Syrop z pędów sosny krok po kroku - przepis, przygotowanie, właściwości
Receptura naszych babek sprawdza się do dzisiaj. W maju, kiedy na sośnie widać jej młode pędy, warto zebrać je, by samodzielnie przyrządzić syrop z sosny. Lek pomoże na jesienne przeziębienia, na kaszel i pozwoli wzmocnić organizm. Można stosować go przez cały rok. Smakosze dodają słodki i zdrowy syrop do popołudniowej herbatki lub polewają nim delikatne pancakesy. Podajemy wskazówki, jak samemu przygotować sosnowy eliksir zdrowia.
Jeśli interesują cię także inne informacje na temat uprawy lub zastosowania sosny, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.
Syrop z sosny – pozyskiwanie zioła z pączków sosny
Kiedy zbierać pędy z młodej sosny?
Syrop z pędów sosny zwany jest także syropem majowym, bowiem w połowie maja pędy osiągają odpowiednią długość, około 12 cm. Niektórzy zielarze – gemmoterapeuci, zajmujący się pozyskiwaniem pączków różnych roślin – mają odmienne zdanie, kiedy zbierać pączki. Uważają, że już w marcu można zebrać malutkie pędy i przygotować syrop z pączków sosny. Najczęściej zbieramy pędy z młodej sosny pospolitej Pinus silvestris, która jest drzewem dominującym w polskim krajobrazie. Pamiętajmy, że niektóre gatunki sosny są prawnie chronione. Nie zbieramy więc pędów i szyszek limby, kosodrzewiny czy sosny błotnej.
Kierując się troską o drzewo, nie zrywajmy pączków tylko z jednej sosny. Omijajmy również drzewa rosnące przy drogach narażone na zanieczyszczenia. Do zbioru pędów z młodej sosny potrzebny będzie ostry nóż, kosz i rękawiczki ochronne, bowiem po odcięciu pędu wypłynie spora ilość lepkiego olejku. Pozyskane pączki, ułożone w przewiewnym koszyku, dotrą bezpiecznie do domu.
Jakie substancje zawierają pędy z młodej sosny?
Pączki sosny zawierają szereg wartościowych substancji. Należą do nich, między innymi:
- olejki eteryczne, tzw. monoterpeny: pinen, limonen, dipenten, felandren oraz octan berylu, charakteryzujący się przyjemnym zapachem. Olejek sosnowy Oleum Pini sylvestris stosowany jest w medycynie do wziewów, w schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest również dodawany do rozgrzewających maści, zdrowotnych kąpieli oraz stanowi składnik Fitolizyny – leku moczopędnego, pomagającego w usuwaniu złogów z nerek,
- flawonoidy – przeciwutleniacze, wspomagające usuwanie z organizmu wolnych rodników. Ich obecności zawdzięczamy wolniejsze starzenie się skóry, wzmocnienie naczyń krwionośnych, przypisuje się im także działanie antynowotworowe,
- witamina C oraz garbniki – mają właściwości przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne,
- gorycze – powodują wzrost łaknienia,
- obecne są również kwasy żywiczne – obecnie prowadzone są badania naukowe nad ich wpływem na leczenie epilepsji, sole mineralne – mające dobroczynny wpływ na mocne kości oraz dodające energii cukry.
Jaki jest i jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?
Syrop z pędów sosny - właściwości zdrowotne
Syrop z pędów sosny stosowany jest na kaszel i chrypkę. Dzięki wykrztuśnemu działaniu, pomaga złagodzić stany zapalne górnych dróg oddechowych. Napary, nalewki i syrop z młodych pędów sosny to niezastąpione naturalne lekarstwo na stany zapalne i gorączkowe. Specyfiki łagodzą bóle stawów i mięśni, działają rozgrzewająco, wzmacniają osłabiony organizm i dodają energii. Stosowane są na dolegliwości nefrologiczne, działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo.
Jak zrobić syrop z pączków sosny?
Do przygotowania syropu potrzebne będą szklane słoje, które uprzednio dokładnie umyliśmy, a najlepiej wyparzyliśmy wrzącą wodą oraz zebrane sosnowe pędy i cukier.
Oto najprostszy przepis na syrop z pędów sosny:
- Pędy sosny (około 1 kg) czyścimy z okrywającej je brązowej łuski.
- Pędów nie myjemy, a jedynie przeglądamy, czy nie mają, np. owadów.
- Przekładamy do słoja warstwę pędów i przesypujemy je warstwą cukru – na przemian, w stosunku 1:1. Każdą warstwę należy solidnie ugnieść. Zamiast białego cukru możemy użyć cukru brązowego, miodu lub ksylitolu, czyli cukru brzozowego, zalecanego, np. osobom chorym na cukrzycę lub pragnącym się odchudzić.
- Pełny słoik zabezpieczamy, lekko dokręcając pokrywkę lub przewiązując gazę.
- Słój, w którym znajdują się nasze pędy sosny, odstawiamy na słoneczny parapet na około 4 tygodnie.
- Syrop z czubków sosny jest gotowy, gdy nabierze złocistego, herbacianego koloru. Należy wówczas przecedzić płyn do wyparzonych ciemnych butelek, szczelnie zamknąć i odstawić do chłodnego, ciemnego pomieszczenia. W ten sposób można go przechowywać przez około 8 miesięcy.
Syrop z sosny - dawkowanie:
Gotowy syrop z czubków sosny zażywamy maksymalnie 4 razy dziennie, po 1 łyżce. Dla dzieci stosujemy mniejszą dawkę – podajemy 1 łyżeczkę syropu, maksymalnie 3 razy w ciągu dnia. Syrop z młodych pędów sosny jest słodki i smaczny, dlatego dzieci z chęcią poddają się kuracji. A może zainteresują cię także inne domowe sposoby na przeziębienie, przepis na syrop z cebuli?
Przepis, jak zrobić szybciej syrop z czubków sosny?
Można szybciej uzyskać syrop z sosny. Postępujemy według przepisu, odstawiamy przesypane cukrem pędy na kilka dni, po czym całość gotujemy przez kilka minut. Kiedy pojawi się więcej soku, można jeszcze gotować przez parę chwil. Gotowany syrop z czubków sosny będzie aromatyczny i gęsty. Jednak musimy sobie zdać sprawę, że wysoka temperatura oznacza utratę części wartości zdrowotnych, dlatego gotowany lek może okazać się mniej skuteczny.
Warto dzielić się wiedzą, kiedy zbierać młode pędy i jak się robi syrop z sosny, bowiem ten ekologiczny lek w naturalny sposób wpływa na podniesienie obronności naszych organizmów przed infekcjami oraz chorobotwórczymi bakteriami. Syrop z czubków sosny, oprócz właściwości leczniczych, posiada walory smakowe. Można polewać nim desery, dodawać do napojów, wzbogacać smak naleśników.
Nie tylko syrop z czubków sosny
Jak zrobić sosnową nalewkę?
Przepis na smaczną nalewkę o właściwościach zdrowotnych:
na nalewkę z pączków sosny potrzebujemy około 1 kg świeżych oczyszczonych lub suszonych pędów z sosny. Przekładamy je do dużego słoja i ugniatamy. Całość zalewamy 1 litrem spirytusu i odstawiamy na 14 dni. Codziennie całość mieszamy. Następnie należy miksturę przecedzić. Spirytus zlewamy do butelki, a nasączone nim pędy przesypujemy cukrem, w taki sposób, jak się robi syrop z sosny. Po paru dniach powstanie syrop z czubków sosny. Po odcedzeniu, łączymy wcześniej odlany spirytus i syrop z pędów sosny. Mieszamy i nalewka jest gotowa. Stosujemy 1 łyżeczkę nalewki, 3-4 razy dziennie, na dolegliwości górnych dróg oddechowych. Można dodać ją do herbaty. Niestety, nie nadaje się dla dzieci.
Przepis na aromatyczny napar
Lecznicze właściwości ma nie tylko syrop z pędów sosny. W czasie przeziębienia i osłabienia organizmu sprawdzi się napar. ½ łyżki rozdrobnionych świeżych pędów, ewentualnie suszonych pączków, zalewamy 200 ml wrzącej wody i przykrywamy pokrywką. Napar jest gotowy do spożycia po 15 minutach. Tak przygotowaną herbatkę możemy popijać kilka razy dziennie. Napar polecany jest do stosowania w czasie przeziębienia oraz profilaktycznie, dla wzmocnienia organizmu. Sprawdź także przepisy na inne przetwory domowe.
Przepis na miód z sosny
Aby uzyskać aromatyczny miód z sosny potrzebne będą sosnowe szyszki. Czyścimy je z igieł, zanieczyszczeń i odcinamy ogonki. Szyszki możemy rozdrobnić lub wykorzystać w całości. Przekładamy je do słoika i zalewamy miodem, najlepiej wielokwiatowym, w proporcji ½ szklanki zielonych sosnowych szyszek na 1 szklankę miodu. Tak przygotowany miód odstawiamy na miesiąc, aby zyskał sosnowy smak i aromat. Miód, wzbogacony zdrowotnymi właściwościami sosny, jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw.
Przepis na zdrową kąpiel z igieł sosny
Zdrowa i aromatyczna kąpiel z dodatkiem igieł sosnowych ma właściwości rozgrzewające i uzdrawiające. Kilka minut w wodzie pozwoli uśmierzyć ból mięśni, złagodzi migrenę i doda energii. Oto jak przygotować leczniczą kąpiel z igieł sosny:
Świeże igły sosnowe, w ilości około ½ kg, należy dokładnie wypłukać i przełożyć do garnka. Zalewamy je 2 litrami wody i przez kilka minut gotujemy pod przykrywką. Gotowany płyn zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Potem płyn odcedzamy i wlewamy do wanny z ciepłą wodą.
Pozyskiwane z sosny pędy na syrop z sosny, jak i szyszki oraz igły, są cennymi surowcami, dzięki którym mamy szansę na uzyskanie naturalnych oraz zdrowotnych specyfików.