Wino z pigwy - sprawdzone przepisy na wino z owoców pigwowca
Owoce pigwowca nie nadają się do bezpośredniego spożycia, lecz stanowią idealny materiał na wino pigwowe czy też nalewkę z pigwy. Owoce pigwowca są bogatym źródłem witaminy C, dlatego też wino z pigwowca jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe. Dowiedz się jak wykonać domowe wino z pigwy czy też z pigwowca. Poznaj tradycyjny przepis na wino pigwowe.
Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł o owocach nadających się na wino.
Wino z pigwy czy wino z pigwowca - jaki owoc wybrać i czym się różnią?
Wino pigwowe czy też nalewka z pigwy powstaje z owoców pigwy lub pigwowca. Są to zupełnie inne gatunki roślin, które są często mylone. Pigwa ma duże owoce przypominające gruszkę, zaś owoce pigwowca są małe i żółte. Pigwy dostępne na rynku pochodzą z Polski, Turcji lub Grecji. Zaś pigwowiec pochodzi z Polski, gdyż jest to popularny krzew przydomowy.
Zarówno pigwa jak i pigwowiec nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde, kwaśne i cierpkie. Stanowią jednak idealny surowiec do przetworów jak dżemy, wino z pigwy czy też nalewka z pigwy. Warto pamiętać, że pigwowiec jest bardziej kwaśny. Dlatego też do wina z pigwowca dodajemy więcej cukru.
Wino z pigwy - jak zrobić?
Wino z pigwy przygotowujemy podobnie, jak wino z winogron. Najpierw musimy zaopatrzyć się w sprzęt potrzebny do wyrobu domowego wina, czyli:
- pojemnik fermentacyjny
- rurka fermentacyjna
- korek do gąsiora
- gąsior
- wężyk do przelewania wina z gąsiora do butelek
Do wyrobu wina z pigwowca potrzebne będą również drożdże winiarskie. Pamiętaj, aby nie zastępować ich innymi drożdżami, gdyż wino się nie uda. Musimy kupić drożdże winiarskie odpowiednie do rodzaju wina jaki planujemy oraz pożywkę dla drożdży. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winach domowych.
Typowy przepis na wino z pigwy czy też wino z pigwowca obejmuje następujące proporcje składników:
- 15 kg owoców
- 5 kg cukru
- drożdże winiarskie
- pożywka do drożdży
Przygotowanie owoców pigwy czy pigwowca do wyrobu domowego wina jest pracochłonne, gdyż owoce te są bardzo twarde. Owoce należy bardzo starannie umyć, gdyż nie będziemy z nich obierać skórki. Usuwamy ogonki, listki oraz gniazda nasienne.
Aby powstało wino pigwowe, owoce należy pokroić na cienkie plasterki. Można to zrobić zwykłym nożykiem. Niestety jest to męczące z uwagi na twardość owoców. Przy dużej ilości owoców można użyć rozdrabniarki.
Rozdrobnione owoce umieszczamy w pojemniku fermentacyjnym, gdzie wino fermentuje. Pojemnik musi być dokładnie umyty i wyparzony, aby domowe wino się nie zepsuło. Do owoców dodajemy syrop cukrowy i drożdże winiarskie w postaci matki drożdżowej oraz pożywkę dla drożdży.
Syrop cukrowy robimy z 10 litrów wody i 3 kg cukru. Wystarczy cukier rozpuścić w wodzie, najłatwiej w wodzie ciepłej. Pamiętaj jednak, aby do owocu wlewać syrop ostudzony, gdyż gorąca woda zabije drożdże. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z malin?
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i zamknąć naczynie fermentacyjne pokrywką z rurką fermentacyjną. Odstaw naczynie na 2 tygodnie, kiedy to wino fermentuje. Codziennie należy zawartość zamieszać. Po 2 tygodniach odcedzamy owoce, a płyn przelewamy do balonu, w którym wino domowe dalej fermentuje. Na tym etapie dodajemy również wystudzony syrop z pozostałych 2 kg cukru i 7 litrów wody. Balon odstawiamy na kilka tygodni, a następnie wino przelewamy do butelek. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisem na wino z jeżyn?
Nalewka z pigwy
Zarówno pigwa, jak i pigwowiec nadają się na nalewkę. Nalewkę można zrobić szybciej i łatwiej niż wino z pigwy. Powstaje ona w podobny sposób, jak inne nalewki, na przykład nalewka z jabłek czy nalewka z aronii. Przepis na nalewkę jest bardzo prosty i nawet początkujący wytwórcy domowych trunków mogą ją z łatwością wykonać.
Według najbardziej popularnego przepisu, proporcje są następujące: 2 kg pigwy, 1 kg cukru, 1 litr wódki lub spirytusu nalewkowego.
Rozdrobnione owoce pozbawione gniazd nasiennych umieszczamy w dużym słoju, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Po tym czasie zalewamy całość spirytusem i znowu odstawiamy na kilka tygodni.
Wino z pigwowca czy też nalewka z pigwowca nie są trudne do wykonania. Warto wykorzystać te niedocenione owoce, które są bogatym źródłem witaminy C. Zaś domowe wino czy nalewka dobrze wpływają na odporność, kondycję serca i działa przeciwbakteryjnie. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę ze śliwek węgierek.