Zastanawiasz się, jak zrobić wino z gruszek?

Tylko w tym artykule dowiesz się, jak w łatwy i szybki sposób wykonać własne wino gruszkowe. Do przygotowania wina będziesz potrzebować dużej 40 litrowej butelki lub dwóch butelek o pojemności 20 l. Z pewnością zdziwicie fakt, że gruszki mają bardzo niską zawartość cukru, dlatego podczas produkcji wina, musisz zaopatrzyć się w dużą ilość tego produktu. Do wyrobu wina musisz wybierać świeże owoce. Jeśli masz w domu nadmiernie dojrzałe gruszki, to nie powinieneś ich wykorzystywać do produkcji, ponieważ uzyskanie z nich soku będzie praktycznie niemożliwe.

Dobrą wiadomością jest brak konieczności obierania tych owoców. Choć z pewnością obranie 1 kg gruszek nie będzie stanowić dużego problemu, to już obranie np. 10 kilogramów może być dużym wyzwaniem. Dlatego też przygotowując gruszki, usuwamy jedynie ogonki i gniazda nasienne. Całość drobno kroimy i ubijamy tłuczkiem. Do uzyskania większej ilości soku, możemy również zmielić gruszki w kubku miksującym. Jednak podczas zlewania, trunek należy dokładnie przefiltrować.

Przepyszne wino z gruszek

Jeśli lubisz lekkie i orzeźwiające smaki, to poniższy przedstawiony przepis będzie doskonałym sposobem na wykonanie takiego wina. Sprawdź jak zrobić własne wino z gruszek w łatwy i szybki sposób.

Składniki:

  • 10 kg gruszek
  • 3 kg cukru
  • 40 g drożdży winnych
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 10 l wody

Przygotowanie:

  1. Gruszki myjemy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Sporym zdziwieniem dla wielu może okazać się to, że nie trzeba ich obierać.
  2. Żeby gruszki mogły oddać sok, należy je wygnieść tłuczkiem do mięsa.
  3. Tak przygotowane owoce, przekładamy do butelki, zasypujemy cukrem, zalewamy wodą i sokiem z cytryny.
  4. Wino wstawiamy na 5 dni w ciepłe miejsce. Należy też pamiętać o zamknięciu butelki gazą lub szmatką bawełnianą.
  5. Po upływie tego czasu całość odcedzamy i umieszczamy w naczyniu fermentacyjnym. Odlewamy około 400 mililitrów płynu. Do mieszanki dodajemy trzy łyżki cukru, a następnie drożdże winne i wszystko dokładnie mieszamy.
  6. Uzyskaną mieszankę dodajemy do reszty napoju, umieszczonego w naczyniu fermentacyjnym.
  7. Naczynie zamykamy na kilka dni specjalnym uszczelniaczem. Kiedy proces fermentacyjny ulegnie zakończeniu, możemy całość przefiltrować, a następnie wykonać klarowanie wina i rozlewanie do butelek.

Wino z gruszek przechowujemy w ciemnym miejscu i w szczelnie zamkniętych butelkach. Trunek ten możemy wykorzystać jako dodatek do deserów lub dań obiadowych. Jeśli planujesz jakieś wypieki i nie wiesz czym nasączyć biszkopt, to wino gruszkowe może okazać się bardzo pomocne.

Wspaniałe i mocne wino gruszkowe

Jeśli wolisz mocniejsze smaki, to poniższy przepis powinien trafić w Twoje upodobania. To przepyszne wino z nutą miodową z pewnością zagości w Twoim domu na dłużej. Poznaj doskonały przepis na wykwintne wino z gruszek.

Składniki:

  • 3 kg gruszek
  • 2 l wody
  • 7 g kwasku
  • 1 kilogram cukru
  • 400 g miodu
  • 800 g spirytusu
  • zakwas

Przygotowanie:

  1. Gruszki dokładnie myjemy i kroimy bardzo drobno.
  2. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy kwasek, cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Gdy syrop będzie gorący, odstawiamy go na bok i dodajemy zakwas.
  3. Całość mieszamy do momentu, aż całość zostanie rozpuszczona, a na końcu dodajemy posiekane gruszki.
  4. Syrop z gruszkami umieszczamy w dużej butelce i przykrywamy gazą.
  5. Gdy wino zacznie się klarować, dodajemy do niego miód i alkohol, a następnie ponownie zamykamy butelkę.
  6. Wino odstawiamy na około 2-3 tygodnie, po tym czasie zlewamy do mniejszych butelek.

Tak przygotowane domowe wino fantastycznie smakuje z deserami i nie tylko. Trunek przygotowany w ten sposób, możesz przechowywać w ciemnym miejscu nawet przez kilka lat. Jeśli jesteś ciekawy, jak będzie smakować, to już teraz zacznij rozglądać się za stosunkowo kwaśnymi owocami, które najlepiej sprawdzą się w tym przypadku. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winie domowym.

Wino z gruszek bez cukru

Z pewnością zdziwicie fakt, że do wykonania wina, nie potrzebujesz zwykłych owoców. Wino gruszkowe możesz wykonać z soku wyciskanego, który jest dostępny z każdym sklepie spożywczym. Trzeba tylko pamiętać o zakupie wyciskanego soku, bez dodatku polepszaczy smaku czy innych substancji mających wpływ na zwiększenie terminu przydatności produktu. Sprawdź, jak zrobić to pyszne wino bez dodatku cukru!

Składniki:

  • 5 litrów soku
  • 120 g rodzynek
  • 300 g miodu

Przygotowanie:

  1. W dużej butelce umieszczamy sok z gruszek, rodzynki i całość zamykamy gazą na około 7 dni.
  2. Po tym czasie dodajemy miód i ponownie zamykamy butelkę na dwa do trzech tygodni.
  3. Po upływie określonego czasu wino przelewamy do mniejszych butelek i przechowujemy w ciemnym miejscu.

Ten prosty do wykonania sposób, jest wspaniałym pomysłem na przygotowanie wina z soku gruszkowego we własnym domu. Przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubią skomplikowanych i długotrwałych procedur związanych z wykonywaniem wina.

Wino z gruszek co musisz wiedzieć?

Jeśli masz w planach przygotowanie wina z gruszek, to musisz wiedzieć, że do uzyskania procesów fermentacyjnych potrzebny jest kwas, którego gruszki nie mają. Dlatego też najczęściej dodaje się sok z cytryny lub kwasek cytrynowy, których zadaniem jest zakwaszenie. Innym sposobem, może być dodanie owoców o większej kwasowości, jak na przykład jabłek.

Do wyrobu wina z gruszek najlepsze będą dzikie, bardzo kwaśne gruszki, które sprawiają, że trunek ma o wiele lepszy smak. O wiele częściej niż jedno owocowe wino gruszkowe można spotkać alkohole, w których gruszki są jednym z dwóch lub trzech składników. Zdecydowanie najczęściej domowe wina składają się z gruszek, jabłek i winogron.

ikona podziel się Przekaż dalej