Omacnica spichrzanka - wygląd i zwalczanie uciążliwego mola
Omacnica spichrzanka to dość częsty lokator domów i magazynów. Bardziej znany jest pod nazwą mól spożywczy. Żeruje w naszych spiżarniach i szafkach z suchą żywnością. Jego pojawienie się może oznaczać, że trzeba będzie wyrzucić całe zapasy jedzenia, jakie mamy w domu. A o to, by się do nas wprowadził wcale nie jest tak trudno.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o owadach.
Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) – opis i cykl rozwojowy owada
Plodia interpunctella to motyl nocny, który pojawia się w siedzibach ludzkich. Szczególnie upodobał sobie ich spiżarnie, a ponieważ jest dość podobny do mola odzieżowego, często mówi się na niego mól spożywczy lub zbożowy. Są to niewielkie ćmy o szarych skrzydłach, które chowają się w szafkach i spiżarniach, starając się zejść z drogi ludziom.
Dorosłe mole spożywcze mają około 18 cm szerokości (rozpiętość skrzydeł). Ich skrzydełka najczęściej są żółtawe, brunatne lub szaroniebieskie. Widać na nich dokładnie poprzeczne paski. Podobnym owadem jest mklik mączny, jednak w tym przypadku rozmnażanie owadów jest szybsze. Każda samica składa nawet 500 jaj, które rozwijają się w naszych pokarmach. Owad wybiera jedzenie, by wykluwające się larwy mogły łatwo zdobyć pożywienie. Jaja moli są drobne i mogą przypominać kryształki cukru, dlatego trudno je zauważyć.
Z jajek wykluwają się larwy. Mają brązową głowę i białe ciało, które powoli staje się zielone lub pomarańczowe. Mają około 1 cm długości. Zawijają się w niewielki kokon, z którego po kilku dniach wykluwają się mole. Kokony zazwyczaj są omotane niewielkimi sieciami, nieco przypominającymi pajęczyny. Larwy moli dość długo żerują, potrafią zniszczyć duże zapasy. W ciągu jednego roku w mieszkaniu pojawiają się dwa pokolenia moli. Cykl rozwojowy latem trwa 90 dni, zimą 220.
Mole spożywcze – szkodliwość omacnicy spichrzanki
Szkodliwość moli spożywczych jest bardzo duża. Larwy moli żerują na jedzeniu, głównie na kaszach i mąkach, ale nie tylko. Można spotkać je także w cukrze i herbacie, suszonych owocach i warzywach, orzechach, cukierkach i czekoladzie. Lubią wafelki, chrupkie pieczywo, sezam, czasami pojawiają się także w warzywach strączkowych. Mole zbożowe potrafią zniszczyć bardzo wiele jedzenia. Jeśli pojawiają się w szafce, najprawdopodobniej trzeba będzie wyrzucić wszystko.
Mole zanieczyszczają jedzenie swoimi odchodami i jajeczkami. Tworzą także niekiedy drobne sieci. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyny powód, przez który mole są szkodliwe. Nowe badania wykazały, że i larwy moli i dorosłe osobniki rozprowadzają bakterie Bacillus cereus, Enterococcus faecalis, Micrococcus luteus, Escherichia coli i Klebsiella oxytoca, a także drożdżaki z rodziny candydia. Wszystkie są niebezpieczne dla człowieka i mogą być przyczyną wielu groźnych chorób. Zjedzenie pokarmu zanieczyszczonego przez mole zbożowe może skończyć się zakażeniem lub grzybicą układu pokarmowego.
Omacnica spichrzanka może pojawiać się w każdym domu i zachowywanie porządku niewiele tu pomoże. Wbrew obiegowym opiniom mole nie ciągną do brudu. Rzadko także po prostu wlatują przez okno. O wiele częściej sami je przynosimy do domu, na przykład ze sklepu. Omacnica, tak jak mklik mączny czy mącznik młynarek żerują w magazynach sklepów i młynach. Zanim się zorientujemy, w jedzeniu pojawią się jaja moli i błyskawicznie zacznie się rozmnażanie owadów i rozprzestrzenianie ich na całą spiżarnię. A może zainteresuje cię także ten artykuł o zwalczaniu wołków zbożowych w domu?
Zwalczanie omacnicy spichrznaki – domowe sposoby
Najczęściej obecność omacnicy spichrzanki można zauważyć po tym, że jeden z jej przedstawicieli wyleci nagle z otwartej wieczorem szafki z jedzeniem. Czasami można także spostrzec larwy w mące czy innych produktach. Niestety oznacza to, że należy pozbyć się zanieczyszczonego jedzenia. Wszelkie mąki w opakowaniach tekturowych lub papierowych należy wyrzucić, a pozostałe, na przykład przechowywane w opakowaniu plastikowym, przesiać i sprawdzić. Warto przyjrzeć się także herbacie, słodyczom oraz suszonym owocom i na wszelki wypadek włożyć je do lodówki na 4-5 dni.
Wszystkie szafki trzeba umyć, na przykład wodą z dodatkiem olejku lawendowego lub cytrusowego, którego zapach odstrasza mole. Warto także nakleić specjalną taśmę, która wabi owady zapachem. Od czasu do czasu należy przeglądać szafki i eliminować wszystkie mole, które mogłyby się w nich pojawić.
Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) – zwalczanie chemiczne
Dostępne środki na mole spożywcze są dwojakiego rodzaju: naturalne i syntetyczne. W domach lepiej stosować te pierwsze – są bezpieczne, więc można użyć ich w pobliżu jedzenia i produktów spożywczych. Omacnica spichrzanka dość szybko poddaje się w walce, jeśli zastosuje się środki chemiczne. Są to najczęściej preparaty w sprayu, gotowe do użycia.
Wystarczy dokładnie spryskać wnętrze szafek z jedzeniem, gdzie rozgościły się mole. To sprawi, że zwalczysz jajeczka i larwy, których nie zauważyłeś wcześniej. Dodatkowo taki środek najczęściej ma zapach, który odstrasza mole, więc te nie zdecydują się na powrót.