Wino z czarnej porzeczki – sprawdzone przepisy na wino porzeczkowe domowej roboty
Domowe alkohole smakują o wiele lepiej, niż te znane ze sklepowych półek – dobrze wiemy bowiem, jak nasze własne zostały przyrządzone i że stworzyliśmy trunek z sezonowych produktów. Wino z czarnej porzeczki jest jedną z propozycji na aromatyczny alkohol domowy. Wybierz ulubiony przepis na wino domowej roboty i racz się nim z gośćmi w trakcie chłodnej zimy!
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.
Jak zrobić wino z czarnej porzeczki bez drożdży?
Domowa produkcja wina - przepis na wino czarnych porzeczek
Wyborne wino z czarnej porzeczki doskonale pasować będzie zarówno do obiadów, jak i deserów. Możesz przygotować je również bez użycia… drożdży! Co najważniejsze, łatwo jest nastawić wino we własnym domu. Warto zająć się produkcją wina jeszcze w sezonie na czarną porzeczkę!
Lista składników
- 4 kg czarnej porzeczki
- 5 l wody
- 2 kg cukru
- 1 kg rodzynek
Przed rozpoczęciem produkcji należy oczyścić owoce z szypułek, umyć je i rozgnieść przy użyciu tłuczka. Następnie trzeba odłożyć porzeczkę do osobnego naczynia i … przystąpić do działania! Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach, z których warto zrobić wino.
Wino z czarnej porzeczki bez drożdży – sposób przygotowania
- Powstały moszcz z czarnej porzeczki połącz z rodzynkami i zasyp całość cukrem.
- Wlej wodę oraz pozostaw wszystko w chodnym miejscu na ok. 8 dni – oczywiście od momentu fermentacji.
- Przecedź powstałe wino i zlej je do butelek. Zostaw w spiżarce przynajmniej na 3 miesiące, by przeleżakowało.
Proporcje na wino porzeczkowe
Warto wspomnieć, że proporcje będą zmieniały się w zależności od tego, jak mocny trunek chcesz uzyskać. I tak:
- do 12% potrzebujesz 4 kg owoców na 5l wody
- do 20% potrzebujesz 6 kg owoców na 5l wody
Wino z czarnych porzeczek najczęściej jest winem wyłącznie jednoowocowym – podobnie jak wino agrestowe czy wino z jabłek. Z soku porzeczkowego można przyrządzić również wiele innych trunków, jak nalewkę z czarnej porzeczki. Jednakże porzeczkowe wino nadaje się również do mieszania go z… innymi winami – poprawiają się wówczas jego walory kolorystyczne oraz smakowe trunku. Proces ten zwany jest kupażowaniem. Często zdarza się, że młodsze wino miesza się ze… starszymi z różnych beczek – ale dotyczy to raczej masowej produkcji, nie domowej. A może zainteresuje cię także ten artykuł o winie z jeżyn?
Przepis na wino domowej roboty z porzeczek
Produkcja wina porzeczkowego z drożdżami
Jeżeli preferujesz wino z domieszką drożdży, oczywiście istnieje opcja produkcji takiego alkoholu. Będzie on na pewno nieco mocniejszy, ale też dłuższy w przygotowaniu. Ale żeby już nie przeciągać, zaczynamy!
Lista składników na wino czarnych porzeczek
- 10 kg czarnych porzeczek
- 3,5 kg cukru
- 8 l wody
- drożdże winne
Należy pamiętać o tym, że czasem z soku porzeczkowego może nie wyjść… nic. Dlaczego? Otóż czarna porzeczka trudno go oddaje! Warto więc zalać owoce na 24 godziny bądź dodać do nich pektoenzym i odczekać ok. 10 godzin. Później możesz wycisnąć sok na prasie bądź wyciskarce do soku.
Wino porzeczkowe z drożdżami – sposób przygotowania
- Przygotuj matkę drożdżową – wlej do buteleczki 0,2l wody (temperatura 20 st. C) i dosyp jedną dawkę drożdży. Drożdże będą gotowe po ok. 5 dniach.
- Umyj, przebierz i zmiażdż owoc, następnie wydobądź moszcz z czarnej porzeczki (jednym ze sposobów opisanych przed sposobem przygotowania owego wina).
- Wyciśnięty moszcz zalej gorącą wodą. Po kilku godzinach odsącz.
- Zasyp miazgę cukrem, dodaj matkę drożdżową i odstaw na około 3 tygodnie. Pamiętaj, żeby co jakiś czas potrząsać butlą.
- Przefiltruj wino po 3 miesiącach i zlej do butelek. Zakorkuj wszystkie i odstaw do spiżarki na minimum pół roku. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.
Kilka słów o winie z czarnej porzeczki
Czarna porzeczka jest idealna do ciężkich win deserowych – czyli takich, które mogą długo leżakować. Podczas procesu „leżenia” wina te klarują się, uzyskując bukiet zbliżony do gronowych win deserowych. Wino z czarnej porzeczki doskonale posłuży do wzbogacenia smaku i aromatu innego wina, np. świetnie „doprawisz” nim wino z czarnego bzu.
Przepis na mocne wino porzeczkowe
Najlepszy alkohol domowej roboty!
Niektórzy uważają, że wino z czarnej porzeczki jest najlepszym winem domowej roboty. Jego aromat i smak jest tak niepowtarzalny, że koneserzy uwielbiają przyrządzać je samemu w domu. Jak zrobić zapas mocnego wina porzeczkowego?
Lista składników
- 12 l soku (uzyskanego z 20 kg czarnej porzeczki)
- 24 l roztworu cukrowego (o zawartości ok. 10 kg cukru)
Pamiętaj, że przy wyrobie czerwonych win fermentację często stosuje się w miazdze – dlatego że, jak już dobrze wiesz, porzeczka trudno wydziela sok.
Mocne wino z czarnej porzeczki – sposób przygotowania
- 20kg owoców wypłucz i rozdrobnij. Umieść w naczyniu i zalej wodą do ¾ objętości.
- Dodaj 1l dobrze fermentującego moszczu, nastawionego na drożdżach (mogą być Burgund, ok. 4zł).
- Całość odstaw na ok. 4 dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
- Przygotuj 24 l roztworu – odbierz 10 l wody i rozpuść w niej ok. 10 kg cukru (może być nieco mniej). Dolej brakującą ilość wody do 24 l.
- Kiedy sok i roztwór cukrowy będą już w balonie fermentacyjnym, dolej matkę drożdżową (trzeba przygotować wcześniej, może być wspomniana Burgund). Lepiej nie dodawać kwasu cytrynowego, bo porzeczka sama w sobie zawiera go aż 30 g/l.
- Po procesie fermentacji głównej wino zlej znad osadu oraz pozostaw do dalszej fermentacji.
- Pamiętaj, że w trakcie pierwszego roku obciąg wina trzeba powtórzyć aż dwukrotnie! Sprawdź także ten artykuł o przygotowywaniu wina z winogron.
Smakowite wino z czarnej porzeczki – przydatne wskazówki
Wino porzeczkowe jest propozycją do naprawdę wielu dań, doskonale je podkreślając. Jego smak odpowiada wielu kubkom smakowym, więc warto mieć je w swoim domowym barku. Jednak, żeby wino nie miało zbyt słabego smaku, należy pamiętać o kilku zasadach:
- Nie rozcieńczaj moszczu zbyt mocno! Nie możesz dodawać za dużo wody w stosunku do owoców.
- Zbyt mały ekstrakt to „puste” wino, a to oznacza wówczas podatność trunku na… choroby.
- Górna granica rozcieńczania wody to 2 l (woda z cukrem) na 1 kg owoców – nigdy nie przekraczaj ustalonej granicy, inaczej wino będzie zbyt słabe.
- Jeżeli trafiłeś na zbyt kwaśne porzeczki, możesz wyjątkowo wymieszać je z innymi owocami. Dopuszcza się wówczas m.in. maliny, agrest, a także jabłko.
Wino z czarnej porzeczki robię od lat, co sezon. Żeby uzyskać odpowiednią wydajność moszczu i smak, porzeczki fermentuje się najpierw w miazdze przez 1-3 tyg. Potem odciska się moszcz i całość zlewa do balonu. Wody należy dolewać tylko tyle, ile jest potrzebne do zrobienia syropu cukrowego (który dodaje się partiami). Ilość cukru zależy oczywiście od drożdży i pożądanego efektu. Drożdże do trudno fermentujących owoców, odporne na wysoką zawartość alkoholu.
Po pół roku zlewa się do butelek.
Wino wymaga co najmniej rocznego leżakowania w butelce.