Saletra potasowa – popularny nawóz do roślin – zastosowanie, skład, cena, porady użycia
Saletra jest bardzo często stosowanym pojęciem w ogrodnictwie oraz sadownictwie. Ten biały proszek najczęściej wykorzystuje się jako nawóz. Jednak możemy spotkać się również z pojęciem saletry spożywczej. Warto odpowiedzieć sobie, jakie jest dokładne zastosowanie saletry potasowej, a także czy nadal jest to składnik w pełni bezpieczny.
Jeśli szukasz więcej porad o nawożeniu, sprawdź także zebrane w tym miejscu o nawozach.
Saletra potasowa - co warto wiedzieć
Skład saletry potasowej
Saletra potasowa, zwana również saletrą indyjską, jest to nic innego niż azotan potasu. Związek chemiczny możemy otrzymać poprzez kontrolowaną reakcję chemiczną azotanu sodu wraz z chlorkiem potasu. Podczas reakcji dochodzi do strącenia chlorku sodu. Najczęściej saletrę potasową zobaczymy w postaci białych kryształków. Czasami uzyskiwane są kryształki bezbarwne. Ciało stałe jest wyjątkowo odporne na wysoką temperaturę. Azotan potasu rozpuszcza się dopiero w temperaturze 400 stopni Celsjusza. Podczas takiego procesu dochodzi do powstania azotynu potasu, a także tlenu.
Wykorzystywana przez nas saletra potasowa otrzymywana jest w ramach produkcji przemysłowej. Jednak ten związek chemiczny możemy spotkać również w naturalnym środowisku. Właśnie ze względu na spotykanie azotanu sodu w Indiach oraz Chinach, nazywany saletrą indyjską. W tych regionach jest ona spotykana jako minerał nitrokalit. Do jej naturalnego powstawania sprzyjają specyficzne warunki klimatyczne, czyli wysoka temperatura, a także minimalna wilgotność powietrza. A może zainteresuje cię także ten artykuł o nawozach azotowych.
Saletra potasowa – zastosowanie
Saletra potasowa posiada wyjątkowo szerokie zastosowanie. Najczęściej wykorzystuje się ją jako nawóz sztuczny wykorzystywany w sadownictwie oraz ogrodnictwie. Skład saletry potasowej wykorzystywany jest również do peklowania mięs. Znany jako popularny konserwant pod skróconą nazwą E252. Szerokie zastosowanie saletry potasowej miało miejsce, na początku XX wieku. Właśnie w tym czasie, azotan potasu był wykorzystywany między innymi do produkcji kwasu azotowego.
Jednak największą popularność saletra potasowa zyskała jako składnik w produkcji czarnego prochu. Dzisiaj bardzo często stosuje się w branży pirotechnicznej. Dzięki saletrze azotowej można uzyskać efekty fotobłyskowe. W tym celu skład saletry potasowej mieszany był z metalowymi pyłkami. W codziennym użyciu saletra najczęściej wykorzystywana jest jako nawóz azotowy.
Gdzie kupić saletrę potasową – przykładowe ceny?
Gdzie kupić saletrę potasową? Wszystko zależy od tego, jaką saletrę rzeczywiście potrzebujemy. Jeszcze kilkanaście lat temu, musieliśmy koniecznie wybrać się do sklepu stacjonarnego. W zależności od przeznaczenia saletry nabyć moglibyśmy ją w sklepach spożywczych lub w sklepach ogrodniczych. Jednak w dniu dzisiejszym jest ona dostępna w wielu sklepach internetowych. Dzięki czemu problem z jej poszukiwaniem w lokalnych sklepach został bardzo szybko rozwiązany. Sprawdź także ten artykuł o nawozach potasowych.
Jeżeli chodzi o przykładowe ceny saletry potasowej, to wahają się one mniej więcej na poziomie:
- Saletra potasowa do peklowania 20 gram – cena od 2,50 zł
- Saletra potasowa do mięs i wędlin, 100 gram – cena od 4,90 zł
- Saletra potasowa do peklowania wieprzowiny, wołowiny i cielęciny, 100 gram – cena od 4,70 zł
- Saletra indyjska, nawóz do ogrodu, 2 kg - cena od 22,90 zł
- Saletra potasowa Yara Krista K Plus, 25 kg – cena od 157,00 zł
- Saletra potasowa BIOMUS 1 kg – cena od 12,60 zł
Saletra potasowa – użycie i porady
Saletra potasowa do peklowania
Wykorzystanie saletry potasowej do peklowania stanowi tradycyjny środek konserwacji mięs. Wykorzystywać można ją do zaprawiania wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, a także różnego rodzaju mięs. Jej popularność jest tak wysoka, jak znana nam sól kuchenna. Dzięki zastosowaniu saletry potasowej nie tylko możemy przedłużyć trwałość zaprawionych mięs, ale jednocześnie przetwory zyskują różowy kolor. W połączeniu z mięsem saletry potasowej dochodzi do dwuetapowych procesów chemicznych. Pierwszym z nich jest redukcja jonów azotanowych do azotynów. Do tej reakcji dochodzi pod wpływem enzymów, które są naturalnym składnikiem każdego mięsa. Następnie wytworzone jony azotynowe zaczynają reagować z białkiem mięsnym, czyli z migolobiną, której przypisuje się różowy kolor mięsa. W połączeniu tych dwóch składników dochodzi do powstania nitrozomioglobiny. To właśnie ten związek chemiczny nadaje zakonserwowanym mięsom, świeży różowy kolor, który w normalnych warunkach powinien zaniknąć wraz z upływem czasu.
Proces konserwacji przy użyciu saletry potasowej, odgrywa bardzo ważna rolę. Należy wspomnieć koniecznie o tym, że saletra działa bakteriobójczo, w szczególności na powstawanie bakterii jadu kiełbasianego. Przy tym jednak wszelkie przetrwalniki, jakie zostały zastosowane, są zachowane w niezmienionym składzie. Po upływie czasu, mięso nie poddane konserwacji, zaczyna pokrywać się śluzem. Natomiast po zastosowaniu saletry potasowej, unikamy tego problemu. Sprawdź także ten artykuł o saletrze amonowej.
Nawóz w ogrodnictwie
Zastosowanie saletry potasowej jako nawóz w ogrodnictwie jest bardzo powszechne. Dzięki temu, że saletra indyjska może być całkowicie rozpuszczalna, wykorzystuje się ją nie tylko w postaci krystalicznej, ale również jako roztwór. Rozwodniona mieszankę stosuje się przy ferytygacji, czyli nawożeniu poprzez wykorzystanie systemów nawadniających, jak i również dolistnie, czyli w postaci tradycyjnych oprysków. Oprócz azotu oraz tlenku azotu nawóz ten nie zawiera żadnych innych domieszek. Najczęstszym błędem jest zastosowanie wraz z saletrą potasową związków sodu lub chlorków, które mogą spowodować skutek odwrotny do zamierzonego.
Zaleca się, by saletrę potasową stosować w okresie od kwietnia do września. Natomiast posiadając uprawy foliowe, saletra indyjska może być stosowana przez cały rok. Jeżeli dysponujemy glebami o niskim poziomie zawartości składników odżywczych, saletrę potasową możemy zastosować już jesienią przed wiosennym wysiewem. W przypadku lepszej jakości gleb wystarczy rozrzucenie saletry na grunt przed samym wysiewem. Podłoże nawożone saletrą przechowuje ją przez praktycznie cały okres wegetacyjny. Dlatego nawet nie widząc kryształków na podłożu, nadal rośliny czerpią wszelkie korzyści z nawozu.
Należy uważać, by nie nadużyć nawozu, ponieważ jego nadmiar może doprowadzić do uzyskania znacznie gorszych plonów. Ponieważ wysiew nasion może doprowadzić do niższego poziomu kiełkowania. Dodatkowo w glebie zostanie obniżona zawartość magnezu oraz wapnia, składników które także są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Należy również upewnić się, które warzywa potrzebują wysokiego stężenia azotu. Nie wszystkie gatunki będą dobrze rosły przy dodatkowym nawożeniu saletrą azotową. Do warzyw, które potrzebują wysokiego i średniego stężenia azotu w glebie, zalicza się kalafior, brokuł, ogórek, pietruszka, bób, pietruszka, marchew, kapusta, burak, papryka oraz pomidor. Natomiast sałaty oraz rzodkiewka, mogą bardzo źle znieść nawożenie przy pomocy saletry potasowej.
Nawóz w sadownictwie
Jeżeli saletra indyjska jest tak bardzo popularna w ogrodnictwie, to możemy spodziewać się, że w komercyjnych uprawach, szczególnie w sadownictwie, jest ona wyjątkowo cenionym nawozem. Należy oczywiście pamiętać, iż sadownicy nie mają wpływu na większość czynników, od których uzależnione są plony. Jednak dzięki saletrze potasowej, możliwe jest dokarmianie drzewek owocowych potrzebnymi składnikami odżywczymi. Tego typu zabiegi należy zacząć wykonywać już wczesną wiosną.
Przed okresem kwitnienia możemy skorzystać z saletry potasowej, by zwiększyć ilość potasu w glebie, którym później drzewka będą posługiwać się w okresie kwitnienia oraz wzrostu owoców. Do tego celu najlepszym rozwiązaniem jest oprysk z 1% roztworu saletry indyjskiej. Tego typu nawożenie odniesie największe rezultaty, jeżeli mieliśmy do czynienia z wyjątkowo mroźną zimą, a na samych drzewkach widoczne są liczne przemrożenia. Zwiększony poziom potasu, korzystnie wpływa na produkcję glutationu. Jest to składnik odpowiadający za lepszą i skuteczniejszą regenerację wszystkich tkanek, które zostały uszkodzone po mroźnej zimie. Nawożenie dolistne nie powinno być wykonane więcej niż dwa razy w okresie wczesnowiosennym. Ponieważ możemy doprowadzić do poparzenia liści.
Czy warto stosować saletrę potasową?
Saletra potasowa skrywa w sobie wiele cennych właściwości. Już jej wszechstronne zastosowanie powoduje, że jest chętnie wykorzystywana zarówno w przetwórstwie mięsnym, jak i również w ogrodnictwie. Należy jednak pamiętać o tym, by pod żadnym pozorem nie była stosowana w nadmiarze. Może się to negatywnie odbić nie tylko na roślinach, ale również na zdrowiu człowieka, jeżeli mowa jest o saletrze spożywczej.
Szczególnie nadmiar saletry spożywczej jest uznawany za toksyczny. Spożycie 4 gramów saletry potasowej na 1 kg masy ciała jest uznawane za dawkę śmiertelną. Składnik ten wpływa bezpośrednio na utlenienie hemoglobiny. W wyniku czego dochodzi do powstania nitrozohemoglobiny, a także methemoglobiny. Natomiast nieuważne zewnętrzne stosowanie saletry potasowej, może doprowadzić do podrażnienia skóry i oczy. Nadmiar saletry indyjskiej może wpłynąć także na rośliny oraz zwierzęta. Zwłaszcza gdy zbyt mocny roztwór przedostanie się do systemu wodnego.