Wino z aronii – przepis na przygotowanie wina aroniowego krok po kroku
Domowe wyroby na zimę często w przepisach zawierają owoce aronii. Zarówno konfitura z aronii, jak i również nalewka z aronii, wyróżniają się niesamowitym smakiem, a także cennymi właściwościami odżywczymi. Owoce aronii wracają do łask. Dlatego za chwilę dowiemy się, jak przeprowadzić domowy wyrób wina, a także jaki przepis okaże się dla nas najciekawszy.
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.
Wino z aronii – właściwości
Wino aroniowe nie tylko wyróżnia się niesamowitym smakiem, ale również posiada cenne właściwości lecznicze. Oczywiście pod tym względem należy korzystać z wina wyłącznie w zdrowotnych dawkach, czyli maksymalnie 1 kieliszek dziennie. Do cenniejszych właściwości, jakie kryje w sobie wino z aronii, to między innymi ochrona organizmu przed chorobami układu krwionośnego, w tym zawałem. Dodatkowo to słodkie wino polecane jest w profilaktyce antynowotworowej.
Owoce aronii to prawdziwe bogactwo witamin oraz innych składników odżywczych. Regularnie spożywając aronię, dostarczać będziemy swojemu organizmowi takie witaminy jak C, E oraz z grupy B. Ponadto owoce aronii są bogate w jod, miedź oraz mangan. Dzięki składnikom zawartym w ciemnych jagodach opóźniamy procesy starzenia oraz zapobiegamy wystąpieniu cukrzycy. Dodatkowo zawarta w owocach witamina C, korzystnie wpływa na poprawę odporności naszego organizmu. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach, z których warto zrobić wino.
Przepis – domowy wyrób wina i nalewka z aronii
Oczywiście istnieje wiele przepisów na wino aroniowe. Poniżej przedstawimy kilka najprostszych receptur, które możemy wykonać bez większego doświadczenia. Pierwszy przepis na wino z aronii obejmuje najprostsze składniki, wśród których wymienia się 7 kg owoców aronii, 2 kg cukru, 5 litrów wody, 4 gramów pożywki dla drożdży, a także specjalne drożdże przeznaczone do wyrobu czerwonego wina.
Owoce aronii wcześniej przemrażamy, a następnie rozgniatamy. Należy jednak unikać blendowania lub miksowania. W innym przypadku wino aroniowe nie będzie odpowiednio klarowne. Do cukru dolewamy przegotowanej wody. Następnie owoce wraz z rozpuszczonym cukrem dodajemy do pojemnika wyposażonego w rurkę fermentacyjną. Po dodaniu drożdży odstawiamy pojemnik w ciepłe i ciemne miejsce. Fermentacja powinna trwać ok. 2 tygodnie. Następnie wino z aronii przelewamy do balona. Co niespełna miesiąc zlewamy wino, pozostawiając osad. Domowy wyrób wina jest gotowy po 6 miesiącach. A może zainteresuje cię także ten artykuł o winie z jeżyn?
Kolejny przepis będzie dotyczył nalewki z aronii. Jest ona mocniejsza niż wino aroniowe. Jednocześnie można uznać, że posiada więcej właściwości zdrowotnych. Jak zrobić nalewkę z aronii? W celu przygotowania takiej nalewki należy przygotować 1 kg aronii, 0,5 litra spirytusu (zamiast niego może być bimber), 0,5 litra wódki, 0,6 kg cukru, sok z 1 cytryny oraz laska wanilii. Owoce aronii tak jak wcześniej zamrażamy. Następnie wsypujemy je do słoja, dodajemy cukru, sok z cytryny oraz wanilię. Na koniec dolewamy wódkę i spirytus lub bimber. Należy jednak pamiętać, aby bimber był sprawdzony. Przez miesiąc regularnie potrząsamy słoikiem, tak by wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły. Po tym czasie nalewka nadaje się do przelania do butelek. Jednak do spożycia będzie gotowa dopiero po kilku miesiącach.
Przepisy na słodkie wino z aronii
Interesujący przepis na słodkie wino aroniowo-jabłkowe, wymaga od nas przygotowania 15 kg aronii, 5 litrów soku jabłkowego, 5 kg cukru, drożdży, a także 8 litrów wody. Rozgniecioną aronię wrzucamy do pojemnika wyposażonego w rurkę fermentacyjną, dolewając świeżo wyciśnięty sok z jabłek. Następnie rozpuszczamy cukier w wodzie. Jeżeli temperatura nastawu jest wyższa niż 30 stopni Celsjusza, nie możemy dodać drożdży, ponieważ fermentacja może być zaburzona. Robimy to, gdy temperatura spadnie poniżej tego poziomu. Przez około 4 miesiące powinna odbywać się fermentacja wina. Po tym czasie wino aroniowo-jabłkowe możemy przelać do przygotowanych butelek. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.
Inny przepis na wino aroniowo-jabłkowe obejmuje takie składniki jak: 6 kg aronii, 2 kg jabłek (mogą być słodkie lub kwaskowe odmiany), 3 kg cukru, 9 litrów wody, 100 liści wiśni lub malin. Domowy wyrób wina obejmuje rozgniecenie owoców aronii i połączenia ich z obranymi i pokrojonymi jabłkami. Wszystkie owoce zalewamy 4 litrami przegotowanej wody. Przez ok. 4 dni powinna następować fermentacja mieszanki. Jednak nie musi się to odbywać w naczyniu wyposażonym w rurkę fermentacyjną.
Dopiero po tym czasie masę owocową przekładamy do butli posiadającą rurkę fermentacyjną. Całość zalewamy syropem, który przygotowujemy na bazie pozostałej wody, cukru oraz liści. Z syropu pozbywamy się liści, a następnie zalewamy nim owoce. Fermentacja powinna przebiegać przez ok. 1,5 miesiąca. W tym czasie balon wyposażony w rurkę fermentacyjną musimy szczelnie zamknąć. Po tym czasie wino aroniowo-jabłkowe przelewamy do umytej butli. Słodkie wino do spożycia będzie gotowe po ok. 3 miesiącach.
To nie są jedyne przepisy na wina lub nalewki z udziałem aronii. Okazuje się, że bardziej doświadczone osoby, potrafią na bazie aronii przygotować nawet bimber. Jednak początkujący, powinni spróbować swoich sił przy prostych i mało wymagających przepisach, które zapewnią smaczny i zdrowy wyrób. Sprawdź także ten artykuł o przygotowywaniu wina z winogron.