Pchełka ziemna - jak pozbyć się szkodnika. Domowe sposoby i skuteczne środki
Co zrobić, jeśli zauważasz w swoim warzywniku małe okrągłe dziurki na liściach warzyw i kwiatów? Jeśli rośliny są mocno nadgryzione, mogą usychać, dlatego też należy podjąć skuteczne działanie. Sprawcą wygryzania dziur w roślinach jest mały chrząszcz, pchełka ziemna. Doradzamy czym zwalczać pchełkę ziemną. Przedstawiamy naturalne domowe sposoby i środki chemiczne.
Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o szkodnikach.
Pchełka ziemna - jak wygląda i jakie czyni szkody w ogrodach
Jak wyglądają pchełki ziemne
Pchełka ziemna jest chrząszczem z rodziny stonkowatych. Charakterystyczną cechą owadów z tej rodziny jest aparat Maulika na tylnych odnóżach, dzięki czemu owady mogą skakać. W przypadku pchełki skaczą tylko owady dorosłe. Podrodzina pchełek ziemnych obejmuje około 8 tysięcy gatunków. Za szkodniki uważane są te owady, które niszczą zboża, buraki, len, konopie lub warzywa kapustowate, liściaste i korzeniowe. Niektóre gatunki zjadają chwasty, dlatego uznawane są za pożyteczne.
Pchełka ziemna może mieć różne ubarwienie, chociaż najczęściej spotykamy szkodniki w kolorze czarnym z metalicznym połyskiem. Chrząszcze są nieduże. Dorastają do wielkości 2 mm. Natomiast ich gąsienice są większe, mają długość 7 mm, białe z ciemnymi plamami. Chrząszcze zimują w glebie lub w ściółce.
Jakich szkód dokonuje pchełka ziemna
Pchełka ziemna żeruje głównie na warzywach i roślinach ozdobnych. Chrząszcze wygryzają dziury w liściach. Jeśli owadów jest dużo, mogą one doprowadzić do obumierania roślin. U roślin zaatakowanych przez pchełki liście żółkną i usychają. Po żerowaniu pchełki można zobaczyć charakterystyczne, małe, okrągłe otwory w liściach. Natomiast larwy żerują głównie w korzeniach, nie wyrządzając większych szkód. Jedynie larwy pchełki smużkowatej żerując wewnątrz liści, tworzą miny. Dodatkowo pchełki przenoszą choroby roślin.
Pchełki żerują głównie na jarmużu, kapuście, rukoli, a także rzepie i rzodkiewce. Ślady ich żerowania można pomylić z działaniem innych szkodników. Dlatego też sprawdzamy rodzaj i ilość owadów przez strącanie ich z liści, dzięki czemu możemy obliczyć czy i jaki środek na pchełki ziemne zastosować. Innym sposobem sprawdzenia ile chrząszczy jest w warzywniku, są żółte tablice lepowe.
Czym zwalczać pchełki ziemne
Najlepszy środek na pchełki ziemne - skuteczne domowe sposoby
Najbardziej skuteczne jest zapobieganie pojawieniu się szkodników. Dlatego w warzywniku istotny jest płodozmian. Nie należy sadzić na tym samym miejscu roślin z tej samej rodziny, atakowanych przez te same szkodniki.
Jeśli zauważymy chrząszcze pchełki ziemnej, możemy zastosować takie naturalne sposoby jak:
- okrywanie sadzonek włókniną lub firanką, przy czym brzegi tkaniny obsypujemy ziemią, tak aby chrząszcze nie weszły pod nią,
- uklepywanie ziemi wokół roślin,
- nawilżanie roślin i gleby w czasie suszy, gdyż pchełka nie lubi wilgoci,
- usuwanie chwastów,
- sadzenie roślin odstraszających, jak kocimiętka lub sałata,
- stosowanie naturalnych preparatów, jak wywar z wrotyczu.
Sprawdź także ten artykuł na temat zwalczania śmietki kapuścianej.
Czym zwalczać pchełki występujące w dużej ilości
Chemiczny środek na pchełki ziemne w przydomowym warzywniaku nie jest dobrym rozwiązaniem. W ogródku bawią się dzieci i zwierzęta domowe. Ponadto warzywa z własnego ogrodu uprawiamy na swój stół. Dlatego najpierw stosujemy preparaty naturalne.
Warto również ocenić ilość szkodników. W przypadku upraw profesjonalnych środki stosuje się przy 1 owadzie na 1mb. Natomiast w przypadku ogródka przydomowego musimy sami podjąć decyzję, czy owadów jest wystarczająco dużo, aby podjąć działania.
Dobrym sposobem na chrząszcze jest wywar z wrotyczu, z liści pomidora lub z rdestu. Wywar robimy przez moczenie ziół w wodzie. Całość odstawiamy na kilka dni, mieszając od czasu do czasu. Nierozcieńczonym wywarem spryskujemy rośliny. Warto pamiętać, że wywar z liści pomidora lub z wrotyczu jest trujący, dlatego też nie spryskujemy nim warzyw o krótkim okresie wegetacji, jak rukola czy rzodkiewka.