • 4 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki cukru.

Jeśli mamy potrzebę, możemy dodać dodatkową łyżkę cukru.

Przygotowanie:

  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno.
  • Całość wkładamy warstwami do słoika, a każdą warstwę zasypujemy cukrem.
  • Odstawiamy na 4-5 godzin.
  • Przecedzamy przez gazę do naczynia, które można zamknąć.

Tak przygotowany syrop należy zużyć do 10 dni. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z czosnku?

Inny i bardziej skomplikowany przepis na ten syrop zawiera dużo więcej składników.

Składniki:

  • 3 czerwone cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 cytryny,
  • 8 goździków,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • cukier.

Ilość imbiru zależy od nas, ale zazwyczaj używa się około 3 cm kawałki.

Przygotowanie:

  • Cebulę, czosnek, cytrynę i imbir kroimy w plastry.
  • Do słoika układamy warstwowo wszystkie składniki, zasypujemy cukrem i tak na zmianę.
  • Po ułożeniu całość ugniatamy.
  • Na wierzch wrzucamy goździki i całość do pełna zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z 1 cytryny.

Syrop powinien być odstawiony na około 48 godzin, a później jest już gotowy do spożycia.

Wielu z nas korzysta również z opcji bez czosnku. Wtedy jest to tylko cebula z cukrem. Cebula z cukrem to również bardzo dobry sposób, aby pozbyć się przeziębienia. Przygotowując cebulę z cukrem wystarczy jedynie pokroić dowolną ilość cebuli w plastry i zasypać ją dowolną ilością cukru. Ona wtedy właśnie zacznie wypuszczać swój sok, który łyżeczką zbieramy znad tego warzywa. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na konfiturę z cebuli.

ikona podziel się Przekaż dalej