Syrop z mniszka lekarskiego – właściwości zdrowotne

Przetwory z mniszka zwiększają wytwarzanie przez wątrobę żółci, a także ułatwiają jej przepływ do dwunastnicy. Mniszek działa także moczopędnie, dzięki czemu wydalane są z organizmu toksyczne substancje. W liściach i kwiatach mniszka znajdują się, między innymi, sole mineralne – potas, magnez, siarka oraz krzem, a także witaminy, zwłaszcza witamina C. Związkiem czynnym jest mleczny sok, obecny we wszystkich częściach byliny. Korzeń mniszka zawiera żółciopędne i moczopędne trójterpeny. Cenną substancją, zaliczaną do witamin z grupy B, jest krwiotwórczy kwas foliowy (witamina B9). Mniszek lekarski ma właściwości przeciwwirusowe. Stosowany zewnętrznie w postaci świeżego soku i naparu z liści korzystnie wpływa na regenerację skóry.

Do najważniejszych leczniczych przetworów sporządzanych z majówek należą:

  • Odwar z korzenia – sporządzamy z rozdrobnionego korzenia mniszka. 2 łyżki ziół zalewamy 2 szklankami gorącej wody. Gdy korzeń napęcznieje, doprowadzamy odwar do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Przecedzony medykament ma działanie moczopędne i żółciopędne. Popijamy odwar przed posiłkiem, 3 razy dziennie, po 2/3 szklanki. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na syrop z imbiru?
  • Syrop z mai – sporządza się z kwiatów byliny. Ze świeżo rozwiniętych koszyczków kwiatowych, wyskubujemy żółte kwiatki, które są wspaniałym surowcem na smaczny wzmacniający syrop, nadający się dla dzieci i dorosłych. Syrop z mleczu, nazywany płynnym złotem, jest namiastką miodu. Znajduje zastosowanie w kuchni, gdzie zastępuje cukier, np. w czasie wypieku pierników lub dodawany do napojów. Dawkowanie syropu po 3-4 łyżeczki dziennie, działa korzystnie w nieżytach jamy ustnej i pomaga na kaszel.
  • Sok ze świeżych liści mniszka – otrzymujemy bez gotowania ziół, wyciskając młode wiosenne liście mniszka w sokowirówce, w wolnoobrotowej wyciskarce lub po zmieleniu przez gazę. Do każdej porcji soku dodajemy spirytus, w proporcji - 5 szklanek soku: 1 szklanka spirytusu. Sok ma działanie wzmacniające i odtruwające. Polecany jest rekonwalescentom i osobom starszym. Dawkowanie specyfiku – początkowo przyjmujemy 1 łyżeczkę dziennie, przez około 10 dni, zwiększając dawkę do 1 łyżki stołowej, przyjmowanej 3 razy dziennie.

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego? Łatwe przepisy krok po kroku

Przepis na syrop z mai z dodatkiem soku z cytryny

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego? Na syrop z mleczu wykorzystujemy kwiaty, zebrane w maju. Unikajmy pozyskiwania kwiatów, rosnących przy ruchliwych drogach. Najlepiej na zbiór surowca wybrać się na łąkę, w pogodny słoneczny ranek, gdy kwiaty są świeże i mocno otwarte. Nie myjemy ich, jedynie rozkładamy na białym papierze – po kilku minutach pozbędziemy się robaczków i owadów. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sok i syrop z pigwowca japońskiego.

Składniki:

  • Kwiaty mniszka – 200 sztuk
  • Woda – ½ l
  • Cukier – ½ kg
  • Cytryna – sok z cytryny (ewentualnie kwasek cytrynowy)

Przygotowanie:

  1. Kwiaty mniszka lekarskiego zalewamy wodą i zagotowujemy. Otrzymany macerat pozostawiamy do przegryzienia się, najlepiej na całą noc.
  2. Następnego dnia całość przecedzamy przez sitko, jednocześnie wygniatając kwiaty, by odzyskać cały cenny płyn.
  3. Do garnka z przesączem wsypujemy cukier i 2 łyżki soku z cytryny. Gotujemy zawartość, bez pokrywki, do momentu, aż syrop stanie się gęsty i lejący się. Uwaga - za rzadki syrop zacznie fermentować, a zbyt gęsty będzie się krystalizował.
  4. Gotowy syrop z mniszka przelewamy do wyparzonych słoików.

Dawkowanie mniszkowego miodu: do 3 łyżeczek dziennie. Gęsty, smaczny syrop odpowiedni jest dla dzieci. Możemy posmarować nim chleb z masłem, dodać do herbaty lub do wody, otrzymując orzeźwiający, lekko kwaskowy napój.

Przepis na syrop z mniszka bez gotowania

Składniki:

  • Kwiaty mniszka lekarskiego – około 30 kwiatów
  • Cukier – do przesypywania, około 5 łyżek
  • Spirytus – 1 łyżka
Przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego
Syrop z mniszka lekarskiego - najlepsze przepisy krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Żółte kwiaty mniszka lekarskiego układamy warstwowo w małym słoiku, tak, by ostatnią warstwę stanowił cukier. Przy układaniu kwiatów ugniatamy je, dzięki czemu puszczą sok.
  2. Na górną warstwę wylewamy spirytus i dokładnie zakręcamy wieczko słoika.
  3. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce, na około 7 – 10 dni.

Gotowy syrop z mniszka lekarskiego można przechowywać w lodówce do 4 miesięcy. Jest skutecznym lekarstwem na dolegliwości górnych dróg oddechowych oraz na kaszel. Znajduje także zastosowanie w kuchni, np. jako smaczny dodatek do herbaty. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na sok z żyworódki?

Dawkowanie: syrop przyjmujemy powoli, stopniowo go przełykając razem z kwiatami - początkowo pijemy 1 łyżeczkę dziennie. Po kilku dniach możemy dawkę zwiększyć, do 4 łyżeczek dziennie.

Przepis na syrop z mleczu na miodzie – krok po kroku

Miód jest naturalnym lekiem, o silnych właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych. Wzmocnimy jego działanie, łącząc go z ziołami. Poza tym miód skutecznie konserwuje zioła, jest słodki i nie psuje się, więc bez obaw możemy nim zastąpić niezdrowy cukier. Ważną sprawą jest wybór odpowiedniego miodu. Tylko ten ekologiczny, pozyskiwany z pasiek, zlokalizowanych na terenach naturalnych i ekologicznych, posiadający odpowiedni certyfikat, jest odpowiednim dodatkiem do syropu z mniszka lekarskiego.

Składniki:

  • Kwiaty mniszka lekarskiego – 1-1,5 l
  • Woda - 1l
  • Cytryna – sok z 2 cytryn
  • Miód – 700 g

Przygotowanie:

  1. Zebrane kwiaty mniszka umieszczamy w garnku, mocno je ubijając. Zalewamy je wodą i powoli gotujemy na wolnym ogniu, przez 30 minut. Po upływie zalecanego czasu, odstawiamy zawartość na całą noc do macerowania.
  2. Następnego dnia płyn z kwiatami podgrzewamy. Odcedzamy kwiaty przez sitko, starając się wycisnąć z nich cały sok.
  3. Do ciepłego maceratu dodajemy sok z cytryn i powoli wlewamy miód. Po dokładnym wymieszaniu, przelewamy całość do garnka i doprowadzamy do zagotowania.
  4. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcamy nakrętki i odwracamy słoiki dnem do góry.
  5. Po ostudzeniu możemy syrop przechować w domowej spiżarni. Będzie nadawał się do spożycia przez 1 – 2 lata.

Dawkowanie: syrop popijamy 3 razy dziennie, po 1 łyżeczce. W czasie jesienno-zimowych chłodów uodporni nas na przeziębienie, ureguluje procesy trawienne, wzmocni i zapewni dobry nastrój. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na syrop z mięty.

ikona podziel się Przekaż dalej