Przycinanie wrzosów krok po kroku - jak i kiedy ciąć wrzosy
Pielęgnacja wrzosów nie jest skomplikowana. Tymi pięknymi kwiatami może cieszyć się nawet początkujący amator ogrodnictwa, i to przez wiele lat. Warunkiem jest jednak to, że będziesz pamiętać o regularnym przycinaniu wrzosów. Dowiedz się, kiedy i jak zrobić to najlepiej.
Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o wrzosach.
Przycinanie wrzosów – konieczny zabieg
Podcinanie wrzosów jest jednym z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych. Te delikatne rośliny nie będą ładnie się rozwijały, jeśli cięcie będzie nieregularne lub w ogóle go zaniechasz. Jeśli z tego zrezygnujesz, pojedyncze pędy będą zbyt wybujałe do góry, na dodatek często wylegają i mocno się przerzedzają. Aby zachować zwarte i atrakcyjne pędy, podcinanie musi być przeprowadzane regularnie.
Przycinanie wrzosów warto przeprowadzać także z jednego ważnego powodu. Ich łodygi mają tendencję do drewnienia. Nieprzycinane szybko twardnieją i niestety nie mają możliwości przewodzenia wody i składników odżywczych do górnych partii roślin. To prowadzi do obumierania krzewinki. Obcinanie wrzosów jest konieczne zarówno w przypadku egzemplarzy przeniesionych do ogrodu ze środowiska naturalnego, jak i wyhodowanych w szkółce. W tym drugim przypadku należy tego jednak zdecydowanie bardziej pilnować. Sprawdź także ten artykuł z opisem wrzosów i wrzośców.
Cięcie wrzosów – kiedy?
Kiedy i jak przycinać wrzosy? Wrzosów nie należy przycinać jesienią. Wtedy może okazać się, że zbyt krótkie pędy mogą spowodować, że roślina szybciej przemarznie. Pędy są dla nich dodatkową pierzynką, która pomaga utrzymać ciepło i chroni egzemplarze przed chłodem. Rośliny przycina się na wiosnę, najlepiej na przełomie marca i kwietnia. Wtedy też usuwa się przekwitłe kwiatostany, jesienią lepiej tego nie robić.
Wrzosy po zimie szybko odbijają, a po cięciu błyskawicznie rosną. Czasami zdarza się, że w kwietniu pojawią się ostatnie przymrozki po zimie. Jeśli wypadną po przycinaniu roślin, warto je osłonić przed mrozem i wiatrem. Można to zrobić tkaniną jutową, agrowłókniną lub gałązkami drzew iglastych. Odmiany wrzosów kwitnących na wiosnę można przyciąć w maju lub czerwcu. A może zainteresuje cię także ten artykuł o wrzosach w domu?
Pielęgnacja wrzosów – cięcie po zimie
Wrzosy po zimie czasami są dość zniszczone i wymagają przycinania interwencyjnego. To normalne, że niektóre pędy są sczerniałe i wypalone przez mróz. Należy je uciąć praktycznie przy samym podłożu.
Wrzosy bardzo szybko odrastają, dlatego już wiosną, kiedy zaczną kwitnąć kępa znów będzie wyglądała ładnie i stanie się gęsta. Kwitną także na noworocznych pędach, więc nie musisz się obawiać, że roślinki staną się mniej atrakcyjne w kolejnym roku. Błyskawicznie odbiją i dotyczy to zarówno egzemplarzy uprawianych w ogrodzie, jak i tych, które porastają balkonowe skrzynki.
Przycinanie wrzosów na wiosnę
Przycinanie wrzosów wykonuje się ręcznie. Zabieg polega na usunięciu wszystkich przekwitłych kwiatostanów. Nie ma potrzeby bardzo mocno skrócić pędów, wystarczy usunąć kwiaty. Cięcie przeprowadza się tuż pod nimi. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by nie odcinać części zdrewniałych. Są mniej sprawne i nieco gorzej przewodzą wodę i substancje odżywcze, dlatego może okazać się, że kępka już nie odbije i roślina będzie się nadawać do wykopania.
Do podcinania krzewinek używa się sekatora ręcznego. Jeśli jednak masz w ogrodzie bardzo duże wrzosowisko, o wiele lepiej będzie sięgnąć po duże nożyce ogrodowe, którymi będzie wygodniej operować na bardzo dużych połaciach. Sprawdź także ten artykuł o pielęgnacji wrzosów.
Cięcie wrzosów a choroby grzybowe
Wrzosy są piękne i dobrze znoszą nasze warunki klimatyczne, są jednak dość mocno podatne na choroby pochodzenia grzybowego. Chorują, kiedy zostaną zainfekowane patogenami grzybowymi i naprawdę trudno je uzdrowić, nawet stosując fungicydy.
Bardzo często źródłem choroby są zainfekowane narzędzia ogrodnicze. Jeśli więc sekator lub nożyce zostały wykorzystane do cięcia interwencyjnego w przypadku innych roślin ozdobnych lub warzyw, mogą roznosić patogeny. Dlatego należy zawsze używać wyłącznie zdezynfekowanych narzędzi, umytych i przetartych na przykład spirytusem.
Pozdrawiam