Wino z wiśni krok po kroku - sprawdzone przepisy
Jak twierdzą znawcy, w domu można wykonać nie tylko wino z wiśni, ale z każdego owocu, a nawet warzyw. Swojskie wino wiśniowe to świetny sposób na konserwowanie owoców na zimę, dzięki czemu zyskujemy nie tylko smaczny napój, lecz także moc witamin. Wino wiśniowe jest bogatym źródłem witamin C, PP i B, jak również garbników i kwasów organicznych. Dowiedz się, jak zrobić swojskie wino z wiśni oraz nalewkę z wiśni i poznaj sprawdzone przepisy.
Jeśli szukasz więcej porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o winach domowych.
Domowe wino z wiśni - jak zrobić?
Przepis na wino z wiśni to nie wszystko, co trzeba wiedzieć, aby stworzyć wyśmienite wino. Prócz receptury należy znać także podstawowe zasady robienie domowego wina.
Wyrób wina z wiśni wymaga zaopatrzenia się w akcesoria i naczynia do produkcji wina domowej roboty. Potrzebny będzie gąsior oraz rurka fermentacyjna, którą odprowadza się gazy. Ponadto należy posiadać korek do butli oraz wężyk do zlewania wina. Na koniec musimy zaopatrzyć się w butelki, w których domowe wino z wiśni będzie przechowywane. Naczynia do wyrobu wina domowej roboty muszą być wykonane z materiału nie wchodzącego w reakcję z kwasami organicznymi. Dlatego też najlepiej nadaje się szkło lub blacha kwasoodporna.
Wiśnie świetnie nadają się na wino domowej roboty, gdyż dobrze fermentują. Można je łączyć z innymi owocami tworząc niezwykłe kompozycje smakowe. Z wiśni możemy zrobić wino czerwone zarówno wytrawne jaki słodkie czy półsłodkie.
Do wyrobu domowego wina z wiśni konieczne będą specjalne drożdże winiarskie. Nie można ich zastąpić innymi drożdżami, gdyż wino się nie uda. Szczep drożdży dobieramy odpowiednio do tego czy chcemy uzyskać wino słodkie, półsłodkie czy wytrawne. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino z malin?
Jak zrobić wino z wiśni?
Na swojskie wino wiśniowe wybieramy dorodne owoce, gdyż tylko takie gwarantują, że wino będzie miało dobry smak. Warto przy tym poczekać na sezon, gdy owoce są najtańsze. Owoce na wino należy dokładnie umyć, pozbawić ogonków i wydrylować.
Usunięcie pestek jest o tyle ważne, że pestki nie tylko nadadzą winu goryczkowaty posmak, lecz także zawierają szkodliwy kwas pruski. Jednak co do pestek zdania są podzielone. W wielu rodzinach robiło się wino domowej roboty z pestkami, dzięki czemu miało ono niepowtarzalny smak. Pewna ilość pestek tłumi posmak drożdży i lekko konserwuje wino. Dlatego też wiele osób robiących swojskie wino zaleca pozostawienie 20% pestek.
Wino robi się z soku wiśniowego zwanego moszczem. Wydrylowane wiśnie należy zmiażdżyć i pozostawić w szklanym naczyniu na 2-3 dni. Wylot naczynia zabezpieczamy gazą, aby nie dostały się do niego muszki owocówki. Po 2-3 dniach wyciskamy owoce, aby powstał gęsty sok zwany moszczem.
Aby z soku wiśniowego powstało wino, moszcz należy rozcieńczyć wodą i cukrem w takich proporcjach jakie wino chcemy uzyskać. Zazwyczaj sporządza się syrop z mieszanki 1 litra cukru i 1 litra wody. Syrop należy ugotować zbierając pianę z wierzchu. Z reguły na litr moszczu stosuje się do 2 litrów syropu. Jeśli chcemy uzyskać wino słodkie i mocne dodajemy więcej syropu. Do wyrobu wina półsłodkiego dodajemy odpowiednio mniej syropu. Moszcz z syropem wlewamy do gąsiora na wino do wysokości ⅔. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wiśniach.
Drożdże przed dodaniem do moszczu trzeba rozmnożyć. W tym celu mieszamy szklankę soku z owoców, łyżkę cukru i ciepłą wodę. Wlewamy mieszankę do butelki i wsypujemy do niech opakowanie drożdży winiarskich, a następnie zamykamy butelkę watą. Zawartość potrząsamy kilka razy dziennie przez 3-4 dni. Tak przygotowane drożdże wlewamy do gąsiora z moszczem, który zamykamy specjalnym korkiem z rurką fermentacyjną.
Fermentacja początkowa trwa zwykle kilka tygodni. Po tym okresie wino należy przecedzić i znowu odstawić na kilka miesięcy. Gdy dwutlenek węgla zacznie wypychać wodę z rurki oznacza to, że fermentacja jest zakończona i wino można zlać do butelek. Robimy to ostrożnie, przy pomocy wężyka tak aby nie zmieszać wina z osadem. Wino powinno leżakować w butelkach około roku.
Przepisy na domowe wino z wiśni
Zazwyczaj przepis na wino z wiśni zawiera ilość owoców, cukru, wody i rodzaj drożdży winiarskich. Receptura podaje proporcje tych składników w zależności od tego czy chcemy uzyskać wino mocne czy słabsze.
Typowy przepis na wino z wiśni zawiera następujące składniki:
- 6 kg wiśni
- 1,3 kg cukru
- 5 l wody
- 3 g pożywki
- drożdże winiarskie
Ten przepis na wino z wiśnie pozwoli nam uzyskać wino 10% w ilości 10 litrów. Jeśli chcemy uzyskać wino o większej mocy należy dodać więcej cukru i mniej wody. W takim przypadku receptura będzie wyglądała następująco:
- 6 kg wiśni
- 2,8 kg cukru
- 3,5 l wody
- 4 g pożywki
- drożdże winiarskie
Nalewka z wiśni - przepisy
Z wiśni i z soku wiśniowego możemy zrobić nie tylko wino, lecz także nalewkę z wiśni. Nalewka z wiśni zalecana jest osobom początkującym w wykonywaniu swojskich trunków, gdyż jest dużo łatwiejsza do zrobienia. Aby powstała nalewka z wiśni, dorodne i wydrylowane owoce umieszczamy w dużym słoju i zalewamy spirytusem. Po upływie 4-6 tygodni odlewamy nalewką, zaś pozostałe owoce zasypujemy cukrem i mieszamy. W obu przypadkach słój należy szczelnie zamknąć. Po 2 tygodniach powstały syrop mieszamy z pierwszą nalewką i przelewamy do butelek. Taka nalewka z wiśnie musi czekać co najmniej 8 miesięcy. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na wino z głogu?
Receptura zawiera proporcje owoców, cukru, spirytusu i wody. Typowy przepis na nalewkę z wiśni obejmuje następujące ilości:
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- pół litra spirytusu
- 200 ml wody
- pół kg cukru
Spirytus rozcieńczamy wodą w zależności od tego jak mocna ma być nalewka.
Podobnie powstaje nalewka z pigwy. Z tym, że na nalewkę z pigwy będziemy potrzebowali następujących składników:
- 2 kg pigwy
- 1 litr spirytusu
- 1 kg cukru
Pigwę należy wydrylować i pokroić na małe kawałki. Następnie owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie płyn należy odcedzić, dolać spirytus i ponownie odstawić w ciepłym miejscu na około miesiąc. Po tym czasie nalewkę należy przecedzić i rozlać do butelek. Do picia nadaje się po 3 miesiącach, lecz im nalewka z pigwy dłużej stoi tym jest smaczniejsza.
Jak widać wykonanie wina z wiśnie a tym bardziej nalewki z wiśni nie jest trudne, a warto spróbować, aby cieszyć się smakiem wiśni także po sezonie. Sprawdź także ten artykuł o przetworach z wiśni.
Coś takiego...
Najlepiej wydrelować wiśnie ze wszystkich pestek. Najlepszy efekt daje zrobienie wina z samego soku (wydrelowane wiśnie do sokowirówki - NIE sokownika). Dobrze na barwę i smak robi niewielki dodatek borówek.
szukam przepisu na wino - znalazlem strone. ale zanim doszedlem do samego przepisu to przeczytalem jakas epopeje o winie, ktorej nie chce.
nie robcie tego bledu wiecej!