Wino z głogu – sprawdzone przepisy na wino z głogu domowej roboty
Głóg jest jednym z najbardziej pospolitych w Polsce krzewów, którym warto zainteresować się szczególnie jesienią. Można bowiem zrobić z jego owoców doskonałe wino z głogu, które będzie zarówno smaczne, jak i… wspomagające organizm! Jesteś ciekaw, jak wykonać wino z owoców głogu?
Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.
Wino z głogu
Przepis na wino z głogu
Wino z owoców głogu jest tak smaczne i aromatyczne, że na pewno nie ustępuje mu wino z dzikiej róży bądź jabłek. W smaku przypomina z kolei nieco wino gronowe – koneserzy mówią nawet, że wino z głogu jest podobne do niego i w barwie, i w smaku. Żeby przygotować ten smaczny trunek dobrze jest zebrać owoce głogu już po pierwszych przymrozkach. Oczywiście – jak w przypadku każdego wina – do wykonania go będziesz potrzebować balonu winiarskiego wraz z rurką fermentacyjną. Później możesz… zrobić zakupy!
Lista składników na wino głogowe
- 5 kilogramów owoców głogu
- 10 litrów wody
- 4 kilogramy cukru
- matka drożdżowa
- pożywka dla drożdży
Pamiętaj, że przygotowanie wina z głogu jest procesem dość żmudnym, więc musisz być gotowy na co najmniej rok czekania zanim przepis na wino z głogu zostanie w pełni zrealizowany. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach, z których warto zrobić wino.
Wino głogowe – sposób przygotowania
- Dokładnie opłucz i osusz owoce głogu. Usuń z nich resztki kwiatostanów – pestki możesz zostawić.
- Owoce zgnieć w dowolnym naczyniu i przesyp do balonu winiarskiego.
- Rozgnieciony głóg zalej przegotowaną, ale ostudzoną wodą. Dodaj matkę drożdżową oraz pożywkę – następnie zamknij balon korkiem i zostaw w nim rurkę fermentacyjną.
- Wróć do mikstury po 3 dniach od jej nastawu i dodaj ok. 3kg cukru. Pamiętaj o ważnej zasadzie – im więcej cukru, tym mocniejsze wino!
- Po upływie kolejnych 7 dni należy odcedzić moszcz głogowy – przyda się do tego np. woreczek flanelowy (wcześniej należy go wyparzyć). Przelej przygotowywany nastaw do osobnego naczynia. W woreczku pozostanie wówczas moszcz i trzeba będzie go dobrze wygnieść! Wlej wino znów do balonu i pozwól mu dojrzewać co najmniej miesiąc. Po tym czasie delikatnie ściągnij wino znad osadu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o winie z jeżyn?
- Przygotowanie nastawu zależy od czasu stygnięcia syropu. Z kolei ostateczny rezultat osiągniesz dopiero po ok. roku – wówczas wino będzie gotowe do picia. Uwierz jednak, że warto wykazać się odrobiną cierpliwości!
Podsumowanie
Wino z głogu posiada właściwości lecznicze – i to całe mnóstwo! Przepisy wskazują na pozytywny wpływ trunku na osłabione serce (w wyniku stresu, chorób infekcyjnych lub po zawale) i jego wydolność (w przypadku nadciśnienia tętniczego krwi). Działa on także moczopędnie i rozkurczowo, zwalczając problemy z zaburzeniami rytmu serca. Może warto więc zastąpić wino ryżowe lub każde inne tym głogowym specyfikiem?
Przepis na wino z głogu suszonego i róży
Wino z suszonego głogu i dzikiej róży
Wino z głogu jest przyjemnym i skutecznym sposobem leczenia dolegliwości związanych z niemal każdym schorzeniem układu krążenia. A co, gdyby połączyć głóg z… dziką różą? Najlepiej jest przygotować takie wino samodzielnie – tylko wówczas masz 100% pewność, że wino z owoców głogu i róży będzie stworzone wyłącznie ze zdrowych owoców i wykaże wszystkie swoje pozytywne właściwości. Przepisy na wino z suszonego głogu nie są skomplikowane – my przedstawimy ten najprostszy, który bez problemu wykonasz w domu i który będzie bardzo smaczny! Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o alkoholach domowych.
Lista produktów
- 10l suszonego głogu + 2l dzikiej róży
- 125g kwasku cytrynowego
- 3l syropu cukrowego (z 2kg cukru)
- matka drożdżowa (trzeba ją przygotować ok. 5 dni wcześniej)
- pożywka drożdżowa (np. Biowin, ok. 4zł 1op / 10g)
Zanim zaczniesz tworzyć wino, koniecznie przemróź owoce w zamrażarce – maksymalnie do 3 dni. Pamiętaj o tym, że w połączeniu z dziką różą wino z głogu nabiera bardziej wyrazistego smaku, a także wzmacnia jego lecznicze właściwości – to doskonała wiadomość dla osób chorujących na serce. Lista składników gotowa? No to zabieramy się do robienia wina!
Wino głogowe z dziką różą – sposób przygotowania
- Wyciągnij zamrożone owoce, umyj je i oczyść – następnie rozdrób je tak, by nie popękały skórki.
- Przesyp owoce do dużego naczynia (ok. 20 l) i zalej je 10 l wrzątku. Następnie ostudź powstałą maskę do temperatury pokojowej, co jakiś czas mieszając. Kiedy już utworzy się naprawdę gęsta masa, trzeba przełożyć ją do balonu fermentacyjnego (może być taki o pojemności 35 l).
- Dodaj do mikstury kwasek cytrynowy, syrop cukrowy, pożywkę i fermentującą matkę drożdżową. Zakorkuj balon korkiem z rurką fermentacyjną i pozwól substancji „dojść do siebie”.
- Po 2 tygodniach odcedź moszcz i wytłocz miazgę – podobnie, jak w standardowym przepisie na wino głogowe. Wyrzuć wytłoczyny i wlej moszcz do balonu. Następnie dodaj do środka 4l syropu cukrowego i uzupełnij balon przegotowaną wodą (maksymalnie do 30l). Pozostaw wino z głogu i róży do fermentacji na ok. 6 tygodni.
- Zlej swoje wino z owoców głogu i róży znad osadu i przefiltruj je. Jeżeli chcesz uzyskać różową barwę trunku, możesz dorzucić do niego czarną porzeczkę lub winogrono!
- Rozlej całość do butelek i dodaj do każdej z nich ok. 1ml spirytusu – zyskasz pewność, że wino z głogu i róży nie zepsuje się.
- Zakorkuj butelki i załóż na nie termiczne koszulki lub… po prostu je zalakuj. Następnie opisz datę butelkowania i skład wina – oczywiście, jeżeli będziesz mieć taką potrzebę. Sprawdź także ten artykuł o przygotowywaniu wina z winogron.
Podsumowanie
Wino to polecane jest – jak większość specyfików z dodatkiem głogu – dla osób z problemami sercowymi lub ciśnieniem krwi. Co ciekawe, wino z głogu zawiera również bardzo dużo witaminy C! Głóg możesz zerwać samemu, ewentualnie kupić na targu. Pamiętaj jednak, by samodzielnie zbierać go z krzewów rosnących tylko daleko od jezdni i wolnych od miejskich zanieczyszczeń.
Równie wybornym trunkiem wykazującym podobne lecznicze właściwości jest… nalewka z głogu! Do jej przygotowania nie potrzebne są balony fermentacyjne – wystarczy zwykły duży słój. Proces jej fermentacji trwa ok. pół roku – jak przypadku wina im dłużej, tym lepiej. Trzeba pamiętać jednak o tym, że to alkohol na bazie spirytusu – jest więc mocniejszy niż wino z głogu i należy pić nalewkę maksymalnie do 2 łyżeczek dziennie!