10 najpopularniejszych odmian jabłoni w Polsce - sprawdź je!
O pierwszych odmianach jabłoni, które tworzono, by polepszyć smak owoców i zwiększyć odporność drzew, czytamy już u Homera. Obecnie jest ich ponad 10 tysięcy! Niektóre z nich pojawiły się przejściowo w ogrodach i sadach, ale się nie przyjęły, inne mimo upływu lat wciąż są w modzie. Przedstawiamy dziesięć najbardziej popularnych z nich. Sprawdź, która najlepiej pasuje do twoich upodobań!
Jeśli szukasz więcej informacji i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o jabłoniach.
Najpopularniejsze towarowe odmiany jabłek
Jabłoń ‘Ligol’
‘Ligol’ to ciekawa polska odmiana, powstała w Skierniewicach. Jest bardzo popularna ze względu na smak – wybitny, deserowy i słodko-kwaśny. Można wykorzystać ją do jedzenia na świeżo lub do przetworów i wypieków. Dobrze sprawdza się w uprawie towarowej ze względu na wytrzymałość na mróz, obfite plonowanie i dużą odporność na choroby typowe dla jabłoni.
To zimowa odmiana jabłoni, dojrzewająca w październiku. Owoce dobrze się przechowują i długo pozostają atrakcyjne – duże, gładkie i błyszczące, w całości prawie pokrywają się rumieńcem. Jabłoń ‘Ligol’ ma bardzo dużo zapylaczy i sama jest zapylaczem dla wielu odmian, dlatego warto sadzić ją w ogrodzie.
Jabłoń ‘Champion’
‘Champion’, ‘Szampion’, ‘Czempion’ – ta czeska odmiana jabłoni ma bardzo wiele różnych nazw. Ma bardzo charakterystyczne owoce, które wyróżniają się niezwykłym smakiem. Uwielbiana za słodycz i kruchość miąższu, dobrze się sprzedaje, więc często pojawia się w uprawie handlowej. Można także zaprosić ją do przydomowego ogrodu.
‘Szampoion’ to odmiana, która rodzi równe, średniej wielkości owoce. Zbiór jest zawsze bardzo wyrównany. Ma jasną skórkę, matową, z lekko rozmytym rumieńcem. To jesienna odmiana – owoce pojawiają się we wrześniu, ale dobrze się przechowują do zimy.
Odmiana jabłoni ‘Jonagold’
Średniej wielkości owoce jabłoni ‘Jonagold’ bardzo często można spotkać w sklepach. Jest to jedna z najbardziej popularnych odmian towarowych, ponieważ jabłka są smaczne i bardzo ładnie wyglądają – gruba błyszcząca skórka, ciemnopomarańczowy rumieniec. Mają kwaskowaty w smaku miąższ.
Drzewa tej odmiany rosną dość wolno. Jabłoń ‘Jonagold’ jest średnio odporna na mróz, dlatego należy uprawiać ją na podkładkach. Warto jednak zwrócić na nią uwagę, ponieważ daje regularne i obfite plony, na dodatek jest bardzo odporna na parcha i mączniaka. Owoce są gotowe do zbioru w połowie października – to późna odmiana jabłoni, którą można naprawdę długo przechowywać. Jeśli zainteresowała cię ta odmiana, sprawdź także ten artykuł o uprawie jabłoni Jonagold w ogrodzie.
Odmiany jabłek najlepszych do uprawy domowej
Odmiana jabłoni ‘Gala’
Odmiana ‘Gala’ jest polecana do uprawy domowej, ponieważ wytwarza kruche i typowo deserowe owoce. Jabłka są smaczne, małe lub średnie, chociaż nie wyglądają najpiękniej, wspaniale smakują i są niezwykle aromatyczne.
Odmiana ‘Gala’ dojrzewa we wrześniu. Jej drzewka są wrażliwe na bardzo niską temperaturę, dlatego należy uprawiać szczepy na podkładkach. Odmiana jest dosyć odporna na mączniaka i raczej nie pada ofiarą parcha i zarazy ogniowej. Dzięki temu nie wymaga oprysków, co jest bardzo istotne dla właścicieli małych ogródków, którzy chcą mieć ekologiczne owoce.
Odmiana jabłoni ‘Piros’
‘Piros’ to wczesna odmiana jabłoni, która owocuje już w lipcu. Właściwie jest jedną z niewielu wczesnych odmian, które zyskały taką popularność. W przeciwieństwie do większości z nich jest po prostu bardzo smaczna i bardzo odporna na wczesnowiosenne przymrozki. Jej protoplastą jest inna wczesna odmiana jabłoni – ‘James Grieve’.
Jabłoń ‘Piros’ tworzy ładne, luźne korony. Ma średniej wielkości owoce, niesamowicie soczyste, lekko kwaskowate. Dobrze prowadzona daje równy i dość duży plon. Jest to roślina, która idealnie nadaje się dla amatora – naturalnie przerzedzona korona nie wymaga umiejętnego przycinania, a same owoce są świetne i do przetworzenia, i do jedzenia bezpośrednio.
Jabłoń ‘Papierówka’
Popularna ‘Papierówka’ przez dziesięciolecia ciągle nie traci na uznaniu. Smaczne, małe, żółtozielone jabłuszka są niezwykle soczyste. Mają twardy, białozielonkawy miąższ o wysokiej smakowitości. Tak naprawdę ta odmiana nosi nazwę ‘Oliwka Żółta’, jednak pod nią jest raczej mało znana.
Drzewko pochodzi ze Skandynawii, dlatego jest bardzo odporne na mróz. Owoce nadają się i do zjedzenia, i do przetworzenia. Są idealne do przydomowych ogrodów i małych sadów, ponieważ nie osiąga za wysokiego wzrostu.
Smaczne gatunki jabłoni – odmiany o smacznym miąższu
Odmiany jabłek: ‘Golden Delicious’
Jabłoń ‘Golden Delicious’ to amerykańska odmiana o niezwykle smacznych owocach. Ma ładną, błyszczącą żółtozieloną skórkę, która pokrywa się różowawym rumieńcem. Odmiana bardzo wcześnie rozpoczyna owocowanie i obficie plonuje. Ma żółtawy, bardzo smaczny miżąsz. Jest z reguły soczysty, słodki i ziarnisty.
Odmiana ‘Golden Delicious’ cieszy się bardzo dużą popularnością zarówno w uprawie towarowej, jak i amatorskiej. Drzewko jest jednak mało odporne na mróz, więc warto uprawiać je wyłącznie w cieplejszych miejscach kraju. To zimowa odmiana jabłoni, która dojrzałość zbiorczą osiąga dopiero w październiku. Owoce najsmaczniejsze są w grudniu.
Odmiana ‘Idared’
Smaczne gatunki, czy raczej odmiany jabłek, cieszą się powodzeniem w uprawie domowej i towarowej. Jabłoń ‘Idared’ jest tego najlepszym przykładem – jej owoce można kupić w sklepie, jednakże także często pojawiają się w sadach przydomowych. Jest to silnie rosnące drzewko, które po kilku latach uprawy powoli spowalnia wzrost.
Owoce mają niezwykle smaczny, kremowy miąższ. Jest bardzo soczysty, zatem jabłka ‘Idared’ najlepiej nadają się na soki i przetwory. Są bardzo charakterystyczne – wyjątkowo błyszcząca skórka ma zielony kolor, ale prawie w całości jest pokryta rumieńcem. To także późna odmiana jabłek – dojrzewa w połowie października.
Popularne stare odmiany jabłek
Odmiana jabłoni ‘Antonówka’
Jabłoń ‘Antonówka’ znana jest ze swojej przydatności do robienia soku. Jej owoce są naprawdę niezwykle soczyste, mają kwaśny smak, wyborny. Dobrze sprawdzają się i do przetworów, i do spożywania bezpośrednio. Ich cechą charakterystyczną jest biały, bardzo kruchy miąższ i zielona skórka.
Drzewko powstało w Rosji. Jest to bardzo stara odmiana, jednak ze względu na dobrą odporność na choroby jabłoni i niewiarygodną wytrzymałość na mróz, jest ceniona do tej pory. Na dodatek ‘Antonówka’ to odmiana zapylająca większość kwitnących w tym czasie odmian. Chociażby dlatego warto posadzić ją w sadzie.
Odmiany jabłek: ‘Kosztela’
‘Kosztela’ to jedna ze starych odmian, które zostały stworzone w Polsce. Legenda głosi, że miała zostać wyhodowana w ogrodach wilanowskich, a jej nazwę miał wymyślić sam król Jan III Sobieski. To zimowa odmiana jabłoni, dojrzewająca dość późno.
Owoce są godne zainteresowania – typowo deserowe, twarde i słodkie, bardzo ładnie się prezentują. Drzewka owocują niezwykle obficie, najczęściej naprzemiennie. Odmiana jest niezwykle odporna na mróz i wykazuje dużą wytrzymałość na choroby, zarówno grzybowe, jak i pnia.