Oprysk pomidorów krok po kroku - terminy, polecane preparaty, opinie
Pomidory (Lycopersicon esculentum), należą do rodziny psiankowatych. Są silnie rozgałęzionymi roślinami, które mogą dorastać do 180 cm wysokości. Zebrane w grona owoce, czerwone lub żółte, zawierają wiele witamin, składników mineralnych oraz cukier. Są mało kaloryczne, więc stanowią doskonały składnik zdrowej i lekkiej kuchni. Uprawa pomidorów najlepiej udaje się w cieplejszych rejonach kraju. W chłodnych miejscach można je uprawiać pod osłonami - w szklarniach oraz pod folią. Odpowiednia uprawa, pielęgnacja i ochrona roślin przeciw chorobom grzybowym i szkodnikom, zapewni obfite plonowanie. Przeczytaj, jak i kiedy pryskać pomidory.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o opryskach roślin.
Jak i kiedy pryskać pomidory? Ekologiczna ochrona pomidorów
Choroby i szkodniki atakujące pomidory
Pierwszym krokiem, umożliwiającym zapobieganie niekorzystnych zmianom na liściach i owocach, jest zbadanie ich przyczyny. Do najczęstszych powodów zaburzeń, w rozwoju pomidorów, należą:
- błędy uprawowe – pomidory wymagają uprawy na słonecznych i zacisznych stanowiskach, zasobnych w wodę i składniki pokarmowe,
- choroby grzybowe – zaraza ziemniaczana na pomidorach, sucha plamistość liści, zgnilizna owoców, szara pleśń oraz rak bakteryjny pomidorów,
- szkodniki – przędziorki, mączliki, stonka ziemniaczana oraz mszyce.
Zaraza ziemniaczana na pomidorach – jest jedną z najgroźniejszych i zarazem najczęściej występujących chorób grzybowych, na pomidorach gruntowych i uprawianych pod osłonami. Grzyb (Phytophthora infestans) atakuje podczas długotrwałej deszczowej i chłodnej aury. Liście rośliny pokrywają się wodnistymi plamami, zasychają i opadają. Niedojrzałe pomidory, pokryte ciemnymi i twardymi plamami, opadają. Rośliny, porażone przez choroby grzybowe, należy usunąć i zniszczyć. Nie wolno ich kompostować, a przed ponownym obsadzeniem grządek – opryskać glebę preparatami na choroby grzybowe.
Mszyce i stonki – pojawiają się na pomidorach gruntowych. Stonka ziemniaczana zaatakuje pomidory, uprawiane w pobliżu rosnących ziemniaków, dlatego zwróćmy an ten fakt uwagę, wybierając stanowisko uprawowe dla pomidorów. Chrząszcze i larwy stonki ziemniaczanej zjadają liście pomidorów. Pomocniczą rośliną obronną, odstraszającą stonkę, jest chrzan. Do pomocnych roślin sąsiednich przeciw mszycom, wysysającym soki roślinne i przenoszącym wirusy, należą lawenda, cząber i nasturcja.
Przędziorki i mączliki – pojawiają się głównie w szklarniach i pod folią. W krótkim czasie mogą wyrządzić wiele szkód. Wyssane przez czerwonawe pajączki przędziorka liście, wysychają. Białe mączliki, są owadami. Zaatakowane rośliny pokrywają się lepką rosą, a na liściach pojawiają się plamy.
Kiedy opryskiwać pomidory gruntowe i szklarniowe - ekologiczne sposoby ochrony roślin
Łagodną ochronę roślin możemy zastosować, poprzez przygotowanie odwarów i wyciągów roślinnych. Ekologiczne płyny odstraszają szkodniki, a nawet pomogą w ich skutecznej eliminacji, jednocześnie nie zabijając organizmów pożytecznych. Dzięki temu, że naturalne środki ochrony szybko się rozkładają, nie pozostawiając resztek, pomidory nie wchłoną ich toksycznych składników. Samodzielnie przygotowane preparaty powinny być dość często stosowane, bowiem nie działają przez dłuższy czas.
Z roślin sporządza się następujące środki do opryskiwania, stosowane po posadzeniu pomidorów:
- zimne wyciągi – suche lub świeże części roślin moczymy w wodzie, przez około 24 godziny – do 3 dni. Po upływie zalecanego czasu, płyn odcedzamy i rozcieńczamy w stosunku 1:1. Można także przeprowadzić oprysk pomidorów preparatami w stanie nierozcieńczonym,
- odwary – po namoczeniu świeżych roślin, przez około 24 godziny, należy je gotować, przez 30 minut. Odwar przykrywamy pokrywką i pozostawiamy do ostygnięcia. Oprysk pomidorów wymaga rozcieńczenia otrzymanego płynu, w stosunku 1:10,
- napar – świeże lub suszone rośliny zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ostygnięcia. Do opryskiwania rozcieńczamy płyn, w stosunku 1:5 oraz 1:10.
Pamiętajmy, że samodzielnie przygotowane preparaty roślinne nie są trwałe. Po kilku dniach zaczną fermentować i nie spełnią swojego zadania. Odcedzone rośliny możemy wykorzystać. Nadają się do ściółkowania, wcześniej opryskanej grządki lub mogą zostać przeznaczone na kompost. Przechowywanie gotowych środków powinno odbywać się w miejscach niedostępnych dla dzieci i zwierząt, ponieważ ich wypicie może zaszkodzić ich zdrowiu. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł o polecanych opryskach na chwasty.
Kiedy pryskać pomidory? Inne środki biologiczne
Opryski pomidorów mlekiem – stosowany jest do zapobiegania chorobom grzybowym i wirusowym. Mleczna substancja, kryjąca rośliny, chroni je przed wniknięciem chorobotwórczych patogenów. Oprysk pomidorów przeprowadza się raz w tygodniu, w okresie zagrożenia infekcją.
Roztwór mydła – stosowany jest na gąsienice i owady. Porażone rośliny spryskujemy zimnym roztworem, otrzymanym z 30 dag szarego mydła, rozpuszczonego w 10 litrach gorącej wody.
Roztwór mydła ze spirytusem – skutecznie niszczy mszyce. Preparat otrzymamy, po dodaniu do roztworu mydła ¼ l spirytusu. Nie należy tym środkiem opryskiwać pomidorów na dwa tygodnie przed ich zbiorem.
Opryski pomidorów mlekiem – na choroby grzybowe pomidorów
Przeprowadzenie oprysku pomidorów mlekiem, pozwoli uniknąć zastosowania chemicznych środków ochrony roślin. Mleczna substancja, pokrywająca roślinę, nie pozwoli na wniknięcie do jej tkanek chorób grzybowych i wirusowych. Jest to dobry sposób na zarazę pomidora, najgroźniejszą z chorób, atakującą pomidory w czerwcu i w lipcu.
Preparat przygotowujemy ze świeżego mleka krowiego lub kupnego, o zawartości tłuszczu 3,2%. Na jedną dawkę mleka dodajemy 5 części wody. Całość dokładnie mieszamy. Możemy dodać 1 łyżeczkę płynu do mycia naczyń, aby szczelniej pokryć wszystkie liście i pędy.
Oprysk pomidorów przeprowadzamy w czasie pochmurnej, ale bezdeszczowej pogody, najlepiej rano lub wieczorem. Zabieg należy przeprowadzać w każdym tygodniu i pryskać pomidory przez kolejne trzy dni.
Opryskiwanie pomidorów Miedzianem – na pomidory w gruncie i pod osłonami
Miedzian 50 WP – w postaci proszku, przeznaczony jest do przygotowania preparatu, który wlewamy do ręcznych spryskiwaczy. Głównym składnikiem grzybobójczego specyfiku jest tlenochlorek miedzi (50%). Oprysk przeprowadza się co 10 dni, do pojawienia się 50% dojrzałych pomidorów.
Miedzian Extra 350 SC – sprawdzi się w uprawach ekologicznych. Stosowany jest na zarazę pomidora oraz bakteryjną cętkowatość. Miedzian na pomidory jest koncentratem, przeznaczonym do rozpuszczenia w wodzie, wg zalecanych dawek:
- pomidory gruntowe - opryskiwanie pomidorów Miedzianem wymaga rozpuszczenia 25 ml koncentratu, w 7 l wody,
- pomidory pod osłonami – mieszamy 30 ml koncentratu i 10 l wody.
Niekorzystne jest opryskiwanie pomidorów Miedzianem w czasie wysokiej temperatury, powyżej 22 stopni Celsjusza oraz w czasie kwitnienia i zawiązywania się owoców – preparat może uszkodzić zawiązki pomidorów. Zabieg najlepiej przeprowadzić w czasie pogodnej, bezsłonecznej aury, rano lub wieczorem.