Jak wyklarować wino? Poznaj 3 sprawdzone sposoby na klarowanie wina
Klarowanie wina to zabieg, który ma na celu polepszenie jakości naszego domowego wina czerwonego i wina z białych winogron. Jednak zanim podejmiemy się krystalizacji mętnego wina, powinniśmy dowiedzieć się, jak wyklarować wino, kiedy i jak długo należy filtrować, jakie są sposoby na klarowanie wina, oraz jakie środki należy dodać do domowego wina czerwonego lub białego, by krystalizacja przebiegła pomyślnie.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.
Klarowanie wina - podstawowe informacje o tym, jak przebiega filtrowanie
Mętne wino to bardzo częsty przypadek, szczególnie jeśli mamy do czynienia z domowym winem z winogrona białego lub czerwonego. Aby pozbyć się tego mętnego wyglądu, który nie jest pożądany, zaleca się przeprowadzenie klarowania wina. Zobaczmy więc, czym różni się klarowany rodzaj wina od tego, które nie jest klarowane, a dodatkowo, dlaczego klarowanie wina jest ważne.
Zacznijmy więc od tego, że klarowanie wina jest zabiegiem, które przeprowadza się wtedy, gdy wino samo z siebie nie chce stać się przezroczyste przez długi czas. Poza tym musimy wiedzieć, że zabieg ten może również pomóc nam w lekkiej zmianie barwy wina, ale także jego bukietu.
Musimy jednak pamiętać o tym, że wino, które zostaje zrobione prawidłowo, nie wymaga przeprowadzenia procesu klarowania, ponieważ samo się doskonale wyklaruje. Jeśli jest ono konieczne, powinniśmy wiedzieć, że klarowanie wina, to nic innego, jak sprawienie za pomocą grawitacji, by cząsteczki zawiesiny opadły szybciej na dno i w ten sposób powstanie klarowne wino.
Jeśli chcemy zagłębić się jeszcze bardziej w samą metodę klarowania wina, powinniśmy dowiedzieć się, że zmętnienie w winie powodowane jest ilością garbników i białek w nim zawartych. Tutaj warto wspomnieć o tym, że cząsteczki zawiesiny, który często nazywane są mętami, mogą mieć ładunek dodatni lub ujemny. Wiedząc to, możemy z powodzeniem użyć środka o ładunku dodatnim dla cząsteczki ujemnej i odwrotnie.
Jak wyklarować wino - sposoby na filtrowanie
Krystalizacja węglem aktywnym - jak długo trwa i jaki jest przepis na ten proces
Jeśli zastanawiamy się, jaki środek do przeprowadzenia klarowania wina będzie najlepszy, powinniśmy poznać różne przepisy na to, jakich środków użyć, czy mają one ładunek ujemny, czy też dodatni, a także, czy proces ten możemy przeprowadzić domowym sposobem, czy konieczne będzie zastosowanie specjalistycznych narzędzi.
Zacznijmy od pierwszego sposobu na klarowanie wina, jakim jest klarowanie węglem aktywnym. Węgiel aktywny to środek, który ma bardzo rozwiniętą powierzchnię. Dodatkowo używa się go również do dezodoryzacji i odbarwiania różnych win i soków, przez co możemy zmienić barwę naszego wina.
Jeśli chcemy poznać przepis na to, jak klarować wino węglem, powinniśmy wiedzieć, że do wina dodaje się go w postaci wodnej zawiesiny. Węgla musimy dodać w ilości 2-20 g na 10 l wina. Jednak ze względu na to, że węgiel musi być jak najszybciej usunięty z wina, powinniśmy wyklarować wino również bentonitem.
Jak klarować wino żelatyną - kiedy wykorzystać ten domowy sposób
Żelatyna to kolejny środek, który może posłużyć nam do klarowania wina. Żelatyna składa się przede wszystkim z hydroksyproliny, proliny oraz glicyny. Ze względu na małe ilości garbników, wino po klarowaniu ma mniej ściągający smak. Warto wspomnieć również o tym, że żelatyna ma dodatni ładunek.
Jeśli chcemy klarować wino żelatyną, powinniśmy wiedzieć, że żelatynę należy rozpuścić w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Co więcej, powinniśmy zapamiętać, że to żelatynę dodajemy do wody, a nie wodę do żelatyny. Na 1 l wina powinno się użyć 0,1-0,2 g żelatyny, natomiast decydując się na klarowanie wina białego, ilość żelatyny powinna być jeszcze mniejsza.
Ważne jest to, że zbyt duża ilość żelatyny użyta do klarowania wina, może sprawić, że nasze wino straci swoją barwę, a nawet i smak. Dlatego też musimy bardzo na to uważać. Jeśli już mamy gotowy rozcieńczony roztwór z żelatyny, możemy dodać go do wina. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie możemy ściągnąć warstwę żelatyny z wina i otrzymamy klarowne białe lub czerwone wino. Sprawdź także ten artykuł z poradami, z jakich owoców robić wino.
Klarowanie wina domowym sposobem - jak zrobić klarowane wino z winogron jajkiem
Klarowanie wina białkiem - jak skorzystać z jajek
Klarowanie wina jajkiem, a dokładniej białkiem kurzym, to kolejny sposób na to, jak możemy pozbyć się mętnych cząsteczek z naszego wina. W białku znajdują się takie białka jak globulina i albumina. Albumina jest naładowana dodatnio i sprawia, że wszystkie męty osadzają się na dnie naczynia.
Kiedy decydujemy się na klarowanie wina białkiem jajka kurzego, musimy wiedzieć, że niestety czasami może stać się tak, że wino w niewielkim stopniu straci swoją barwę. Musimy też pamiętać o tym, że klarowanie białkiem stosuje się jedynie przy winach czerwonych, ale nie zaleca się klarowania win białych w ten sposób.
Klarowanie zaczyna się od dokładnego oddzielenia białek od żółtek. Na około 30 l wina wykorzystuje się 1 białko. Takie białko rozrabiamy w 500 ml wina i dodajemy do niego odrobinę soli. Następnie usuwamy piankę, która pojawi się na powierzchni wina, dodajemy białko do naszego wina, dokładnie mieszamy, a po 2 tygodniach ściągamy wino znad osadu.
Inny sposób na klarowane wino czerwone i białe - jaki środek możemy użyć, kiedy wino jest mętne
Spirytus, klarowin, kazeina, bentonit, poliamidy, ziemia okrzemkowa i klej z rybiego pęcherza, to kolejne środki, które możemy wykorzystać do klarowania wina. Zanim jednak rozpoczniemy klarowanie wina za pomocą środka, jakim jest klarowin, czy też bentonit, powinniśmy zapoznać się z tym, jak prawidłowo przeprowadza się takie klarowanie.
Warto też pamiętać o tym, że spirytusem nie zaleca się klarowania wina, ponieważ spirytusem przeprowadza się jedynie utrwalanie wina. Jednak bardzo często polecanym środkiem klarującym do win różowych i czerwonych jest klarowin, który niestety nie nadaje się do tego, by stosować go do win białych.
Przy pozostałych środkach warto zapoznać się z tym, czy mają one ujemne, czy dodatnie naładowanie. Dla przykładu ładunki ujemne ma bentonit oraz ziemia okrzemkowa, a pęcherz rybi naładowany jest dodatnio tak jak żelatyna i białko kurze. Konieczne jest także zapoznanie się z przeciwskazaniami każdego z tych składników.
Pozdrawiam bardzo, Stary Zgred Socal.