Choroby winogron i winorośli oraz najlepsze sposoby ich zwalczania
Właściwa uprawa oznacza większa odporność na choroby grzybowe i szkodniki winogron. Polskie warunki pogodowe nie zawsze sprzyjają zdrowemu rozwojowi roślin. Niskie temperatury zimowe i wiosenne, opady w czasie kwitnienia, deszczowe lato, niesprzyjająca pogoda, towarzysząca dojrzewaniu winogron mogą skutkować niską jakością owoców lub nawet zagrozić całemu plonowi. Przedstawiamy, jakie choroby winorośli atakują naszą plantację i na czym polega ich zwalczanie.
Jeśli zainteresował cię ten temat, przeczytaj także artykuł o uprawie winogrona w Polsce.
Choroby winorośli - mączniak rzekomy
Plasmopara viticola - mączniak rzekomy - należy do chorób najczęściej zagrażających winnej latorośli. Choroby grzybowe, wywołane przez mączniaka uwidaczniają się na liściach w postaci tłustych żółtobrązowych plam. Na spodniej stronie liści widoczny jest mączysty biały nalot. Deszczowa pogoda sprzyja szybkiemu rozprzestrzenianiu się choroby liści winogron na całą roślinę. Mączniak prawdziwy, chociaż atakuje głównie liście, może porazić również kwiatostany, pędy oraz owoce. Jakie są objawy mączniaka rzekomego? Kwiaty dotknięte chorobą zaczynają żółknąć i usychają. Porażone owoce stają się brązowe. Szybko opadają. Mączniak rzekomy to popularniejsza choroba winorośli.
Zarodniki grzyba znajdują się na opadłych liściach, na których zimują, więc najważniejszym zabiegiem ochronnym jest systematyczne ich usuwanie. Ochrona przed mączniakiem polega na wysokim prowadzeniu krzewów, przycinaniu pędów oraz odchwaszczaniu podłoża. Przed kwitnieniem i po okresie kwitnienia przeprowadzić należy oprysk środkami grzybobójczymi. Jeśli szukasz więcej inspiracji,sprawdź także te artykuły o winogronach.
W naszym kraju sprawdza się uprawa odmian mało podatnych na choroby winogron. W czasie dobrej pogody nie wymagają one ochrony i użycia środków chemicznych. Należą do nich:
- ‘Seyval Blanc’ – ochrona wymagana jest jedynie w czasie w czasie deszczowej pory letniej,
- ‘Sibera’ – głównym zabiegiem jest przycinanie pędów, co w znacznym stopniu wyeliminuje choroby i szkodniki winogron
- ‘Bianca’- to niezwykle odporna odmiana, którą opryskujemy środkami grzybobójczymi jedynie w czasie deszczowego lata.
Mączniak prawdziwy
Uncinula negator – mączniak prawdziwy winnej latorośli zagraża zielonym elementom krzewów. Mączniak prawdziwy rozwija się w temperaturze powyżej 25 stopni Celsjusza, natomiast ginie w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Nie rozwija się w czasie deszczowej pogody, bowiem deszcz wypłukuje zarodniki bytujące na liściach. Mączniak prawdziwy szybciej opanowuje krzewy bardziej zagęszczone. Jeśli interesuje cię uprawa winorośli, przeczytaj także ten artykuł o pergolach.
Jakie są objawy choroby mączniaka prawdziwego? Na początku tej choroby liści winogron pojawiają się niewielkie matowe plamy. Z czasem uwidacznia się mączysty biały nalot. Dotknięte chorobą liście obumierają. Na porażonych grzybem pędach uwidoczniają się ciemne plamy. Zostaje także zahamowany wzrost skórki owoców, co prowadzi do pękania winogron. A może zainteresują cię takżeporady na temat uprawy i cięcia winogron zebrane w tym artykule?
Mączniak prawdziwy zimuje głównie na zdrewniałych pędach winorośli. Naturalne zwalczanie grzybowej choroby winogron polega na właściwej uprawie i pielęgnacji krzewów - odchwaszczaniu podłoża, nawożeniu oraz przycinaniu pędów. Należy zapewnić roślinom dostateczną przestrzeń do rozwoju oraz dostęp powietrza i światła. Chemiczna ochrona przed mączniakiem polega na zastosowaniu odpowiednich preparatów grzybobójczych.
Szara pleśń
Botryotinia fuckeliana – szara pleśń – rozwija się w wilgotnym powietrzu i w temperaturze około 15-25 stopni Celsjusza. Chorobowe zmiany pojawiają się na dojrzałych liściach w postaci plam, obwiedzionych żółtawą obwódką. Porażona tkanka staje się brązowa i wysycha. Owoce gniją, grzyb pokrywa je sinym nalotem.
Naturalna ochrona przed porażeniem polega na zapewnieniu roślinom odpowiednich warunków rozwoju – wysokiego prowadzenia krzewów, przycinania pędów oraz przerzedzania winorośli, w celu zapewnienia większego dostępu powietrza i światła. Chemiczna ochrona, którą stanowią odpowiednie środki grzybobójcze, stosowana jest przed kwitnieniem, a w późniejszy czasie łącznie z opryskiem przeciwdziałającym mączniakowi prawdziwemu. Sprawdź także inspiracje na nalewki zebrane w tych artykułach.
Inne choroby winogron to czarna i biała zgnilizna winorośli, antraknoza, czarna plamistość kory oraz choroby liści winogron – pseudopeziza. Na winnej latorośli żerują szkodniki winogron. Najczęściej spotykane są pajęczaki przędziorki, roztocza - szpeciel pilśniowiec, obrzęk i wyroślec winoroślowy, gąsienice motyla zwójka kwasigroneczka oraz mszyce i czerwce. Szkody w naszych winnicach mogą spowodować żerujące osy i ptaki, szczególnie szpaki.