Wino z derenia - praktyczny przepis krok po kroku - wypróbuj go!
Owoce derenia nie należą do najbardziej popularnych. Są kwaskowate i raczej mało smaczne, ale w przetworach świetnie smakują. Na dodatek wino lub nalewka z derenia mają niezwykłe właściwości lecznicze. Dowiedz się, jak zrobić wino z derenia jadalnego i na jakie schorzenia i problemy zdrowotne najbardziej może pomóc.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o dereniach.
Wino z derenia jadalnego – właściwości
Owoce derenia wyglądem mogą przypominać żurawinę – mają intensywnie czerwony kolor i są niewielkie. Często możesz je zobaczyć na krzewach w miejskich parkach, w zieleni miejskiej, rośnie na osiedlach i w ogrodach – to bardzo mało wymagająca roślina, która tak naprawdę nie potrzebuje za wiele, by dobrze się rozwijać. Aż trudno uwierzyć, że tak mało skomplikowana roślinka jest tak wartościowa dla naszego zdrowia.
Owoce derenia nie są szczególnie smaczne, jednak można je jeść po przetworzeniu. I warto, ponieważ zawierają kwasy organiczne, flawonoidy, beta-karoten i wiele witamin, zwłaszcza C i A. Zawiera także antocyjany, czyli antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki – opóźniają proces starzenia się organizmu i prawdopodobnie mają właściwości przeciwnowotworowe. I o ile poziom witamin w winie z derenia może być niższy niż w przypadku surowych owoców, o tyle antyoksydanty i dobroczynne składniki nadal działają.
Wino z derenia jadalnego, tak jak nalewka z derenia, wspiera działanie układu pokarmowego. Na dodatek uznaje się, że napoje są dobre na przeziębienie lub prewencyjnie na wzmocnienie odporności organizmu. Wzmacniają także serce i działanie układu krążenia, więc warto przygotować chociaż małą porcję. Zwłaszcza, że wino dereniowe jest naprawdę bardzo smaczne – to przysmak, który może przy okazji poprawić twój stan zdrowia.
Wino dereniowe – zbiór owoców
Owoce derenia jadalnego można kupić w niektórych sklepach, ale to prawdziwy rarytas. Jeśli masz na podwórku krzew lub wiesz, że dereń rośnie w jakimś miejscu oddalonym od drogi, możesz zebrać owoce samodzielnie.
Są różne odmiany derenia jadalnego – jedne owocują już w sierpniu, inne nawet w październiku. Owoce dość długo utrzymują się na krzewie, jednak warto wziąć pod uwagę na to, że twoim konkurentem do zbiorów jest okoliczne ptactwo. Optymalnie owoce derenia powinno się zbierać po przymrozkach, jednak aby wygrać ze szpakami, czasami trzeba zrobić to wcześniej. W takim wypadku zanim zaczniesz przygotowywać wino z derenia, włóż je do zamrażarki na dobę. To powinno wystarczyć, by owoce straciły nieprzyjemną goryczkę i kwaśny posmak. Wino nie jest jedynym trunkiem, jaki można przygotować z derenia. Sprawdź także ten artykuł z przepisami na nalewkę z derenia jadalnego.
Wino z derenia jadalnego krok po kroku
Wino z derenia jadalnego nie jest bardzo popularne. Tak naprawdę najczęściej robi się nalewkę na spirytusie, ale warto także wykonać wino – jest delikatniejsze w smaku. Do przygotowania napoju potrzebujesz:
- 5 kg owoców derenia,
- 6,5 l wody,
- 5 kg cukru,
- drożdże winiarskie.
Owoce możesz dodawać w całości, wraz z pestkami. Dzięki temu przygotowanie wina z derenia jest bardzo proste – nie musisz drylować maleńkich owoców. Do przygotowania wina potrzebujesz sporego, najlepiej 10 l baniaczka. Powinien być dokładnie wymyty, a najlepiej wyparzony, zarówno wtedy, gdy używasz go po raz pierwszy, jak i jeśli wykorzystywałeś go wcześniej do przygotowywania różnych win.
- Umyj i przebierz owoce. Możesz je delikatnie naciąć na krzyż nożykiem (tylko tyle, by poruszyć skórkę).
- Wsyp owoce do baniaka.
- Rozpuść cukier w wodzie.
- Dodaj aktywne droższe winiarskie.
- Wlej wszystko do baniaka i wymieszaj.
- Zamknij baniak korkiem z rurką.
- Wino powinno pracować – po około 2 tygodniach tępo pracy powinno zmaleć. Z rurki powinien wydobywać się słodki zapach.
- Fermentacja trwa około 4 miesięcy.
- Po tym czasie należy zlać wino do butelek.
Dzięki dużej zawartości cukru, wino z derenia jest bardzo smaczne i gubi swoją kwaskowatość. To bardzo delikatny trunek, który na pewno ci zasmakuje. Wino z derenia powinno mieć ładny, rubinowy kolor. Wygląda podobnie jak wino z winogron. Zdarza się także, że z biegiem czasu zmieni kolor i zrobi się bardziej gęste, dlatego lepiej przygotować mniejszą porcję, byś był w stanie wypić ją na świeżo.
Wino z derenia – podawanie i zastosowanie
Wino z derenia jadalnego to ciekawe wino deserowe. Jest bardzo delikatne, więc można się nim delektować po południu do podwieczorku. Musi mieć raczej sporo cukru, by nie było kwaśne, więc jest to wersja słodka, a nie wytrawna, więc do obiadu nie nadaje się za bardzo.
Wino z derenia można pić dla jego smaku, ale warto zostawić chociaż butelkę na przeziębienia. W okresie jesiennym i zimowym, kiedy tylko zaczynamy czuć, że choroba jest tuż-tuż, niewielka lampka wina z derenia może zdziałać cuda. To także świetny sposób na poprawę odporności, więc wino z derenia można traktować bardziej leczniczo niż deserowo. Jeśli chodzi o problemy trawienne czy z układem krążenia, lepiej sprawdzi się nalewka z derenia jadalnego.