Wino pomarańczowe - przepisy, przygotowanie, praktyczne porady
Lato to idealny czas na robienie wszelkiego rodzaju domowych alkoholi z owoców, które rodzą się w sezonie wakacyjnym. Wino pomarańczowe może być jednym z nich, choć w jego przypadku sezon nie gra roli. Pomarańcze nie są owocami sezonowymi w Polsce, a prawda jest taka, że najlepiej smakują zimą, więc równie dobrze można je próbować zrobić na przełomie lutego i marca.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winach domowych.
Domowe wino pomarańczowe
Domowe wino pomarańczowe to doskonały sposób na przerobienie nadmiaru pomarańczy. Ten pyszny trunek będzie wspaniałym poczęstunkiem dla odwiedzających Cię gości. Jeśli lubisz słodkie wina, to ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Zastanawiasz się co potrzeba do wykonania wina? Oprócz dużej składników, które zostaną podane poniżej, potrzebny będzie gąsior do wina. Jeśli to Twój pierwszy raz i nie wiesz, gdzie go można kupić, to warto przejrzeć ofertę sklepów przemysłowych i hipermarketów. Można również zamówić taki gąsior przez internet.
Składniki
- 3 łyżki cukru
- szklanka letniej przegotowanej wody
- drożdże winiarskie
- sok z jednej pomarańczy
- 2 l soku z wyciśniętych pomarańczy
- 4 litry wody
- 1,5 kg cukru
Przygotowanie
- Wyciskamy sok z pomarańczy i oddzielamy część soku z jednego owocu.
- Do około 2 litrowej butelki wlewamy sok z wyciśniętej pomarańczy, dodajemy 3 łyżki cukru, wodę i drożdże. Butelkę zamykamy i odstawiamy na 3-4 dni. Każdego dnia należy kilka razy potrząsnąć butelką. Jeśli zapomnimy odpowiednio często wstrząsać butelką, nagromadzone gazy mogą spowodować wzburzenie się płynu, a w ekstremalnych wypadkach wybuch i wyciek wina.
- Po 4 dniach dolewamy 2 l soku z pomarańczy, 1,5 kg cukru, 4 litry wody i zamykamy gąsior. Całość odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie będzie gotowe do umieszczenia w butelkach.
- Wino zlewamy do butelek, nie zapominając o dokładnym przefiltrowaniu i trzymamy w ciemnym miejscu. Żeby wino nabrało mocy można odczekać jeszcze 2- 3 miesiące i po tym czasie zyska mocniejszy smak.
Jeśli wolicie o wiele słodsze wina, to w takim razie wystarczy wsypać większą ilość cukru. W ten sposób można dowolnie zmodyfikować przepis i dostosować smak wina do swoich upodobań. Do czego możesz wykorzystać takie wino? Ten pyszny alkohol można wykorzystać jako dodatek do deserów.
Bardzo smaczne i proste wino pomarańczowe
Nie chcesz używać drożdży do produkcji wina z pomarańczy? We własnym domu możesz zrobić wino, które nie będzie trudne w przygotowaniu, a do tego ilość składników będzie minimalna. Jak zrobić to pyszne wino, w które pokocha Twoja rodzina? To bardzo proste, a przepis dostępny jest poniżej.
Składniki
- 2 kg pomarańczy
- 1,5 l wody przegotowanej
- 1,5 kg cukru
Przygotowanie
- Wodę zagotowujemy w czajniku, odmierzamy 1,5 l i przelewamy ją do osobnego naczynia, do którego dodajemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy aż do powstania syropu. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić, syrop należy postawić na palniku i mieszać a powstanie przeźroczysty syrop bez widocznych kryształków cukru.
- Syrop studzimy, a w międzyczasie wyciskamy sok z pomarańczy.
- Do wystudzonego syropu dodajemy sok z pomarańczy i całość przelewamy do gąsiora, który zatykamy bawełnianą szmatką.
- Tak przygotowane wino odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 6 tygodni, pamiętając, aby raz na jakiś czas nim wstrząsnąć. Po tym czasie wino znosimy do piwnicy na około pół roku.
- Po upływie 6 miesięcy wino możemy zlać do butelek, pamiętając, aby najpierw przefiltrować wino. Do tego celu możesz użyć bibuły filtracyjnej.
Wino pomarańczowe to doskonały trunek do obiadów, deserów, a także jako napój, przy którym wieczorem możemy się zrelaksować. Takie domowe wino jest bardzo smaczne i wspaniale nadaje się, jako prezent dla bliskich. Wystarczy przygotować eleganckie ozdobne butelki i rozlewać wino wprost do nich. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na wino z wiśni.
Przepis na pyszne wino pomarańczowe
Chcesz zrobić wino z pomarańczy? W takim razie musisz wiedzieć, że w przypadku tych owoców, warto usunąć białe części pomarańczy i pestki, ponieważ w procesie wytwarzania wina będą one sprawiać, że wino stanie się gorzkawe w smaku. Oczywiście, jeśli ktoś lubi taki posmak, to bez przeszkód można dodawać zmiażdżone części owoców.
Składniki
- 10 pomarańczy
- 400 g rodzynek
- 600 g bananów
- 1,5 kg cukru
- 4 litry wody
- 1 łyżeczka drożdży
Sposób przygotowania
- Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy. Gdy woda będzie się gotować, należy wycisnąć sok z pomarańczy.
- Banany obieramy, drobno kroimy i gotujemy, dodając 2 szklanki wody. Banana gotujemy przez 20 minut.
- Rodzynki drobno kroimy i wrzucamy je do gotującej się wody, a następnie dodajemy sok z wyciśniętych pomarańczy, 900 g cukru. Dodajemy 2 l wody i wszystko dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści.
- Do powstałego syropu przeciskamy przez gazę gotowane banany, którego najpierw trzeba nieco wystudzić.
- Kiedy całość wystygnie, dodajemy drożdże i zakrywamy otwór gazą i odstawiamy całość na 6 dni. Po tym czasie dodajemy resztę cukru i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Po około pół roku wino będzie gotowe do spożycia, jednak należy je przefiltrować przed rozlaniem do butelek.
Zastanawiasz się, czy domowe wino jest jedynym trunkiem, które możesz przyrządzić samodzielnie? W zaciszu domowym możesz przygotować jeszcze smaczne wino z gruszek, a także nalewki takie jak staropolska nalewka miodowa lub staropolska nalewka z żurawiny. Każdy z tych trunków jest oryginalny i warty wypróbowania. Przepisy do każdego z nich są proste, dlatego nawet początkujące osoby, będą w stanie sobie z nimi poradzić.
Czy warto robić domowe wina?
Wiele osób, które nie ma jeszcze zbyt dużego doświadczenia w procesie robienia win, zastanawia się, czym różni się domowe wino od takiego, które jest dostępne w sklepie. Przede wszystkim największą różnicą jest smak. W domowych warunkach mamy możliwość wykonania takiego wina, które będzie nam najbardziej smakować.
Choć przygotowanie trunku w domu jest czasochłonne, to jednak warto poświęcić ten czas i spróbować przygotować domowy alkohol, którym można raczyć się wieczorami lub częstować gości.