Cięcie brzoskwini krok po kroku - jak prawidłowo przycinać brzoskwinie
Przycinanie drzew owocowych w każdym przypadku jest konieczne, ale akurat wymagania brzoskwini w tym względzie są szczególnie wysokie. Drzewka potrzebują przycinania nawet dwa razy w sezonie wegetacyjnym. Źle prowadzone szybko się starzeją i błyskawicznie zmniejszają owocowanie. Dowiedz się, jak powinno wyglądać przycinanie brzoskwini, by drzewko było piękne i wydawało duże, słodkie owoce!
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przycinaniu drzew i krzewów.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przycinanie brzoskwini – podstawowe informacje
Cięcie brzoskwini – dlaczego to jest konieczne?
Cięcie brzoskwini, tak jak cięcie nektaryny, to bardzo ważne zadanie. To drzewa, które bardzo szybko się rozwijają i charakteryzują się bardzo silnym wzrostem. Jeśli jeszcze są posadzone na zasobnym podłożu, już w 3 lata potrafią rozwinąć ogromną koronę i… zacząć się starzeć. Dodatkowo silnie rosnące brzoskwinie z reguły „inwestują” we wzrost, a nie w plenność, więc za duże drzewka będą się rozwijać, a nie wydawać owoce.
Obcinanie pędów brzoskwini jest ważne także z innego względu. Roślina ma tendencję do zagęszczania się, co sprawia, że nie wszystkie części drzewka są równomiernie doświetlone. To także wpływa na owocowanie – część owoców nie jest nasłoneczniona i nie dojrzewa tak, jak powinno.
Terminy cięcia brzoskwiń
Przycinanie brzoskwiń wykonuje się dwa razy w roku. Owoconośne pędy skraca się wczesną wiosną, do końca kwietnia. Przycinanie wiosenne można zrobić tak późno, ponieważ dopiero wtedy jest widoczne, które pędy nie zawiązały owoców. Wcześniej roślina jest podatna na działanie mrozu i łatwo przemarza.
Przycinanie latem – w lipcu – to zabieg mający na celu przyspieszający zbiór plonów. Jeśli więc jesteś nastawiony na owoc, nie można tego pominąć. W tym czasie ucina się pędy, które nie zawiązały owoców, ponieważ mogą one zacieniać dojrzewające brzoskwinki i zabierać im wodę i słońce. Liczba i rodzaj cięcia jest zależny przede wszystkim od planowanej formy korony. Jeśli posiadasz w ogrodzie również inne drzewka owocowe, sprawdź koniecznie ten artykuł o przycinaniu drzew owocowych w ogrodzie.
Przycinanie brzoskwini krok po kroku
Cięcie brzoskwini po posadzeniu
Nowo posadzone drzewka powinno się intensywnie przycinać. Wiosenne przycinanie należy zacząć od skracania przewodnika na wysokości 80-100 cm nad ziemią. Należy także usunąć wszystkie słabe pędy, a mocniejsze przyciąć o 1/3 długości. Trzeba również pamiętać o tym, by najniżej położone pędy znajdowały się minimum 50 cm nad ziemią. Jeśli drzewko jest słabe i powoli rośnie, można skrócić je jeszcze mocniej, do 60 cm wysokości, pozostawić dwa krótkie pędy boczne i całkowicie wyciąć resztę.
Brzoskwinia szybko odbija, więc nie ma obaw – z pewnością błyskawicznie urośnie i stanie się ładnym drzewkiem. Warto pamiętać, że przez pierwsze 3-4 lata uprawy roślina ma bardzo mały system korzeniowy. Oznacza to, że nie zawsze ma możliwość dostarczenia dużej koronie wody i wszystkich składników pokarmowych. Mocne cięcie pomoże rozwijać się korzeniom, a to z pewnością wpłynie na kondycję drzewka w przyszłości.
Przycinanie brzoskwini po owocowaniu – regulacja wzrostu
Starsze drzewka, czyli już co najmniej czteroletnie, rosną powoli. Dlatego ich obcinanie nie musi być tak intensywne. Nadal jednak nie można tego zaniedbać, bowiem cięcie ma na celu pobudzenie wzrostu pędów owoconośnych.
Co roku, latem i wiosną usuwa się gałązki najsłabsze, uschnięte oraz te, które wcześniej tworzyły owoce. Niektórzy wykonują cięcie po owocowaniu – wtedy najlepiej widać, które pędy były owoconośne, ale jednak to się sprawdzi tylko u wczesnych odmian. Zbyt późne przycinanie może sprawić, że roślina będzie mniej odporna na zimowy mróz.
Starsze drzewka koniecznie należy przycinać prześwietlająco. Polega to na wycinaniu pędów pokładających się na sobie, krzyżujących się i rosnących do środka korony. Jeśli jesteś nastawiony na owoc o wartości handlowej, warto przycinać także grube gałązki jednoroczne. Skraca się je do 8-10 pąków, tylko wtedy dobrze się rozgałęziają i wydają duże owoce.
W tym okresie ważna jest także regulacja wzrostu. Brzoskwinie należy utrzymywać na wysokości pozwalającej na wygodną pielęgnację i zbiór owoców. Wzrost drzewka spowalnia się poprzez odginanie pędów wierzchołkowych i mocowanie ich do klamerek, by układały się poziomo. Zabiegi te wykonuje się w lipcu, ponieważ wtedy pędy są już dość długie, ale jeszcze nie zaczęły drewnieć i zachowały elastyczność.
Formowanie brzoskwini
Forma naturalna czy formowanie?
To, że cięcie nektaryny i brzoskwini musi być bardzo radykalne, nie oznacza to, że nie można utrzymywać drzewka w formie naturalnej. A raczej prawie naturalnej, bo oczywiście korona musi być mocno prześwietlona. Pozostawienie brzoskwini w formie naturalnej nie jest trudne. Należy jedynie usuwać pędy krzyżujące i rosnące do wewnątrz korony oraz skracać zeszłoroczne gałązki o 1/3 długości.
Jednak brzoskwinię można formować także w inny sposób. Jeśli podoba ci się rysunek konkretnej korony brzoskwini, warto spróbować. Możliwych form jest kilka.
Przycinanie brzoskwini – możliwe formy korony
W uprawie brzoskwini najlepiej sprawdzi się forma kotłowa, zwana także pucharową. W niej korona jest rozszerzająca się ku górze. Aby uzyskać taki efekt należy przeprowadzić specjalne przycinanie już u nowo posadzonego drzewka. Skraca się przewodnik do 60 cm nad ziemią, wszystkie pędy skraca o 1/3 długości i odgina się je klamerkami, które pomogą rozgałęzić roślinę.
Forma stożkowa, czyli wrzecionowa, przydaje się, jeśli chcesz gęsto posadzić drzewka. Korony zajmują wtedy mniej miejsca, są bardziej strzeliste. Wiosną pierwszego roku wyszczupla się przewodnik, to znaczy – przycina się mocno górne pędy, a dolne pozostawia się dłuższe. Przewodnik skraca się latem, a pędy wierzchołkowe odgina, by ograniczyć ich wzrost.
Trzecią możliwą opcją jest forma krzewiasta, która jednak nadaje się tylko do niektórych odmian. W tym celu nie wycina się pędów wierzchołkowych – poza przewodnikiem zostawia się 3-4 inne silne pędy skierowane w górę. Tak przycinana brzoskwinia jest bardzo atrakcyjna, zwłaszcza w okresie kwitnienia, lecz także przy owocowaniu. Należy tylko pilnować zagęszczania i cięcia prześwietlającego.