Syrop z cebuli i miodu - sprawdzone przepisy krok po kroku
Syrop z cebuli i miodu to specyfik, który niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Znana jest też cebula z cukrem. Naturalne mikstury przy przeziębieniu mają niezbyt przyjemny smak, jednak są sprawdzone w leczeniu przeziębień czy chorób. Syrop z cebuli i miodu jest szczególnie polecany na kaszel. Jak zrobić syrop z cebuli i miodu? Poniżej kilka przepisów. Taki domowej roboty syrop jest bogaty m.in. w witaminy A, B, C oraz cynk, fosfor, selen, przez co wykazuje działanie dezynfekujące i łagodzące.
Jeśli szukasz więcej przepisów, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o syropach.
Jak zrobić syrop z cebuli i miodu?
Syrop cebulowy ma zastosowanie przede wszystkim przy przeziębieniu, któremu towarzyszy kaszel i katar. Pomaga zwalczyć kaszel mokry, jak i suchy. Działa bakteriobójczo, wykrztuśnie oraz przeciwkaszlowo. Jego smak niestety nie jest przez nas uwielbiany. I tu z pomocą przychodzi dodatkowy składnik, jakim jest miód. Ten podnosi nie tylko walor smakowy, ale także wartość odżywczą syropu cebulowego.
Na słoiczek około 300 g potrzebne nam będą 2 duże cebule oraz 4 łyżeczki miodu płynnego. Przepis na syrop z cebuli i miodu jest prosty. Pierwszy krokiem będzie pokrojenie cebuli w małą kostkę. Następnie około 25% z tego układamy na dnie słoiczka i zalewamy łyżeczką miodu. Taką czynność powtarzamy cztery razy. Wypełniony słoik zakręcamy i odstawiamy. Po 3-5 godzinach zacznie wydzielać się syrop. Ten zlewamy do jakiegoś naczynia np. butelki. Można go pić trzy razy na dobę po łyżce stołowej.
Do przygotowania syropu cebulowego można użyć nie tylko białej, ale i czerwonej cebuli, gdyż ma nieco łagodniejszy smak. Syrop z cebuli i miodu należy przechowywać nie dłużej niż kilka dni. Warto wiedzieć, że przypadku małych dzieci zamiast miodu lepiej użyć cukru, ponieważ miód jest silnym alergenem. Jeśli nie mamy pewności czy dziecko dobrze toleruje miód warto go zamienić i postawić na cebulę z cukrem. Ogólnie nie zaleca się go podawać np. na kaszel dzieciom poniżej 1. roku życia. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z cebuli?
Syrop z cebuli, miodu i cytryny
Syrop z cebuli i miodu ma zastosowanie nie tylko przy przeziębieniu. Wykazano, że jego składniki mają działanie wzmacniające układ krwionośny, czy pracę wątroby przez co organizm się oczyszcza i ma działanie uspokajające. Pomoże również przy infekcjach przebiegających z biegunką. Przepis można wzbogacić o jeszcze jeden składnik. A mianowicie cytrynę.
Do jego przygotowania potrzebne będzie pół kilograma cebuli, jedna cytryna oraz około szklanka miodu. Przepis na jego przygotowanie wygląda następująco. Pierwszym krokiem będzie obranie i pokrojenie cebuli nam mniejsze części. Cytrynę zaś przed pokrojenie na plastry, należy sparzyć.
Składniki umieszczamy w słoiku warstwami: najpierw cebulę, potem plastry cytryny i miód. Tak na zmianę, aż do skończenia składników. Słoik zakręcamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą dobę. Otrzymany syrop przelewamy i gotowe.
Taki syrop cebulowy można stosować zarówno przy przeziębieniu, na kaszel, jak również profilaktycznie. Opinie o nim są pozytywne w obu przypadkach. Co najważniejsze – jest tanim specyfikiem w porównaniu z tymi, które są dostępne w aptece. Kolejnym aspektem, który przemawia za wyborem syropu cebulowego jest jego bezpieczeństwo stosowania. Sprawdź także ten artykuł o właściwościach syropu z cebuli.
Jak zrobić syrop z cebuli i miodu „dla dorosłych”? Przepis na wino cebulowe
Jest to przepis oczywiście wyłącznie dla dorosłych. Jakie składniki będą nam potrzebne? Około 30 dag cebuli, 0,75 l białego wytrawnego wina gronowego i miodu do smaku. Najlepszy będzie lipowy. Cebula z cukrem nie daje takiego samego smaku, jak cebula z miodem.
W pierwszej kolejności cebulę należy drobno posiekać i dolać miodu. Całość odstawiamy na 2-3 godziny. Potem zalewamy winem. Cała mikstura najlepiej, aby była umieszczona w ciemnym naczyniu. Może to być butelka lub słoik, bo będzie można nimi wstrząsnąć. Butelkę lub słoik odstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień. Codziennie warto ją wstrząsać. Po tygodniu odcedzamy cebulę i przechowujemy w lodówce.
Kuracja takim syropem powinna wyglądać następująco: pół kieliszka dwa razy dziennie, po spożytym posiłku. Wino cebulowo-miodowe ma działanie wzmacniające organizm i bakteriobójczo, dlatego opinie mówią, że powinno się je pić przez 3 tygodnie, a następnie zrobić co najmniej miesięczną przerwę.
Ponadto syrop z cebuli ma korzystny wpływ na błony śluzowe m.in. zwalcza infekcje skórne, przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza obrzęki po ukąszeniach. Zawarte w cebuli flawonoidy działają moczopędnie, dlatego jej jedzenie jest szczególnie polecane przy reumatyzmie oraz dolegliwościach, którym towarzyszy opuchlizna, ponieważ usuwa nadmiar wody z organizmu. Powszechne opinie mówią same za siebie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z czosnku?