Wino i sok z jarzębiny – przepisy krok po kroku, zastosowanie, właściwości lecznicze
Sok z jarzębiny czy wino z jarzębiny jest bardzo cenione w polskich domach. Dlaczego? Otóż przepisy na nie bogate są w owoc jarzębiny, a ten z kolei posiada spore zastosowanie lecznicze i ogromną zawartość witamin. Działanie jarzębiny jest naprawdę szerokie. Jak te płynne przetwory mogą pomóc nam w walce z chorobami?
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o jarzębinie.
Wino z jarzębiny
Jarzębina czerwona i jej witaminy
Owoce jarzębu to nie tylko ozdoba jesiennego krajobrazu w Polsce. Są to bowiem przede wszystkim kuliste owoce, pełne witaminy C (ok. 45 mg na 100 g czyli tyle, co cytrusy!) oraz beta-karotenu. Mało tego, jarzębina zawiera w sobie witaminy z grupy B, K czy PP, ale też sód, potas, miedź oraz magnez. Dodatkowo posiada ona flawonoidy, garbniki, pektyny czy antocyjany – samo to świadczy, że warto sięgnąć po przepis na… wino!
Lista składników
- 6 kg owoców z jarzębiny
- 6 kg cukru
- 12 l wody
- 6 g pożywki dla drożdży
- 4-4,5 g kwasku cytrynowego
- drożdże winne (dowolne)
Jak zrobić wino z owoców jarzębiny? Pamiętaj, aby na samym początku dobrze oderwać dojrzałe owoce od szypułek, przebrać je i porządnie wypłukać w bieżącej wodzie bądź w kilkakrotnie zmienianej. Odsącz jarzębinę i… do dzieła! Sprawdź także ten artykuł o pielęgnacji i uprawie jarzębiny czerwonej.
Wino z jarzębiny – sposób przygotowania
- Zagotuj wodę i odlej z niej 1 l. Rozpuść 2 kg cukru.
- Zmiażdż owoce tłuczkiem w donicy kamionkowej, następnie zalej je wodą (wrzącą).
- Po przestudzeniu dodaj matkę drożdżową, kwasek cytrynowy, rozpuszczony cukier i pożywkę. Zamieszaj i zamknij w balonie fermentacyjnym z korkiem (idealnie, gdy jest on wykonany z jałowej waty).
- Po upływie tygodnia przelej całość przez gęste sito bądź płócienny worek. Dodaj do moszczu pozostałe 4 kg cukru uprzednio rozpuszczone w małej ilości moszczu.
- Załóż korek z rurką fermentacyjną i odstaw w celu dalszej fermentacji.
- Ściągnij wino po ok. 8 tygodniach i pozostaw w chłodnym miejscu na ok. rok, oczywiście uprzednio przelewając do wyparzonych butelek.
Czy owoc jarzębiny jest jadalny?
Surowa jarzębina może i wygląda efektownie, jednak nie należy jej jeść bezpośrednio z drzewa – nie tylko nie smakuje, ale i posiada w sobie kwas parasorbinowy będący… trującym! Dopiero odpowiednio przygotowane przetwory wykonane z suszonej jarzębiny bądź tej zblanszowanej i zmrożonej sprawiają, że jarzębina traci gorzkawy smak i swoje trujące właściwości! A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino i nalewkę z jarzębiny?
Sok z jarzębiny
Dlaczego domowy sok z jarzębiny jest najlepszy?
Sok z jarzębiny wykonany samodzielnie w domu zawsze jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, jak „gotowiec” ze sklepu czy apteki. Owszem, możesz kupić gotowy produkt, jednak naturalny jest bardziej wartościowy – ma lepsze zastosowanie lecznicze, ponieważ nie zawiera sztucznych dodatków.
Kolejnym plusem jest fakt, że koszt jego przyrządzenia będzie na pewno tańszy, jak kupno soku w sklepie – 1 l czystego napoju może bowiem kosztować nawet ponad… 50 zł! Dlatego warto wykorzystać nasz przepis i zrobić sok samodzielnie. Jak zrobić sok z owoców jarzębiny?
Lista składników
- 2 kg owoców jarzębiny
- 1 kg cukru
Jak widzisz, składników nie ma za wiele a czas przygotowania soku to ok. 50 minut. Zatem, zabieraj się do roboty!
Sok z jarzębiny – sposób przygotowania
- Umyj owoce i włóż je do zamrażarki na ok. 30 minut.
- Przełóż owoce do sokownika i zasyp cukrem – jeśli nie posiadasz urządzenia możesz włożyć owoce do garnka z 1 l wody, zasypać cukrem i gotować ok. 20 minut.
- Przelej powstały sok do szklanych butelek.
Jarzębina czerwona zaklęta w… soku
Przepisy na sok z jarzębiny to świetny dodatek do budyniu bądź herbaty. Jarzębina posiada właściwości lecznicze, które wspomagają organizm oraz doskonale wzbogacają smak deserów – zwłaszcza, jeżeli do soku wykorzystasz owoce z suszonej jarzębiny. Pamiętaj, że owoc jarzębiu wzmacnia odporność – regularne picie soku zabezpieczy organizm przed infekcjami. Sprawdź także ten artykuł o jarzębie pospolitym, czyli jarzębinie.
Wino jarzębinowe
Naturalna ochrona organizmu
Zawarte w owocu jarzębiny karotenoidy stanowią świetne i naturalne przeciwutleniacze, zatem chronią ciało przed wolnymi rodnikami oraz posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Warto zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym sięgnąć po „zbawienny” przepis na wino z jarzębiny, które wzmocni i… rozgrzeje!
Lista składników
- 3,2 kg jarzębiny
- 4 kg cukru
- 8 l wody
- 25 g kwasu cytrynowego
- drożdże winiarskie
- pożywka dla drożdży
Kiedy zbierzesz jarzębinę pamiętaj o tym, by obrać ją z gałązek, odpowiednio umyć oraz osuszyć. Spakuj ją w mniejsze worki i włóż na ok. 6 dni do zamrażarki.
Jarzębinowe wino – sposób przygotowania
- Rozmroź jarzębinę i zalej ją wrzącą wodą. Pomieszaj, a następnie wlej do gąsiora.
- Rozpuść cukier w wodzie, zagotuj go i ostudź, następnie wlej do gąsiora.
- Rozpuść kwasek cytrynowy w połowie przegotowanej wody w szklance. Przelej do gąsiora.
- Dodaj drożdże i pożywkę, a następnie pozostaw do sfermentowania.
- Zlej wino do butelek i zakorkuj. Smacznego!
Właściwości lecznicze oraz działanie jarzębiny
Pamiętaj, że owoc jarzębiny zawiera w sobie witaminę B i PP, ale też cenne garbniki czy pektyny. Garbniki mają właściwości bakteriobójcze, ściągające oraz wzmacniające organizm. Z kolei pektyny odpowiedzialne są za redukowanie cząstek… złego cholesterolu! A więc chronią układ krążenia. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winach domowych.