Sok z imbiru – właściwości lecznicze

Świeży korzeń imbiru zawiera szereg witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na stan naszego organizmu: witaminy z grupy B, witaminę C, E oraz kwas foliowy, a także potas, sód, wapń, żelazo, cynk, mangan, fosfor i selen. Dzięki tak bogatemu składowi, imbir od wieków wspomaga domowe metody lecznicze. Rozgrzewający syrop z imbiru podawany jest na przeziębienie, ból głowy, dolegliwości reumatyczne, krążeniowe i trawienne. Imbir przeciwdziała nudnościom, wymiotom i wzdęciom. Dodany do herbaty przyniesie ulgę w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, w bólach mięśni i stawów. Imbirowi przypisuje się działanie antynowotworowe.

Ostrożność w przyjmowaniu leczniczych mikstur z imbiru powinni zachować:

  • cierpiący na podwyższone ciśnienie oraz niską krzepliwością krwi,
  • kobiety w ciąży, ze względu na silne działanie rozkurczowe leków z imbirem.
  • osoby z chorobą wrzodową układu pokarmowego,
  • cierpiący na refluks żołądkowo-przełykowy.

Napój z imbiru pomoże zredukować wagę ciała, więc sięgają po niego osoby odchudzające się i pragnące zadbać o smukłą sylwetkę, bowiem imbir ma wpływ na przyspieszenie procesów metabolicznych. Osoby spożywające imbir szybko czują się nasycone, więc mogą zmniejszyć porcje jedzenia i ograniczyć ilość przyjmowanych kalorii. Dodatkowo imbir sprzyja detoksykacji organizmu, a tym samym zdrowemu odchudzaniu. Sprawdź także ten artykuł o uprawie imbiru w doniczce.

Imbir z miodem – przepis na imbirowy medykament

Przepis na syrop z imbiru, miodu i cytryny

Imbir z miodem i cytryną polecany jest na dolegliwości górnych dróg oddechowych, jako skuteczne lekarstwo, o rozgrzewającym działaniu. Syrop z imbiru znajduje zastosowanie przy pierwszych objawach infekcji, takich jak ból głowy, stany podgorączkowe, bóle mięsni i stawów oraz ból gardła.

Imbir na kaszel i na przeziębienie:

Składniki:

  • Imbir – świeży korzeń
  • Cytryna – 2 średnie owoce
  • Miód – naturalny, np. spadziowy, wielokwiatowy lub akacjowy

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki i ścieramy na tarce – na grubych oczkach
  2. Owoce cytryny szorujemy pod bieżącą wodą i sparzamy wrzątkiem. Tak przygotowane cytryny kroimy na plastry.
  3. Składniki na imbirowy syrop układamy warstwami w słoju – warstwa imbiru, warstwa plasterków cytryny i 2-3 łyżki miodu.
  4. Warstwy imbiru, cytryny i miodu układamy do chwili wypełnienia naczynia.
  5. Słój zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dobę.
  6. Gotowy syrop z imbiru, miodu i cytryny przecedzamy i przechowujemy w lodówce.

Dawkowanie:

Imbir na kaszel i ból gardła podaje się 3 razy dziennie, po 1 łyżce stołowej. Dla wzmocnienia możemy dodać łyżeczkę soku do herbaty, do szklanki wody lub zażywać 1 łyżkę syropu dziennie. Sok z imbiru możemy podawać dzieciom, po ukończeniu 12 miesięcy. Warto zapamiętać, że warto mieć zapas soczku z imbirem w czasie podróży – imbir polecany jest najmłodszym z kinetozą - chorobą lokomocyjną. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z cebuli?

Napój z imbiru – skuteczny środek na odchudzanie

Zdrowym i sprawdzonym sposobem na odchudzanie jest popijanie napojów z imbirem:

✔ Woda z imbirem

  1. Do przygotowania specyfiku wykorzystuje się świeży korzeń imbiru, obrany ze skórki i pokrojony w plastry.
  2. 1 szklanką wody zalewamy plastry imbiru i gotujemy całość na wolnym ogniu, przez około 20 minut.
  3. Gotowy napar studzimy i popijamy w ciągu dnia, z dodatkiem cytryny i miodu – dla dodania napojowi smaku i wzmocnienia działania.
Przygotowywanie syropu z imbiru
Syrop z imbiru - najlepsze przepisy krok po kroku, właściwości, zastosowanie

Dawkowanie:

Wypijanie 1 szklanki napoju dziennie sprzyja detoksykacji organizmu i wzmocnieniu odporności na infekcje. Efekt odchudzający uzyskamy po 2- 3 miesiącach stosowania, wypijając 3 – 4 szklanki wody z imbirem dziennie.

✔ Przepis na odchudzający imbirowy koktajl

Odżywczy koktajl jest smacznym i zdrowym napojem, przyspieszającym metabolizm i ułatwiającym utrzymanie prawidłowej wagi.

Składniki:

  • Kawałek świeżego korzenia imbiru – około 3-5 cm
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • Świeże liście szpinaku – około garści

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki i rozdrabniamy.
  2. Banan obieramy i kroimy na plasterki, jabłko dzielimy na cząstki.
  3. Liście szpinaku myjemy i odsączamy.
  4. Wszystkie składniki blendujemy, dodając ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu.

Składniki koktajlu możemy dowolnie komponować z ulubionymi owocami i warzywami – zawsze z dodatkiem imbiru. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z kwiatu czarnego bzu.

Nalewka z imbiru – rozgrzewająca i smaczna imbirówka

Korzeń imbiru jest podstawą do przygotowania zdrowej nalewki, która zapewni nam korzystanie z oryginalnego rozgrzewającego specyfiku, o walorach smakowych i wzmacniających naszą odporność na jesienno-zimowe infekcje.

Przepis na nalewkę:

Składniki:

  • Korzeń imbiru – 40 dag
  • Cukier lub miód – 50 dag
  • Cytryna – 2 sztuki
  • Spirytus o mocy 70% - 1 l

Przygotowanie:

  1. Korzeń imbiru obieramy ze skórki i kroimy na plastry.
  2. Skórę cytryn, po uprzednim wyszorowaniu i sparzeniu owoców, ścieramy na tarce. Sok wyciskamy do miseczki.
  3. Imbir i cytrynę przesypujemy cukrem lub dolewamy miodu i podgrzewamy przez 10 minut, nie dopuszczając do wrzenia.
  4. Otrzymany syrop z imbiru, cukru i soku z cytryny odstawiamy do wystudzenia i przelewamy do wyparzonego słoja.
  5. Całość zalewamy alkoholem i zakręcamy słój.
  6. Odstawiamy nalewkę w ciemne i ciepłe miejsce, na 4-6 miesięcy. Co pewien czas mieszamy zawartość.
  7. Gotową nalewkę odcedzamy i przelewamy do butelek.

Nalewkę możemy wzbogacić, dodając skórki pomarańczowe, goździki oraz kawałek laski cynamonu lub wanilii. Nalewka imbirowa, oprócz zapobiegania infekcjom, pomoże w czasie dolegliwości trawiennych i krążeniowych. Jest również wspaniałym trunkiem, który sprawdzi się w czasie towarzyskich spotkań. Syrop imbirowy i nalewkę warto przygotować samodzielnie. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z pędów sosny?

ikona podziel się Przekaż dalej