Mokra zgnilizna bakteryjna - objawy, zwalczanie, preparaty, zapobieganie
Mokra zgnilizna bakteryjna powoduje znaczne straty gospodarcze na plantacjach warzyw. Atakuje różne warzywa, jak pomidory, ziemniaki, warzywa kapustne czy marchew. Choroba bakteryjna jest trudna do zwalczenia, gdyż obecnie nie istnieją zarejestrowane preparaty, którymi można wykonywać opryski. Opisujemy objawy tej choroby na różnych gatunkach warzyw i doradzamy jak zapobiegać chorobie.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o chorobach roślin.
Jakie rośliny atakuje mokra zgnilizna bakteryjna
Mokra zgnilizna bakteryjna - objawy i rozwój choroby
Mokra zgnilizna bakteryjna stanowi groźną chorobę, która ma bardzo wielu żywicieli. Występuje na warzywach i roślinach ozdobnych. Głównym objawem tej choroby są zmiany gnilne, które pojawiają się w postaci mokrych, miękkich i lepkich zmian o nieprzyjemnym zapachu. Gnicie części roślin może zahamować ich wzrost, a nawet spowodować obumarcie całej rośliny. Choroba naraża sadowników na duże straty, gdyż porażone owoce nie nadają się do sprzedaży, spożycia ani przechowywania.
Choroba bakteryjna atakuje następujące rośliny:
- marchew,
- ziemniaki,
- pomidory,
- warzywa kapustne,
- kwiaty ozdobne, jak frezje i chryzantemy.
Na chorobę tę podatne są warzywa kapustne jak:
- kapusta pekińska,
- kalafior,
- brokuł.
Natomiast na takich warzywach jak: kapusta głowiasta, brukiew, rzepa lub rzodkiew, może pojawić się w czasie składowania warzyw. Na kalafiorach choroba bakteryjna uwidacznia się dopiero na etapie wzrostu róż. Najpierw pojawiają się małe plamy gnilne. Wkrótce gniją całe różyczki kalafiora. Pierwszego ataku dokonują bakterie z rodzaju Pseudomonas spp. Natomiast bakterie z rodzaju Erwinia spp. dokonują rozkładu tkanek.
Na pomidorach choroba bakteryjna powoduje gnicie łodyg, które stają się puste w środku. Na owocach powstają najpierw mokre, brunatn plamy, a później owoce stają się miękkie i wodniste w środku. Na ziemniakach mokra zgnilizna bulw powoduje plamy gnilne, które mogą zarażać inne bulwy w czasie przechowywania.
Chorobie tej sprzyja wilgotność i wysokie temperatury. Bakteria bytuje w glebie w resztkach pożniwnych. Jest również przenoszona przez owady, na przykład świetki. Choroba bakteryjna wywołana jest przez patogen Erwinia carotovora subsp. carotovora lub Pectobacterium carovora, który normalnie bytuje w glebie i nie stanowi zagrożenia. Bakterie te znajdują się także w jelitach owadów. Do tego, aby wywołały chorobę, potrzebna jest duża wilgotność i wysoka temperatura. Sprawdź także ten artykuł na temat zwalczania zgnilizny twardzikowej.
Zwalczanie i zapobieganie mokrej zgniliźnie bakteryjnej - skuteczne sposoby, preparaty i opryski
Mokra zgnilizna bakteryjna jest bardzo trudna do zwalczenia, kiedy już się pojawi. W Polsce nie istnieją zarejestrowane preparaty do zwalczania tej choroby. Jedyne skuteczne sposoby walki z bakterią to usunięcie i utylizacja zakażonych roślin. Dlatego też bardzo ważne jest zapobieganie jej.
Zapobieganie chorobie polega głównie na zwalczaniu owadów przenoszących bakterie i uszkadzających warzywa. Stosuje się również woskowanie warzyw do przechowywania.
Skuteczne sposoby zapobiegania chorobie:
- dezynfekcja i czyszczenie narzędzi rolniczych i ogrodniczych,
- podlewanie czystą wodą,
- zwalczanie szkodników, na przykład śmietki kapuścianej.