Przycinanie drzew owocowych - kiedy i jak ciąć drzewka?
Cięcie drzew owocowych to najważniejszy zabieg pielęgnacyjny. Dzięki niemu mogą rosnąć zdrowo i ładnie się zagęszczać. Przycinanie drzew owocowych jest także ważne dla owocowania. O tym zabiegu nie można zapomnieć, jeśli chcesz mieć duże i ładne zbiory. Dowiedz się, kiedy przyciąć drzewa owocowe i jak to zrobić.
Jeśli interesują cię inspiracje na drzewa owocowe do ogrodu, zebraliśmy je dla ciebie w tym miejscu.
Z tego artykułu dowiesz się:
Przycinanie drzew owocowych: regularny zabieg
Cięcie drzew owocowych
Odpowiednie przycinanie drzew owocowych jest warunkiem udanej uprawy. Roślina pozostawiona sama sobie wydaje mniejsze owoce, ma nieregularną koronę, bardzo gęstą w górnej części, która nie dopuszcza światła do owoców, dlatego dojrzewają wolniej. Cięcie jest także istotne, aby odpowiednio ukształtować drzewo. Dobrze poprowadzony przewodnik będzie gwarancją obfitego owocowania.
Można wyróżnić dwa rodzaje cięć: prześwietlające i formujące. Formowanie stosuje się przez pierwsze trzy lata uprawy, później drzewka się prześwietla. Dzięki temu do owoców dociera większa ilość światła, a gałęzie nie są bardzo zagęszczone.
Cięcie drzew owocowych robi się odpowiednimi narzędziami, które się do tego przeznaczone. To sprawi, że miejsce cięcia będzie równe, nie będzie się z niego sączyła żywica. Każdą większą ranę należy jednak zabezpieczyć odpowiednią maścią ogrodniczą. Ona zabezpieczy otwarte miejsce przed przenikaniem grzybów i szkodników do wnętrza drzewa.
Kiedy przyciąć drzewa owocowe?
Wiele osób zastanawia się, kiedy przyciąć drzewa owocowe. Ogrodnicy i sadownicy polecają dwa terminy. Przycinanie drzew owocowych przeprowadza się w jednym z nich. Można zrobić to na wiosnę, zanim jeszcze rozpoczną na dobre wegetację lub jesienią. Niektóre gatunki mogą wymagać dwóch zabiegów w ciągu roku, zdarza się to jednak rzadko.
Dokładne terminy cięcia są uzależnione od wielu czynników. Wybór odpowiedniego momentu jest zależny od pogody, warunków atmosferycznych, a także od konkretnego gatunku. Jabłonie, grusze i śliwy przycina się jako pierwsze – od połowy lutego aż do końca marca, a jesienią jeszcze w sierpniu. Pozostałe gatunki, takie jak wiśnie, czereśnie i brzoskwinie przycina się później. W przypadku tych gatunków zalecane jest cięcie jesienią, ponieważ wiosną są bardziej narażone na choroby grzybicze.
Kiedy przyciąć drzewa owocowe? Najlepiej wybrać do tego bezchmurny, bezdeszczowy dzień. Optymalnie sprawdza się ciepła pogoda, w okolicach 0 stopni Celsjusza, jednak można to zrobić nawet jeśli temperatura utrzymuje się w okolicach -8 stopni. Jeśli w ostatnim czasie zdarzały się oberwania chmury, wilgotność powietrza jest wysoka lub pojawiały się nagłe zmiany pogody, warto poczekać z działaniem na bardziej sprzyjający moment. Sprawdź także, które drzewa owocowe wybrać do ogrodu.
Cięcie drzew owocowych – przycinanie interwencyjne
Jest jeszcze jeden moment, kiedy przyciąć drzewa owocowe. Jeśli na pojedynczych gałęziach rośliny pojawiają się liczne objawy żerowania szkodników lub oznaki, że roślina zapadła na chorobę pochodzenia grzybowego, to znaczy, że najwyższy czas na cięcie drzew. W tym przypadku należy usunąć wszystkie zainfekowane gałęzie.
Od razu po przycięciu warto zastosować środki ochrony roślin dopasowane do gatunku drzewa i rodzaju schorzenia, które je dopadło. Dzięki temu choroba się nie rozniesie. Spalone, zainfekowane konary należy szybko spalić.
Jeśli decydujesz się na interwencyjne cięcie drzew owocowych nie możesz pominąć stosowania odpowiedniej maści ogrodniczej. W trakcie sezonu wegetacyjnego drzewa z ranami są bardziej narażone na zarażenie się chorobą grzybową, więc staranne zabezpieczenie miejsca po cięciu ma olbrzymie znaczenie.
Jak przyciąć drzewa owocowe?
Cięcie drzew owocowych po posadzeniu
Pierwsze cięcie wielu drzew owocowych przeprowadza się od razu po posadzeniu. Jak przyciąć drzewa owocowe w tym przypadku? Cięcie przeprowadza się w dwóch celach. Po pierwsze po to, by roślina lepiej przyjęła się w nowym miejscu i by rozwój dużych gałęzi nie był dla niej zbyt dużym obciążeniem. Ponadto jest to pierwsze z czterech cięć formujących.
Cięcie drzew tuż po posadzeniu jest szczególnie istotne w przypadku drzewek mniejszych i słabszych. Bardzo mocne przeprowadza się także w słabszych glebach i mniej żyznych miejscach. W tym czasie wyróżnia się jeden lub dwa przewodniki. To wokół nich będą rosły konary boczne. Przycinanie warto ograniczyć do minimum, to znaczy jedynie niewiele skrócić pędy i zająć się raczej odginaniem gałęzi od przewodnika – do tego będą potrzebne odpowiednie klipsy.
Przewodnik można skrócić maksymalnie od 40 cm, przycinając ukośnie nad pąkiem. W czasie pierwszego cięcia drzew należy usunąć wszystkie konary, które wyrastają w odległości mniejszej niż 50 cm nad ziemią. Pozostałe pędy boczne skraca się o 1/3 długości.
Jak przyciąć drzewa owocowe krok po kroku
W czasie zimowego lub wiosennego przycinania drzew owocowych procedura jest bardzo podobna. Przycinanie drzew owocowych rozpoczynamy od wycięcia gałęzi zacieniających koronę. Należy skracać gałęzie, które zachodzą na siebie nawzajem i leżą w bliskiej odległości. Warto także wyciąć jeden z dwóch krzyżujących się pędów. Usuwa się także gałęzie, które nie rosną na zewnątrz, ale do środka korony drzewa. W tym momencie korona może wydać się rzadka, jednak kiedy pojawią się liście, szybko się zagęści.
Cięcie prześwietlające należy przeprowadzać odpowiednią techniką. Jest ona zależna od gatunku rośliny, jednak generalna zasada co do wszystkich w zasadzie jest taka sama. Cięcie drzew przeprowadza się pod kątem 45 stopni. Gałęzie usuwa się w miejscu za zgrubieniem nasadowym, które w żargonie ogrodniczym nazywane jest obrączką. Nowe pędy skraca się o 1/3 do 2/3 i tnie się je za żywym pąkiem. Prawdopodobnie z tego pąka w przyszłym roku wyrośnie nowa gałązka.
Cięcie drzew owocowych – najczęstsze błędy
Brak wprawy często jest przyczyną poważnych szkód w sadzie. Cięcie drzew powinno się przeprowadzać pewną ręką, ale bardzo starannie wybierając miejsce i czas zabiegu. Najczęściej popełnianym błędem jest cięcie zbyt blisko pąka. Jeśli miejsce cięcia będzie zahaczać o pąk, nowy pęd nie wyrośnie lub będzie słaby i podatny na uszkodzenia pod wpływem wiatru czy chorób.
Cięcie drzew owocowych nie jest proste. Wielu ogrodników nie ma wyczucia, ile gałęzi i konarów należy usunąć. Z tego względu często cięcie jest zbyt silne. Nie jest to korzystne dla roślin, jeśli są przycinane zbyt szybko, gwałtownie się rozrastają i są bujne oraz nieregularne.
Najczęstszą przyczyną chorób grzybowych kory jest jednak stosowanie nieodpowiednich narzędzi. Sekatory zakrzywione pod nieodpowiednim kątem, nienaostrzone mogą powodować rozległe rany w miejscu cięcia. Dodatkowo warto wiedzieć, że sekatory dzielą się na dwie grupy o różnym przeznaczeniu. Te nożycowe używa się go pędów żywych, te kowadełkowe – wysuszonych. Co więcej, po każdym cięciu narzędzie należy odkazić spirytusem. To gwarantuje, że nie przeniesiesz patogenów chorobowych na różne rośliny.
Przycinanie starych drzew owocowych
Przycinanie starych drzew owocowych, tak jak młodszych, przeprowadza się jesienią lub na wiosnę. Większość ogrodników preferuje jesienno-zimowy zabieg, który przeprowadza się tuż po zbiorach. W czasie cięcia drzew należy zadbać o ukształtowanie korony.
Stare drzewa mają często zbyt wybujałą w górę koronę, którą warto skrócić. Im niższe drzewko, tym łatwiej jest o nie dbać i stosować środki ochrony roślin. Na dodatek zbiór jest wtedy znacznie ułatwiony. W przypadku starych drzew konieczne jest bardzo intensywne, silne cięcie. Jabłonie, grusze i orzechy włoskie dobrze je znoszą, inaczej wiśnie i śliwy. W ich przypadku cięcie odmładzające można rozłożyć na 2-3 lata.
Pierwszym krokiem jest wycięcie wszystkich ususzonych i pustych w środku gałęzi. Należy zostawić tylko te, które są zdrowe i wytwarzają co roku liście. Młode pędy warto standardowo skrócić o 1/3 długości. Jednak w przypadku starych drzew największe znaczenie ma skracanie korony. Nie należy jednak ruszać przewodników lub przewodnika. Nie powinno się także go skracać, jednak warto dobrze przyciąć wszystkie konary, które od niego bezpośrednio odchodzą. Przyjmuje się, że w czasie cięcia odmładzającego powinno zostać jedynie około 2/3 wszystkich gałęzi. A może zainteresuje cię także wiśnia w ogrodzie?