Przerywanie warzyw krok po kroku - marchwi, rzodkiewki, pomidorów i innych
Warzywa uprawia się na dwa sposoby – z rozsady lub z wysiewania bezpośrednio do gruntu. Ten drugi sposób jest szybszy, ale wymaga regularnego przerzedzania wschodów. Tak zwane przerywanie warzyw to ważny zabieg, dzięki któremu warzywa mogą być większe i bardziej plenne. Dowiedz się, jak wykonać przerywanie warzyw i w których przypadkach jest to konieczne.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o warzywach.
Przerywanie warzyw – dlaczego to konieczne?
Wszystkie gatunki roślin wymagają uprawy w określonej odległości. Dzięki temu mogą dobrze się rozwijać i nie są dla swoich sąsiadów konkurencją w walce o wodę i składniki odżywcze. W zbyt gęstej rozstawie cierpią nie tylko rośliny korzeniowe, lecz także te liściowe. Optymalnie więc byłoby wysiewać nasiona w odpowiedniej odległości po jednym, jednakże to jest naprawdę bardzo trudne.
Po pierwsze nasiona są bardzo drobne – zarówno marchwi, jak i buraków czy sałaty – 1000 sztuk waży niewiele więcej niż 1 g. Dlatego bardzo trudno je oddzielić, by do każdego otworu wrzucić jedynie jedno ziarenko a nasiona otoczkowane, większe i wygodniejsze są po prostu droższe. Na dodatek nasiona często nie skiełkują, a to oznacza duże przerwy na grządkach. Dlatego najczęściej nasiona pietruszki, marchewki czy buraczków sieje się w rzędzie i dopiero po wschodach przerzedza się je, by miały odpowiednią ilość miejsca. Ten zabieg nazywa się właśnie przerywaniem.
Przerywanie rzodkiewki i innych gatunków
Zanim zabierzesz się za przerywanie warzyw, podlej podłoże, by ziemia była wilgotna, ale nie mokra. Jeśli ziemia będzie zbyt sucha, możemy urwać tylko część rośliny lub co gorsza wyrwać całą grupę małych roślinek.
Lekko wschodzące siewki usuwa się ostrożnie, by nie uszkodzić tych roślin, które mają zostać w ziemi. Można używać do tego specjalnego, małego szpikulca, którym można podważać roślinki rosnące w większych grupach. Po usunięciu zbędnej siewki dobrze odciśnij ziemię wokół tych pozostałych, pozostawionych na grządce roślinek.
Które siewki wybrać? Zdecydowanie te najmocniejsze, największe i najlepiej rozgałęzione. Jeśli możesz wybrać wyższą roślinkę, która jest na etapie 2 liścia, zdecydowanie lepiej wybierz niższą, która jest bardziej rozwinięta. Zwróć uwagę także na łodygę – im będzie grubsza, tym lepiej. Przerywanie marchwi, szpinaku i innych roślin robi się nie tylko raz – pierwszą przerywkę wykonuje się niemal od razu po wschodach. Drugą można zrobić później, jeśli roślinki są większe. Wyrwane, większe siewki możesz spróbować przesadzić na nowe miejsce, na przykład w wolne przestrzenie na grządce. Jest duża szansa, że się przyjmą, trzeba jednak robić to bardzo delikatnie. Jeśli planujesz uprawę ogródka, sprawdź także ten artykuł z terminami wysiewu warzyw.
Warzywa uprawiane z siewu
Nie wszystkie warzywa wymagają przerywania. Dotyczy to tylko tych roślin, które uprawia się z bezpośredniego siewu do gruntu. Te, które uprawia się z rozsady wysiewa się na inspekcie lub do doniczek rozsadowych. W tym wypadku można zrobić rozsady poprzez zasianie jednego nasionka w każdym otworze. Jeśli wyrosną dwie czy trzy roślinki w jednej doniczce, można rozsadzić je tuż przed sadzeniem. Dlatego przerywanie pomidorów nie jest konieczne.
Warzywa uprawiane z siewu to przede wszystkim marchew i pietruszka. Przerywania wymagają także sałaty, robi się to także w uprawie szpinaku, buraków i cebuli z nasion (w przypadku cebuli z cebulek nie ma takiej potrzeby). Przerywkę wykonuje się także w przypadku części ziół, które można wysiewać do gruntu – bazylii, pietruszki naciowej czy mięty. Najczęściej jednak uprawia się je z rozsady. Przerywanie rzodkiewki i przerywanie marchewki robi się bardzo wczesną wiosną, podobnie jak sałaty. W przypadku pietruszki i innych warzyw zależy to od terminu siewu.
Odległości między warzywami w zależności od gatunku
Odległości, które trzeba zachować między roślinami są zależne od konkretnego gatunku. W przypadku większości roślin korzeniowych – marchwi i pietruszki jest to zaledwie kilka centymetrów. Jeśli będziesz je wykorzystywać na bieżąco, wystarczy odległość 2-3 cm. Nasiona buraków przeznaczonych na botwinkę także zostawia się w takiej odległości, te przeznaczone na korzenie w nieco większej. Możesz także zostawić je gęściej i wyrywać te na botwinkę na bieżąco (na przykład co drugą roślinę), by reszta mogła się silniej rozwinąć.
Sianie szpinaku także wymaga przeprowadzania przerywki. Odmiany mają liście różnej wielkości, więc odległości należy sprawdzić na opisie przygotowanym przez producenta. Do wykorzystania liści baby nie potrzebujesz za dużej rozstawy, jeśli chcesz zostawić większy krzewik, konieczne będzie rozsadzenie roślin nawet co 20 cm.
Przerywanie rzodkiewki jest konieczne, ponieważ w przeciwnym razie rośnie mała i cienka. Roślinę przerywa się co 4-5 cm, siewki nie przyjmują się zbyt dobrze w nowym miejscu. Sałatę także można zostawić w takich odległościach, jednak pod warunkiem, że między rzędami odległość będzie wynosiła około 40 cm. W przypadku odmian wczesnych wystarczy odległość 20-25 cm.