Mklik mączny - 5 najskuteczniejszych metod walki ze szkodnikiem
Mklik mączny to nawet przyjemna nazwa dla całkiem nieprzyjemnego gościa naszych szafek kuchennych. Pod tym imieniem kryje się mól spożywczy, z którym każdy miał pewnie nie raz do czynienia. I każdy wie, że tak naprawdę pozbycie się moli z jedzenia jest naprawdę bardzo trudne. Dowiedz się, jak się pozbyć mklika i jak upewnić się, że na pewno to z nim masz do czynienia.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o szkodnikach.
Mklik mączny – wygląd
Mklik mączny to motyl należący do rodziny omocnicowatych. Wyglądem może przypominać motyle lub mole odzieżowe. Dlatego czasami owad występuje pod nazwą motyl mączny. Mkliki są niewielkie, rozpiętość ich skrzydeł wynosi od 6 do 25 mm. Wszystko zależy od gatunku, ponieważ nasze domy może odwiedzić kilka różnych mklików. Mklik mączny to tylko jeden z gatunków, w domach może pojawić się także, mklik próchniczek i mklik daktylowiec. Wszystkie gatunki żywią się podobnymi produktami.
Mkliki są dość charakterystyczne. Na ich skrzydłach pojawiają się wyraźne bądź rozmyte linie proste lub zygzakowate. Cienkie, delikatne skrzydełka są ozdobione typowymi plamami i wzorami. Jednakże pojawienie się mklika w naszej kuchni nie może oznaczać nic dobrego. Samice składają jajka na produktach spożywczych lub w ich okolicach. Najczęściej rozmnażanie moli spożywczych trwa bardzo krótko, dlatego w ciągu niecałego miesiąca może pojawić się kolejne pokolenie zdolnych do wydawania potomstwa mklików. Początkowo pojawiają się larwy – owłosione, białawe gąsienice, czasami mogą być przebarwione na róż lub zieleń, później można zaobserwować kokony, a następnie latające dorosłe osobniki.
Mkliki to bardzo popularne szkodniki w domach. Mole mączne można przynieść po prostu ze sklepu na przykład w zanieczyszczonym jedzeniu lub mące. Mogą zadomowić się naprawdę błyskawicznie i bardzo szybko założyć ogromną rodzinę.
Występowanie mklika mącznego
Motyl mączny jest najbardziej popularnym gatunkiem mklika. Swoją nazwę zawdzięcza temu, że często pojawia się właśnie w mąkach, chociaż można znaleźć go także w kaszach, orzechach, produktach suchych, na przykład sucharach, bułce tartej, suszonych owocach czy grzybach. Jak już pojawi się w szafce, potrafi szybko zanieczyścić wszystkie produkty. Mklik próchniczek i daktylowiec często pojawiają się w młynach, sklepach i magazynach. Zanieczyszczają zboża, zioła, suszone warzywa i owoce, tytoń a także czekoladę.
Dlaczego mkliki są szkodliwe? Przede wszystkim ze względu na to, że składają jaja w jedzeniu. Żyją w pojemnikach z herbatą, mąką czy bułką tartą, żywiąc się elementami jedzenia. Na dodatek tworzą sieci i kokony, które mogą zanieczyszczać jedzenie. Larwy rozdrabniają pokarm, w jedzeniu pojawiają się odchody, wylinki i grudki zbitego pokarmu.
Na dodatek mole zbożowe lubią odwiedzać młyny. Ich odchody i sieci mogą sprawić, że przewody i elementy młynów się zabijają lub psują. Mole mączne są poważnym zagrożeniem także dla sprzętów domowych służących do przetwarzania jedzenia. Dlatego kiedy pojawią się w domu, warto obejrzeć wszystkie urządzenia. Są podobnie uciążliwe jak mącznik młynarek czy żywiak chlebowiec. A może zainteresuje cię także ten artykuł o zwalczaniu czerwców w ogrodzie?
Mklik mączny – zwalczanie mklika mącznego
Mkliki na szczęście można łatwo zwalczyć. Motyl mączny jest trudny do wyłapania, ale można zrobić bardzo wiele, by naprawdę pozbyć się ich na dobre. Niekoniecznie trzeba do tego zastosować zoocydy. Oto pięć najlepszych sposobów na zwalczanie mklików:
- Usunięcie zanieczyszczonych produktów spożywczych
Rozmnażanie moli spożywczych jest bardzo szybkie, dlatego jeśli zauważysz jednego dorosłego osobnika, może okazać się, że za kilka dni w twojej spiżarni zamieszka mklikowa rodzina. Dlatego jeśli tylko pojawią się mole zbożowe, należy natychmiast pozbyć się większości jedzenia z szafek. Warto wyrzucić nawet te mąki czy produkty suche, które nie wydają się zanieczyszczone. Larwy mogą przegryzać nawet foliowe opakowania, a w pobieżnie oglądanych produktach mogą być niewidoczne. W przypadku niektórych produktów, które nie wydają się zanieczyszczone, pomóc może przemrożenie w niskiej temperaturze. Wyrzucenie wszystkich zagrożonych zanieczyszczeniem produktów to podstawa, by pozbyć się problemu. Tak samo należy postąpić, kiedy pojawiają się inne owady: mącznik młynarek i żywiak chlebowiec.
- Umyj wszystkie szafki
Jeśli w spiżarni lub kuchni pojawi się mól spożywczy, należy opróżnić i bardzo dokładnie wymyć wszystkie szafki. Prawdopodobnie w zakątkach szafek znajdziesz kokony larw, które należy zniszczyć, by problem moli nie powracał.
- Lampy owadobójcze
Zastosowanie lamp owadobójczych to najlepszy sposób na pozbycie się moli, jeśli problem z nimi jest znaczny. Umieszcza się je wewnątrz domów. Lampy emitują światło ultrafioletowe, które przyciąga mkliki. Wtedy mogą zostać złapane na lep lub porażone prądem. To skuteczny sposób na pozbycie się dorosłych osobników, ale nie wyeliminuje problemu larw.
- Lepy na mkliki
Kolejnym naprawdę dobrze działającym sposobem są lepy na mole. Jest to produkt, którego zadaniem jest wyeliminowanie dorosłych osobników. Lepy nakleja się wewnątrz szafek z jedzeniem i spiżarni. Wabią mkliki zapachem, a te przyklejają się do ich powierzchni. Lepy na mkliki można zastosować po wyczyszczeniu szafek, kiedy istnieje ryzyko, że gdzieś zostały jeszcze jaja czy larwy owadów i w krótkim czasie mogą pojawić się dorosłe osobniki.
- Fumigacja, czyli opryski na mklika mącznego
Ostatni sposób na mkliki to fumigacja, czyli opryski insektocydem. Należy używać do tego tylko zarejestrowanych i uznanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi środków. Warto pamiętać o odczekaniu zanim w mieszkaniu się nie wywietrzy i ostrożnym stosowaniu preparatów tego rodzaju.