Choroby porzeczek i ich zwalczanie – poradnik praktyczny dla porzeczki czarnej i czerwonej
Porzeczka jest krzewem niewiele wymagającym i bardzo łatwo jest ją uprawiać. Jest to jednak roślina, którą często dopadają różne choroby porzeczek. Należy zatem wiedzieć, jakie stosować środki ochrony roślin, by zwalczanie chorób było skuteczne a na porzeczkach przestały pojawiać się groźne szkodniki czy grzyby.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o chorobach roślin.
Choroby porzeczek i ich podział
Mączniak agrestu
Jego obecność ujawnia się najczęściej w okolicy kwietnia. Niemal każda część rośliny zaczyna wówczas pokrywać się białym nalotem z charakterystycznym kożuchem – później zmienia on barwę na brązową. Choroby liści porzeczki oraz jej pozostałych części pojawiają się głównie przez sporą wilgotność powietrza oraz suchą glebę, a także gdy nawozisz ją… azotem.
Należy usunąć porażone części rośliny, natomiast resztę spryskać preparatem (np. Score 250 E, cena ok. 30 zł). Jeżeli mączniak agrestu zaatakował porzeczkę jeszcze w okresie rozwijania się jej liści, pryskaj roślinę raz na 3 tygodnie. Niemal 100% pewności, że te uparte szkodniki nie zaatakują porzeczek, daje posadzenie odmian odpornych na mączniaka amerykańskiego.
Istnieje jeszcze inna odmiana mączniaka, zwana europejską. Na szczęście nie jest ona jednak tak bardzo niebezpieczna, jak ta pierwsza. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o porzeczkach.
Plamistość liści, czyli białe plamy na roślinie
Czasem można zauważyć na porzeczce białe plamki, które wokół mają brunatne brzegi. Należy niezwłocznie usunąć chore części i zastosować środki ochrony roślin, jak Polyram 70WG (ok. 6 zł). Pierwszy raz użyj substancji w okresie kwitnienia, a kolejny raz spryskaj roślinę w możliwie „wilgotną” pogodę.
Możesz także całkowicie pozbyć się choroby porzeczek lub nie doczekać się jej… w ogóle. Wystarczy regularnie sprzątać jesienią liście, jakie leżą pod porzeczką. Uwierz, to naprawdę pomaga!
Choroby porzeczek - dlaczego żółkną liście?
Choroby czarnej porzeczki są bardzo różne i często objawiają się wieloma „sygnałami”. Częstą przypadłością (szczególnie liści porzeczek) jest tzw. łyżeczkowatość – na liściach zaczyna występować wówczas swego rodzaju mozaika z żółtych przebarwień. Później liście zaczynają się deformować, formując się w charakterystyczne „łyżeczki”.
Plamistość liści spowodowana jest przez wirus pierścieniowej plamistości… maliny. Należy uważać, bo ta choroba rozprzestrzenia się poprzez rozmnażanie wegetatywne – warto zatem zawsze odkażać narzędzia, gdy pobierasz sadzonki. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie czarnej porzeczki?
Choroby czarnej porzeczki
Antraknoza, czyli opadanie liści
Początki choroby grzybowej są bardzo szybko widoczne już w okresie wiosny – na liściach tworzą się wówczas bowiem ciemne, brązowe plamy. Następnie plamy powiększają się i atakują kolejne części rośliny – także owoce. Gdy już tak się stanie, zaczynają one opadać – przy okazji żółkną liście i również przedwcześnie opadają. Wystąpienie grzyba jest równoznaczne ze słabymi plonami i niezawiązywaniem się pąków kwiatowych. Choroby liści porzeczki wywołane są głównie przez duże opady. Antraknoza jest bardzo groźna, gdyż czasem jest w stanie zniszczyć niemal całą plantację porzeczek!
Zanim zaczniesz więc zbierać owoce, koniecznie zastosuj wcześniej fungicydy (jak Signum 33 EG, ok. 50 zł) – najlepiej 2 razy w ciągu 20 dni. Gdy zbierzesz plony, ponownie powtórz zabieg – idealnie, gdy będzie to np. dzień po obfitych opadach. Możesz również po prostu posadzić takie krzewy porzeczki, które wykazują dużą odporność na opadanie liści – wówczas unikniesz choroby grzybowej i czerwone plamy na pewno się nie pojawią! Sprawdź także ten artykuł o uprawie porzeczki czerwonej.
Mszyca porzeczkowa i przędziorek chmielowiec
Pojawia się zarówno na czarnych, jak i czerwonych porzeczkach. Jej obecność widoczna jest przez czerwone plamy na liściach – chwytając je i zaglądając pod spód z łatwością dostrzeżesz żerujące owady. Szkodniki możesz usunąć… ekologicznie – to znaczy przygotowując wyciąg z wrotycza pospolitego. Należy pryskać nim przez cały sezon. Gdy liście porzeczek naturalnie opadają, doskonale będzie sięgać po oleje mineralne bądź specjalistyczne środki przeciw mszycom.
Żółknięcie liści może być z kolei spowodowane przez przędziorka chmielowca – często pojawia się on w czasie suchej i upalnej pogody. Wystarczy opryskać na początku i w pełni okresu kwitnienia rośliny specjalnie przeznaczonym do tego celu preparatem (np. Ortus 05 SC, ok. 15 zł), a później kupić dobrej jakości środek zapobiegawczy do zastosowania już po kwitnieniu porzeczki. Zwalczanie chorób na pewno się uda! Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z czarnej porzeczki.
Nierozwijające się pączki
Jeżeli w przełomie zimy i wiosny widzisz na gałęziach nienaturalnie duże pączki (które na dodatek nie chcą się rozwinąć), odpowiedź jest prosta – porzeczkę „dopadł” wielkopąkowiec porzeczkowy! Jest to bardzo groźny szkodnik dla porzeczek.
Gdy zauważysz, że szkodnik już zdążył zaatakować pędy, koniecznie usuń je i zakop. Z kolei na początku kwitnienia powinieneś zastosować oprysk środkami, które zawierają czosnek oraz gorczycę.
Zawsze możesz ochronić swoje sadzonki, gdy zostały jeszcze jakieś zdrowe krzewy. Wystarczy, że zanurzysz je na ok. 20 minut w wodzie o temperaturze 40 st. C! To proste i… bardzo skuteczne!