Jadalne kwiaty - co powinniśmy wiedzieć, zanim zdecydujemy się na przepisy z nimi związane

Kwiaty jadalne w Polsce nie zyskały jeszcze tak wielkiej sławy, jak w innych częściach świata. Natomiast w bardziej wykwintnych restauracjach są one częściej spotykane. Storczyk, niecierpek, nasturcja jadalna, lawenda, bratki, wykorzystanie płatków róż czy kwiatów bzu w innych krajach jest bardzo często spotykane.

Jednak zanim przystąpimy do przygotowywania z przepisu dania, w którym jest storczyk, niecierpek, lawenda, czy inny kwiat, powinniśmy dowiedzieć się jeszcze kilku istotnych informacji. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o tym, że nie wszystkie kwiaty nadają się do jedzenia, ponieważ są trujące. Do takich kwiatów zaliczane są barwinki - Vinca, bielunie - Datura, groszki pachnące - Lathyrus odoratus, powojniki - Clematis, glicynie - Wisteria, czy różaneczniki - Rhododendron i zimowity - Colchicum. To tylko niektóre z kwiatów trujących, dlatego powinniśmy zwrócić uwagę na to, które rośliny wykazują właściwości trujące.

Kolejnym elementem, o którym warto wiedzieć, jest to, że u niektórych osób po zjedzeniu płatków kwiatów może wystąpić zatrucie lub alergia. Takie sytuacje zdarzają się najczęściej u alergików i osób z katarem siennym. W tym przypadku nie zaleca się podawanie takich roślin, jak stokrotki, mniszki i nagietki, ponieważ one mają bardzo dużo pyłku, powodującego uczulenie. Zatrucie natomiast powodują najczęściej złotokapy i barwinki.

Jadalne płatki kwiatów dziko rosnących - dzikie kwiaty jadalne z Polski

Bratki, fiołki i stokrotki - idealne jadalne kwiaty do dekoracji potraw

Bratek polny, fiołek polny, czy też stokrotka, to często spotykane w naszym naturalnym klimacie kwiaty. Drobne, ale bardzo atrakcyjne kwiaty często są ozdobą niewielkich polanek i łąk. Co więcej, spotykane są one bardzo często w naszych ogrodach, gdzie sadzone są one w nasadzeniach kwietnikowych i rabatowych, a także w doniczkach i różnego rodzaju pojemnikach.

Dość niewiele osób wie, że te kwiaty mogą być również wykorzystywane w naszej kuchni do dekoracji różnych potraw. Co więcej, są one bardzo cennym i dość niedocenianym przez wiele osób składnikiem surówek i sałatek. Jednak dlaczego te kwiaty są tak często wykorzystywane w potrawach?

Otóż stokrotki są bardzo popularne, ponieważ mają one bardzo interesujący, miętowy posmak, który wprowadzi do naszych surówek wyjątkowy smak. Natomiast kwiaty fiołków są bardzo wonne, a bratki to kwiaty, które są idealne do różnych kompozycji. Mogą być one podawane do zup, czy dań warzywnych, ale równie dobrym pomysłem jest zatopienie kwiatków w kostkach lodu i podanie z napojem. Jeśli chcesz wykorzystać kwiaty jadalne w dekorowaniu dań, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły z przepisami.

Rośliny, z których możemy skorzystać przy dekoracji dań - robinia akacjowa, czarny bez i mniszek lekarski

Robinie akacjowe i czarne bzy to drzewa, które wydają bardzo wiele kwiatów. Drzewo robinii akacjowej i czarnego bzu wydaje kwiatostany, które składają się z dużej ilości białych i drobnych kwiatków, których zapach jest bardzo charakterystyczny i intensywny. Właśnie te kwiaty stosowane są w naszej kuchni.

Bardzo popularne, szczególnie w rejonach Austrii, Hiszpanii i we Włoszech, jest moczenie kwiatów tych drzew w cieście naleśnikowym, a następnie usmażenie ich na oleju. Co więcej, powinniśmy wiedzieć, że kwiaty czarnego bzu używane są do produkcji syropu przeciwko przeziębieniom.

Mniszek lekarski to kolejna bardzo popularna w naszym regionie roślina, która często pojawia się na naszych trawnikach. Jego kwiaty stosowane są do dekoracji kanapek, a także sałatek. Dodatkowo wytwarzany jest z niego syrop, który w konsystencji przypomina płynny miód.

Szukasz dobrych cen na ziemię i nawozy do kwiatów? Sprawdź poniżej!

Jadalne płatki kwiatów na szklanym półmisku, a także polecane kwiaty jadalne w Polsce

Jadalne płatki kwiatów roślin ozdobnych, często sadzonych w ogrodach

Płatki róż, aksamitki, malwy i liliowca - inne zastosowanie kwiatów

Róża pomarszczona jest popularną rośliną, która dostarcza nam płatków kwiatowych. Te płatki róży wykorzystywane są wielokrotnie w przemyśle kosmetycznym, ale i spożywczym. Warto wiedzieć, że w tych płatkach znajduje się wiele olejków eterycznych, a właśnie dlatego płatki są bardzo aromatyczne i słodkie w smaku. Płatki róży pomarszczonej są doskonałe do sałatek, ale dodatkowo mogą być z nich wytwarzane przeciery, konfitury, nalewki i wina.

Aksamitka to kwiat, który charakteryzuje się kwiatami w kolorze pomarańczowym, których smak jest cytrusowy. Tego typu kwiaty mogą być z powodzeniem wykorzystywane do sosów, ziemniaków, ryżu i pieczonego mięsa. Z kolei pąki liliowca dodawane są do zup, a w pełni rozwinięte już kwiaty smaży się w cieście. Jako dodatek dekoracyjny można użyć wysuszonych i świeżych kwiatów, których użycie jest tak bardzo popularne w kuchni tajskiej, chińskiej, japońskiej i wietnamskiej.

Malwa to roślina, której kwiaty wybarwiają się na różne kolory. Z reguły najbardziej pożądanymi są kwiaty wybarwione na ciemnofioletowy kolor. W płatkach tych kwiatów znajdują się barwniki antocyjanowe, a same płatki mają słodkawy posmak. Warto wiedzieć, że kwiaty tej rośliny używane są do galaretek owocowych, napojów, sałatek z warzyw liściowych czy nawet do dżemów.

Lawenda, nasturcja jadalna, kwiaty bzu - czego możemy o nich nie wiedzieć

Nasturcja ogrodowa to roślina, którą bardzo często możemy spotkać w naszych ogrodach. Jej kwiaty są czerwone, pomarańczowe lub żółte. Stosowane są one ze względu na swój intensywny i pikantny smak. Nadają się do kompozycji z twarogiem i jajkiem, a także szpinakiem i sałatą.

Kwiaty bzu i lawendy są bardzo atrakcyjną ozdobą w naszych ogrodach. Jednak to nie tylko ich jedyna funkcja, którą możemy wykorzystać. Warto wiedzieć, że kwiaty lilaka, czyli bzu, którego kwiaty wybarwione są na intensywnie fioletowy kolor, mają nie tylko przyjemny zapach, ale także odświeżający i cytrynowy posmak.

Właśnie dlatego kwiaty bzu mogą stać się dodatkiem orzeźwiających napojów, ale równie dobrze mogą być one dekoracją do deserów, np. lodowych. Kwiaty lawendy również mają bardzo intensywny i przyjemny zapach, który jest świetnym dodatkiem do słodkich ciast i napojów.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 96,7% czytelników artykuł okazał się być pomocny