Syrop z mniszka lekarskiego - najlepsze przepisy krok po kroku
Mniszek pospolity, mniszek lekarski, dmuchawiec taraxacum officinale jest wieloletnią byliną, dziko porastającą łąki, przydrożne rowy, ugory i trawniki. Roślina mylona jest mleczem, chociaż mlecz polny Sonchus arvensis w polskich warunkach klimatycznych kwitnie latem, podczas gdy żółte kwiaty mniszka pojawiają się na przełomie kwietnia i maja. Poza tym mlecz polny nie jest rośliną jadalną. Mniszek znany jest od najdawniejszych czasów. Nazywany był majówką, bowiem w maju, gdy zakwitał, dziewczęta plotły z majówek wianki, a zielarze pozyskiwali cenne zioło, mające właściwości lecznicze. Przeczytaj, jak zrobić z kwiatów mniszka zdrowy syrop, smakowo porównywalny z najlepszymi miodami.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o syropach.
Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości zdrowotne
Przetwory z mniszka zwiększają wytwarzanie przez wątrobę żółci, a także ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Mniszek działa także moczopędnie, dzięki czemu wydalane są z organizmu toksyczne substancje. W liściach i kwiatach mniszka znajdują się, między innymi, sole mineralne – potas, magnez, siarka oraz krzem, a także witaminy, zwłaszcza witamina C. Związkiem czynnym jest mleczny sok, obecny we wszystkich częściach byliny. Korzeń mniszka zawiera żółciopędne i moczopędne trójterpeny. Cenną substancją, zaliczaną do witamin z grupy B, jest krwiotwórczy kwas foliowy (witamina B9). Mniszek lekarski ma właściwości przeciwwirusowe. Stosowany zewnętrznie w postaci świeżego soku i naparu z liści korzystnie wpływa na regenerację skóry.
Do najważniejszych leczniczych przetworów sporządzanych z majówek należą:
- Odwar z korzenia – sporządzamy z rozdrobnionego korzenia mniszka. 2 łyżki ziół zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Gdy korzeń napęcznieje, doprowadzamy odwar do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Przecedzony medykament ma działanie moczopędne i żółciopędne. Popijamy odwar przed posiłkiem, 3 razy dziennie, po 2/3 szklanki. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z imbiru?
- Syrop z mai – sporządza się z kwiatów byliny. Ze świeżo rozwiniętych koszyczków kwiatowych, wyskubujemy żółte kwiatki, które są wspaniałym surowcem na smaczny wzmacniający syrop, nadający się dla dzieci i dorosłych. Syrop z mleczu, nazywany płynnym złotem, jest namiastką miodu. Znajduje zastosowanie w kuchni, gdzie zastępuje cukier, np. w czasie wypieku pierników lub dodawany do napojów. Dawkowanie syropu po 3-4 łyżeczki dziennie, działa korzystnie w nieżytach jamy ustnej i pomaga na kaszel.
- Sok ze świeżych liści mniszka – otrzymujemy bez gotowania ziół, wyciskając młode wiosenne liście mniszka w sokowirówce, w wolnoobrotowej wyciskarce lub po zmieleniu przez gazę. Do każdej porcji soku dodajemy spirytus, w proporcji - 5 szklanek soku: 1 szklanka spirytusu. Sok ma działanie wzmacniające i odtruwające. Polecany jest rekonwalescentom i osobom starszym. Dawkowanie specyfiku – początkowo przyjmujemy 1 łyżeczkę dziennie, przez około 10 dni, zwiększając dawkę do 1 łyżki stołowej, przyjmowanej 3 razy dziennie.
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego? Łatwe przepisy krok po kroku
Przepis na syrop z mai z dodatkiem soku z cytryny
Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego? Na syrop z mleczu wykorzystujemy kwiaty, zebrane w maju. Unikajmy pozyskiwania kwiatów, rosnących przy ruchliwych drogach. Najlepiej na zbiór surowca wybrać się na łąkę, w pogodny słoneczny ranek, gdy kwiaty są świeże i mocno otwarte. Nie myjemy ich, jedynie rozkładamy na białym papierze – po kilku minutach pozbędziemy się robaczków i owadów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok i syrop z pigwowca japońskiego.
Składniki:
- Kwiaty mniszka – 200 sztuk
- Woda – ½ l
- Cukier – ½ kg
- Cytryna – sok z cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)
Przygotowanie:
- Kwiaty mniszka lekarskiego zalewamy wodą i zagotowujemy. Otrzymany macerat pozostawiamy do przegryzienia się, najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia całość przecedzamy przez sitko, jednocześnie wygniatając kwiaty, by odzyskać cały cenny płyn.
- Do garnka z przesączem wsypujemy cukier i 2 łyżki soku z cytryny. Gotujemy zawartość, bez pokrywki, do momentu, aż syrop stanie się gęsty i lejący się. Uwaga - za rzadki syrop zacznie fermentować, a zbyt gęsty będzie się krystalizował.
- Gotowy syrop z mniszka przelewamy do wyparzonych słoików.
Dawkowanie mniszkowego miodu: do 3 łyżeczek dziennie. Gęsty, smaczny syrop odpowiedni jest dla dzieci. Możemy posmarować nim chleb z masłem, dodać do herbaty lub do wody, otrzymując orzeźwiający, lekko kwaskowy napój.
Przepis na syrop z mniszka bez gotowania
Składniki:
- Kwiaty mniszka lekarskiego – około 30 kwiatów
- Cukier – do przesypywania, około 5 łyżek
- Spirytus – 1 łyżka
Przygotowanie:
- Żółte kwiaty mniszka lekarskiego układamy warstwowo w małym słoiku, tak, by ostatnią warstwę stanowił cukier. Przy układaniu kwiatów ugniatamy je, dzięki czemu puszczą sok.
- Na górną warstwę wylewamy spirytus i dokładnie zakręcamy wieczko słoika.
- Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 7 – 10 dni.
Gotowy syrop z mniszka lekarskiego można przechowywać w lodówce do 4 miesięcy. Jest skutecznym lekarstwem na dolegliwości górnych dróg oddechowych oraz na kaszel. Znajduje także zastosowanie w kuchni, np. jako smaczny dodatek do herbaty. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z żyworódki?
Dawkowanie: syrop przyjmujemy powoli, stopniowo go przełykając razem z kwiatami - początkowo pijemy 1 łyżeczkę dziennie. Po kilku dniach możemy dawkę zwiększyć, do 4 łyżeczek dziennie.
Przepis na syrop z mleczu na miodzie – krok po kroku
Miód jest naturalnym lekiem, o silnych właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych. Wzmocnimy jego działanie, łącząc go z ziołami. Poza tym miód skutecznie konserwuje zioła, jest słodki i nie psuje się, więc bez obaw możemy nim zastąpić niezdrowy cukier. Ważną sprawą jest wybór odpowiedniego miodu. Tylko ten ekologiczny, pozyskiwany z pasiek, zlokalizowanych na terenach naturalnych i ekologicznych, posiadający odpowiedni certyfikat, jest odpowiednim dodatkiem do syropu z mniszka lekarskiego.
Składniki:
- Kwiaty mniszka lekarskiego – 1-1,5 l
- Woda - 1l
- Cytryna – sok z 2 cytryn
- Miód – 700 g
Przygotowanie:
- Zebrane kwiaty mniszka umieszczamy w garnku, mocno je ubijając. Zalewamy je wodą i powoli gotujemy na wolnym ogniu, przez 30 minut. Po upływie zalecanego czasu, odstawiamy zawartość na całą noc do macerowania.
- Następnego dnia płyn z kwiatami podgrzewamy. Odcedzamy kwiaty przez sitko, starając się wycisnąć z nich cały sok.
- Do ciepłego maceratu dodajemy sok z cytryn i powoli wlewamy miód. Po dokładnym wymieszaniu, przelewamy całość do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
- Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy nakrętki i odwracamy słoiki dnem do góry.
- Po ostudzeniu możemy syrop przechować w domowej spiżarni. Będzie nadawał się do spożycia przez 1 – 2 lata.
Dawkowanie: syrop popijamy 3 razy dziennie, po 1 łyżeczce. W czasie jesienno-zimowych chłodów uodporni nas na przeziębienie, ureguluje procesy trawienne, wzmocni i zapewni dobry nastrój. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z mięty.