Wino z gruszek - przepisy, sposoby przygotowania, praktyczne porady
Jeśli gruszki to Twój ulubiony owoc, to koniecznie musisz dowiedzieć się, jak zrobić fantastyczne w smaku wino z gruszek. Wino owocowe domowej roboty to świetny trunek, którym możesz delektować się samodzielnie lub ze znajomymi. Domowe gruszkowe wino może być wspaniałym pomysłem na prezent Bożonarodzeniowy i nie tylko. To świetny umilacz czasu na długie jesienne wieczory.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami kulinarnymi.
Zastanawiasz się, jak zrobić wino z gruszek?
Tylko w tym artykule dowiesz się, jak w łatwy i szybki sposób wykonać własne wino gruszkowe. Do przygotowania wina będziesz potrzebować dużej 40 litrowej butelki lub dwóch butelek o pojemności 20 l. Z pewnością zdziwicie fakt, że gruszki mają bardzo niską zawartość cukru, dlatego podczas produkcji wina, musisz zaopatrzyć się w dużą ilość tego produktu. Do wyrobu wina musisz wybierać świeże owoce. Jeśli masz w domu nadmiernie dojrzałe gruszki, to nie powinieneś ich wykorzystywać do produkcji, ponieważ uzyskanie z nich soku będzie praktycznie niemożliwe.
Dobrą wiadomością jest brak konieczności obierania tych owoców. Choć z pewnością obranie 1 kg gruszek nie będzie stanowić dużego problemu, to już obranie np. 10 kilogramów może być dużym wyzwaniem. Dlatego też przygotowując gruszki, usuwamy jedynie ogonki i gniazda nasienne. Całość drobno kroimy i ubijamy tłuczkiem. Do uzyskania większej ilości soku, możemy również zmielić gruszki w kubku miksującym. Jednak podczas zlewania, trunek należy dokładnie przefiltrować.
Przepyszne wino z gruszek
Jeśli lubisz lekkie i orzeźwiające smaki, to poniższy przedstawiony przepis będzie doskonałym sposobem na wykonanie takiego wina. Sprawdź jak zrobić własne wino z gruszek w łatwy i szybki sposób.
Składniki:
- 10 kg gruszek
- 3 kg cukru
- 40 g drożdży winnych
- 6 łyżek soku z cytryny
- 10 l wody
Przygotowanie:
- Gruszki myjemy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Sporym zdziwieniem dla wielu może okazać się to, że nie trzeba ich obierać.
- Żeby gruszki mogły oddać sok, należy je wygnieść tłuczkiem do mięsa.
- Tak przygotowane owoce, przekładamy do butelki, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i sokiem z cytryny.
- Wino wstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce. Należy też pamiętać o zamknięciu butelki gazą lub szmatką bawełnianą.
- Po upływie tego czasu całość odcedzamy i umieszczamy w naczyniu fermentacyjnym. Odlewamy około 400 mililitrów płynu. Do mieszanki dodajemy trzy łyżki cukru, a następnie drożdże winne i wszystko dokładnie mieszamy.
- Uzyskaną mieszankę dodajemy do reszty napoju, umieszczonego w naczyniu fermentacyjnym.
- Naczynie zamykamy na kilka dni specjalnym uszczelniaczem. Kiedy proces fermentacyjny ulegnie zakończeniu, możemy całość przefiltrować, a następnie wykonać klarowanie wina i rozlewanie do butelek.
Wino z gruszek przechowujemy w ciemnym miejscu i w szczelnie zamkniętych butelkach. Trunek ten możemy wykorzystać jako dodatek do deserów lub dań obiadowych. Jeśli planujesz jakieś wypieki i nie wiesz czym nasączyć biszkopt, to wino gruszkowe może okazać się bardzo pomocne.
Wspaniałe i mocne wino gruszkowe
Jeśli wolisz mocniejsze smaki, to poniższy przepis powinien trafić w Twoje upodobania. To przepyszne wino z nutą miodową z pewnością zagości w Twoim domu na dłużej. Poznaj doskonały przepis na wykwintne wino z gruszek.
Składniki:
- 3 kg gruszek
- 2 l wody
- 7 g kwasku
- 1 kilogram cukru
- 400 g miodu
- 800 g spirytusu
- zakwas
Przygotowanie:
- Gruszki dokładnie myjemy i kroimy bardzo drobno.
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy kwasek, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy syrop będzie gorący, odstawiamy go na bok i dodajemy zakwas.
- Całość mieszamy do momentu, aż całość zostanie rozpuszczona, a na końcu dodajemy posiekane gruszki.
- Syrop z gruszkami umieszczamy w dużej butelce i przykrywamy gazą.
- Gdy wino zacznie się klarować, dodajemy do niego miód i alkohol, a następnie ponownie zamykamy butelkę.
- Wino odstawiamy na około 2-3 tygodnie, po tym czasie zlewamy do mniejszych butelek.
Tak przygotowane domowe wino fantastycznie smakuje z deserami i nie tylko. Trunek przygotowany w ten sposób, możesz przechowywać w ciemnym miejscu nawet przez kilka lat. Jeśli jesteś ciekawy, jak będzie smakować, to już teraz zacznij rozglądać się za stosunkowo kwaśnymi owocami, które najlepiej sprawdzą się w tym przypadku. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.
Wino z gruszek bez cukru
Z pewnością zdziwicie fakt, że do wykonania wina, nie potrzebujesz zwykłych owoców. Wino gruszkowe możesz wykonać z soku wyciskanego, który jest dostępny z każdym sklepie spożywczym. Trzeba tylko pamiętać o zakupie wyciskanego soku, bez dodatku polepszaczy smaku czy innych substancji mających wpływ na zwiększenie terminu przydatności produktu. Sprawdź, jak zrobić to pyszne wino bez dodatku cukru!
Składniki:
- 5 litrów soku
- 120 g rodzynek
- 300 g miodu
Przygotowanie:
- W dużej butelce umieszczamy sok z gruszek, rodzynki i całość zamykamy gazą na około 7 dni.
- Po tym czasie dodajemy miód i ponownie zamykamy butelkę na dwa do trzech tygodni.
- Po upływie określonego czasu wino przelewamy do mniejszych butelek i przechowujemy w ciemnym miejscu.
Ten prosty do wykonania sposób, jest wspaniałym pomysłem na przygotowanie wina z soku gruszkowego we własnym domu. Przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią skomplikowanych i długotrwałych procedur związanych z wykonywaniem wina.
Wino z gruszek co musisz wiedzieć?
Jeśli masz w planach przygotowanie wina z gruszek, to musisz wiedzieć, że do uzyskania procesów fermentacyjnych potrzebny jest kwas, którego gruszki nie mają. Dlatego też najczęściej dodaje się sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, których zadaniem jest zakwaszenie. Innym sposobem, może być dodanie owoców o większej kwasowości, jak na przykład jabłek.
Do wyrobu wina z gruszek najlepsze będą dzikie, bardzo kwaśne gruszki, które sprawiają, że trunek ma o wiele lepszy smak. O wiele częściej niż jedno owocowe wino gruszkowe można spotkać alkohole, w których gruszki są jednym z dwóch lub trzech składników. Zdecydowanie najczęściej domowe wina składają się z gruszek, jabłek i winogron.