Wino z dzikiej róży

Leczniczy napój z płatków róży

Wino z owoców róży bądź z płatków róży to nie tylko cenny trunek alkoholowy, ale i bogate źródło witaminy C! Przepisy na wino z dzikiej róży dostępne są w zaskakująco sporej ilości, jednak każdy jeden z nich wspomaga układ odpornościowy, a także zapewnia pełną rekonwalescencję po przebytej chorobie bądź przeziębieniu. Jeżeli jesteś dorosłą osobą to domowe wino z owoców dzikiej róży może zagościć w leczniczej apteczce na stałe – oczywiście, korzystaj z „leku” wyłącznie w celu wspomagania organizmu! Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.

Lista składników

  • 2,5 kilograma dzikiej róży
  • 6 litrów niskomineralizowanej wody (bez wapnia czy magnezu)
  • 2 kilogramy cukru
  • drożdże winiarskie (np. Biowin, ok. 4 zł / opakowanie)
  • pożywka dla drożdży

Składniki będą potrzebne do przygotowania zaczynu drożdżowego i doprowadzenia do dwóch etapów fermentacji wina. Wino z dzikiej róży bądź wino z głogu zawsze należy rozpocząć od przygotowania zaczynu, o którym przeczytasz poniżej.

Wino z róży – sposób przygotowania

  1. Zrób zaczyn drożdżowy. Zacznij od zalania ciepłą i lekką posłodzoną wodą paczki drożdży. Następnie dodaj do nich szczyptę pożywki i wymieszaj. Zakryj wszystko ręcznikiem papierowym, zabezpieczając gumką-recepturką. Zaczyn ustaw w ciepłym miejscu i mieszaj codziennie łyżką – powinien dojrzeć w ok. 5 dni.
  2. Wyciągnij owoce róży i rozmroź je, a następnie rozdrobnij w mikserze bądź przekręć przez maszynkę do mięsa.
  3. Masę z płatków róży wypchaj przez wlot do gąsiora. Później zagotuj 5 litrów wody zmieszanej z 1 kilogramem cukru i odstaw ją do wystygnięcia. A może zainteresuje cię także ten artykuł o winie z malin?
  4. Wlej do gąsiora letnią wodę i dodaj zaczyn drożdżowy bez filtrowania. Wymieszaj pół łyżki pożywki ze 100ml ciepłej wody i wlej całość do gąsiora. Odstaw go na jeden dzień i zakryj gazą.
  5. Kiedy upłynie dzień od wypełnienia gąsiora wciśnij gumowy korek z założoną na niego rurką fermentacyjną. Wlej w nią trochę wody i odkryj gąsior, żeby nie dotarło do niego światło.
  6. Proces pierwszej fermentacji trwa ok. 2 tygodnie – pamiętaj, żeby codziennie potrząsać gąsiorem. Po tym czasie przecedź masę przez perłowe sito do wyparzonych garnków. Ważna jest obserwacja rurki fermentacyjnej – gdy powietrze będzie wydawało częste dźwięki oznacza to pierwszą fermentację. Wino z dzikiej róży będzie w fazie drugiej, kiedy dźwięki staną się coraz rzadsze.
  7. Proces drugiej fermentacji trwa ok. 3 miesiące. Trzeba wówczas przenieść gąsior do zimniejszego miejsca, np. do piwnicy. Pilnuj, żeby w rurce fermentacyjnej była choć odrobina wody.
  8. Wino z owoców róży już prawie gotowe! Teraz pozostało jego wyklarowanie, tzn. ściągnięcie go sponad powierzchni osadu. Robi się to przy pomocy plastikowej rurki – staraj się ściągnąć wino z róży nie dotykając dna. Pozostały osad zmieszaj i wylej, a później wypłucz gąsior i napełnij go zlanym winem.
  9. Załóż ponownie korek, wlej do rurki trochę wody i zanieś w chłodne miejsce. Po ok. tygodniu zbierz kolejną warstwę osadu. Kiedy wino z owoców róży wreszcie stanie się w pełni klarowne, możesz przelać je czystej butelki i ułożyć w możliwie chłodnym miejscu. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.

Podsumowanie

Wybór wina z dzikiej róży jest dziś naprawdę ogromny, jednak powyższy przepis na pewno uzupełni niedobory w organizmie – podobnie działają inne trunki, jak wino z głogu. Substancje zawarte w dzikiej różny działają uspokajająco i antydepresyjnie. Swoje właściwości lecznicze domowe wino z owoców dzikiej róży zawdzięcza jednak nie tylko witaminie C, ale i wielu innym: B, A, P, K lub E. Wino z dzikiej różny to zatem prawdziwa bomba witaminowa. Jeżeli tradycyjne wino z jabłek już się znudziło, z powodzeniem zastąpi je różane wino z kogutków!

Róża pomarszczona w czasie kwitnienia oraz przepis na wino z róży pomarszczonej, najlepszy domowy przepis krok po kroku
Wino z dzikiej róży – sprawdzone przepisy na przygotowanie wina krok po kroku

Wino z róży pomarszczonej bez drożdży

Przepisy na „różany lek doskonały”

Przepisy na wino z dzikiej róży są naprawdę różnorodne, choć większość z nich obraca się wokół tych samych procedur – tylko minimalnie zmodyfikowanych. Przepysznym i pozytywnie wpływającym na zdrowie jest chociażby wino z dzikiej róży pomarszczonej – wyobraź sobie, jak wybornie smakuje świeżo rozlewane zimą wino z kogutków! Momentalnie rozgrzewa organizm i zapewnia wysoką odporność na przeziębienia. Może warto więc tym razem wybrać domowe wino z owoców dzikiej róży, a nie kolejny raz degustować wino z jabłek?

Lista składników na wino z dzikiej róży

  • 2 kilogramy obranych owoców róży (z pestkami)
  • 2 kilogramy cukru
  • 10 litrów przegotowanej, chłodnej wody

Jak widać, składników jest naprawdę niewiele. Trzeba jednak – jak w przypadku każdego wina – posiadać specjalistyczny sprzęt do jego przygotowania. Mimo że wybór wina z dzikiej róży jest naprawdę spory, to jego przyrządzenie wymaga posiadania balonu fermentacyjnego – bez niego ciężko będzie przygotować jakiekolwiek wino. Przyszykowałeś swoje składniki? Zatem do dzieła!

Wino z dzikiej róży pomarszczonej – sposób przygotowania

  1. Rozpuść cukier w 3 litrach wody i wlej roztwór do balonu fermentacyjnego.
  2. Włóż owoce róży do balonu i uzupełnij całość wodą.
  3. Załóż na wierzch korek z rurką fermentacyjną i zostaw urządzenie w ciepłym miejscu na około 6 tygodni. Wino z róży pomarszczonej zacznie pracować już… następnego dnia!
  4. Po upływie wskazanego czasu trzeba będzie odlać młode wino znad osadu powstałego na dnie balonu. Wiadomo, każde wino – nawet te z płatków róży – może być mało słodkie. Jeżeli tak będzie możesz dosłodzić substancję poprzez rozpuszczenie cukru (ok. 500g) w niewielkiej ilości wina. Sprawdź także ten artykuł o przygotowywaniu wina z winogron.
  5. Wlej całość ponownie do balonu i pozostaw do dalszej fermentacji na ok. 2 tygodnie. Filtruj wino tak długo, by efekt był jak najbardziej zadowalający – wino z róży musi być klarowne! Jakikolwiek pomysł nie byłby najlepszy, przepisy na wino z dzikiej róży opierają się na tej samej zasadzie – trunek musi być przejrzysty i bez osadu.
  6. Wskazane jest, aby wino w butelce leżało jak najdłużej. Jednak nawet młodziutkie potrafi wykazać bardzo intensywny, cudowny aromat i smak.

Podsumowanie

Zastanawiasz się, kiedy zbierać owoce róży? Cóż, najlepiej systematycznie co kilka dni zaraz po pierwszych przymrozkach – owoce te wręcz uwielbiają gnić na krzewach. Nadające się zbioru muszą być czerwone i nieco miękkie – wtedy jest pewność, że są one dojrzałe. Trzymaj je w zamrażalniku, nic im nie będzie. Nawet z zamrożonych owoców dzikiej róży przyrządzisz wszystkie przepisy –wręcz jest to wskazane, żeby trzymać je tam około 3 dni. Oczywiście, wcześniej trzeba owoce umyć oraz usunąć z ich szypułki.

Nie należy usuwać pestek! One również zawierają sporo cennych składników odżywczych. Szkoda tylko, że po pierwszych przymrozkach owoce np. dzikiej różny pomarszczonej mają tych substancji nieco mniej (np. witaminy C). Wiesz już, kiedy zbierać? Warto więc skupić się na takim rodzaju owoców, jak róża jabłkowa – dostarczy najwięcej składników wzmacniających odporność organizmu!

ikona podziel się Przekaż dalej