Przycinanie porzeczek na zimę i wiosnę krok po kroku – poradnik praktyczny
Przycinanie porzeczek to bardzo ważny proces, jeżeli hodujesz je w ogrodzie. Przycinanie krzewów czarnej porzeczki robi się albo na wiosnę, albo na zimę. Warunkiem wysokich plonów jest odpowiednia pielęgnacja porzeczek, uprawa i oczywiście ich… cięcie. Dlaczego właściwie jest to takie istotne?
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przycinaniu roślin.
Przycinanie krzewów czarnej porzeczki
Dlaczego przycinanie porzeczek jest takie ważne?
Odpowiedź jest prosta – dzięki niemu rośliny lepiej się krzewią i stają się bujniejsze, a to wpływa również na poprawę jakości ich owocowania. Niemal automatycznie zwiększa się ilość plonów i… nawet szkodniki przestają tak uporczywie żerować!
Właśnie dlatego jest to tak bardzo istotny proces, jeżeli chodzi o pielęgnację czarnej porzeczki. Odpowiednie dbanie o krzew po posadzeniu pozwala na uzyskiwanie dorodnych zbiorów i doskonałą kondycję owoców na pędach – ale i samych krzewów.
Najważniejsze zasady przycinania
Istotne jest skracanie porzeczek nad mniej więcej nad 3 pąkiem (licząc od ziemi). Musisz zawsze zwracać uwagę na to, aby pąk był skierowany na zewnątrz! Starsze pędy muszą być cięte przynajmniej raz na 2 lata. Pamiętaj o tym, że czarną porzeczkę tnie się zdecydowanie mocniej, jak pozostałe odmiany. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o porzeczkach.
Najważniejszą zasadą jest jednak wycinanie gałęzi tych najstarszych, które rosną na zewnątrz oraz kładących się na ziemię (lub plączących się). Cięcie krzewów musisz przeprowadzać w ten sposób, aby jednorazowo ciąć maksymalnie do 5 gałęzi.
Przycinanie porzeczek po posadzeniu
Pierwsze przycinanie porzeczek – kiedy?
Najlepiej jest dokonać pierwszego przycinania zaraz po zasadzeniu rośliny. Tak jak już wiesz, przycinać powinno się mniej więcej nad 3 pączkiem. Taki zabieg pobudzi porzeczkę do „produkowania” większej ilości młodych pędów. Z kolei przycięte pędy przysypujesz 3-cm warstwą ziemi, co powinno zabezpieczyć gałązki przez przemarznięciem.
Idealnie jest przycinać porzeczkę na zimę, ponieważ wówczas porzeczka wykazuje największą zdolność ukorzenienia się w glebie. Jesienią roślina rośnie z kolei bardzo szybko, korzystając z jeszcze wiosennych zapasów wody. Cięcie krzewów pobudza je do wytwarzania gałęzi i dalszego rozkrzewiania się oraz powstawania zdrowych owoców na pędach.
Termin pierwszego cięcia można jednak równie dobrze przesunąć na wiosnę – jednak wyłącznie pod warunkiem, że zrobisz to możliwie wcześnie! Musisz przyciąć gałęzie zanim zacznie się wegetacja, a więc ostateczny termin to koniec lutego bądź początek marca. To ważne, ponieważ czarna porzeczka zaczyna wegetację najwcześniej ze wszystkich odmian. Pod żadnym pozorem nie przycinaj jej w okresie wegetacji – krzewy mogą się osłabić! A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie czarnej porzeczki?
Przycinanie porzeczek po 3 latach
Właściwe przycinanie (tzw. odmładzające) wykonuje się w 4 roku od pierwszego posadzenia. Musisz oczywiście przeprowadzać je co roku, wraz z cięciem sanitarnym. Co to oznacza? Otóż, musisz usuwać wszystkie pędy:
- chore,
- uszkodzone,
- zaatakowane przez szkodniki,
- słabo pokryte pąkami,
- krzyżujące się ze sobą,
- sztywne i wyrastające ze środka krzewu,
- najstarsze (wszystkie owocujące dłużej niż 3 lata).
Pamiętaj, że porzeczka czarna owocuje najbardziej obficie na pędach jednorocznych oraz 2-letnich. Zatem usuwanie starszych pędów będzie koniecznością – robią się one bowiem już zwyczajnie… mało wartościowe.
Główną zasadą jest wycinanie czteroletnich pędów porzeczki – takich, które owocowały trzy razy! Są najgrubsze i posiadają korę w ciemnej barwie – a więc z łatwością je rozpoznasz. Nie przycinaj pozostałych pędów, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na owocowanie porzeczki! Sprawdź także ten artykuł o uprawie porzeczki czerwonej.
Pozostałe zasady cięcia porzeczki
Co roku staraj się wycinać ok. 20% całości pędów. Najbardziej obfite zbiory będziesz miał wówczas, gdy każdy jeden krzew będzie składał się z ok. 20 sztuk pędów (1, 2 lub 3-letnich). Jeżeli będziesz ciął pędy zbyt słabo, to krzew dość szybko się… zestarzeje. Pamiętaj również o wycinaniu gałązek nisko nad ziemią!
Jeżeli chodzi o formę pienną, zasady przycinania są dokładnie takie same – usuwanie pędów czteroletnich, chorych czy uszkodzonych dokonuje się tuż przy pniu. Wycinasz również wszystkie pędy, jakie dotykają gleby bądź rosną pionowo do góry – to zapewni zachowanie odpowiedniej formy całości krzewu.
Pamiętaj o… szkodnikach!
Porzeczki nie są całkowicie odporne na szkodniki bądź choroby, dlatego ważna jest ich odpowiednia uprawa a także nienaganna pielęgnacja porzeczek – wiosną, latem, jesienią i zimą! Uważnie obserwuj swoje rośliny i naucz się szybkiego reagowania na ich zmiany. Sprawdź także ten artykuł z przepisem na nalewkę z czarnej porzeczki.
Groźnym szkodnikiem jest żerujący w pąkach wielkopąkowiec porzeczkowy – deformuje on liście i pędy, co negatywnie wpływa na owocowanie krzewu. Jego żery sprzyjają rozwojowi groźnej dla porzeczek choroby – mianowicie wirusa rewersji. Zwalczanie wielkopąkowca jest bardzo trudne i tak naprawdę niewiele środków ochrony roślin poradzi z tym „niechcianym gościem”. Gdy szkodnik już jednak się pojawi, najbardziej rozsądnym rozwiązaniem będzie pozbycie się oraz spalenie porażonych pędów! Niestety, czasem walka ta kończy się na całkowitym… obcięciu krzewu.
najgorsze w przycinaniu jest "a szkoda, bo taki ładny" a to trzeba ciąć i tyle :)