10 trujących roślin spotykanych w Polsce – zachowaj ostrożność!
Rośliny są naszymi życiowymi towarzyszami. Może nie uświadamiamy sobie tego na co dzień, ale prawda jest taka, że bez roślin nie mielibyśmy pożywienia, surowców do produkcji leków oraz materiałów budowlanych. Rośliny są naszymi płucami, dzięki nim oddychamy, o czym zapominamy, często dewastując naturalne ekosystemy. Jednak nie wszystkie rośliny są bezpieczne dla naszego zdrowia i życia. Poznaj najbardziej trujące rośliny, rosnące w naszym kraju.
Jeśli szukasz więcej informacji i porad, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o roślinach trujących.
Rośliny dziko rosnące - trujące rośliny łąk i lasów
Jaskier ostry – kwitnie w maju i w sierpniu, a jego kwiaty pokrywają łąki żółtym słonecznym kobiercem. Jednak bliski kontakt z rośliną może mieć przykre następstwa, dlatego lepiej nie zrywajmy jaskrów do letnich bukietów. Jaskier działa drażniąco na skórę, wywołując obrzmienia, zaczerwienienia, a nawet owrzodzenia. Świeża roślina jest śmiertelnie niebezpieczna dla ludzi i zwierząt – może zahamować czynności układu nerwowego i spowodować uduszenie. Wysuszone rośliny tracą swoje trujące właściwości, więc ich obecność w sianie jest zupełnie bezpieczna.
Konwalia majowa – kwitnące w maju i w czerwcu byliny możemy spotkać, w czasie wiosennych spacerów po lasach. Powietrze, przesycone intensywnym aromatem białych dzwoneczków, jest szczególnie miłe dla naszego zmysłu powonienia. Dziko rosnąca roślina jest prawnie chroniona, ale konwalie ogrodowe często zdobią nasze mieszkania. Konwalie nie są bezpieczne dla naszego zdrowia – cała roślina jest silnie toksyczna, nawet wypicie wody z wazonu, w którym stały konwalie, może skończyć się śmiercią. Roślina jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci i zwierząt. Substancje chemiczne, obecne w konwaliach, wywołują zaburzenia pracy serca, bóle głowy, omamy wzrokowe i ostrą reakcję układu pokarmowego. Podrażnienia mogą również wywołać kosmetyki, do produkcji których zostały wykorzystane kwiaty konwalii.
Pokrzyk wilcza jagoda – w czerwcu i w lipcu kwitnie bylina,której owocami są duże czarne błyszczące jagody, o słodkim smaku. Często bywają mylone z jadalnymi czarnymi jagodami. Soczyste wilcze jagody są śmiertelnie trujące – wystarczy kilka zjedzonych przez dziecko owoców, by doszło do śmierci. Wysokie byliny pokrzyku wilczej jagody dorastają do 2 m wysokości. Krzewinki jadalnych borówek osiągają przeważnie 30 cm wysokości.
Rośliny na balkonach i tarasach – trujące rośliny w pojemnikach
Bukszpan – jest atrakcyjnym zimozielonym krzewem, wywodzącym się z rejonów Morza Śródziemnego. Ozdobą rośliny są małe błyszczące liście, dobrze znoszące miejskie zanieczyszczenia. Bukszpan dobrze znosi formowanie, więc możemy nadać mu efektowny kształt. Należy zwrócić baczną uwagę na dzieci i domowe zwierzęta, przebywające w pobliżu. Cała roślina, a zwłaszcza liście, zawierają trujące substancje. Zjedzenie części bukszpanu podrażnia układ pokarmowy, wywołuje duszności, paraliż, a nawet może skończyć się śmiercią.
Oleander pospolity – to piękny zimozielony krzew. Ciepłym latem roślina obsypana jest słodko pachnącymi dużymi kwiatami – białymi, różowymi, czerwonymi i żółtymi. Pojemniki z mniejszymi roślinami często ustawiane są w mieszkaniu, aby efektowne kwiaty mogły cieszyć domowników niezależnie od pogody. Cała roślina jest silnie trująca, zawiera także trujący sok. Zjedzenie jej fragmentów może prowadzić do śmierci. Trujące są również wysuszone rośliny. Po cięciu krzewu należy dokładnie umyć ręce.
Sagowiec wygięty – okazałe pióropusze błyszczących liści upodabniają roślinę do palmy. Sagowiec może być uprawiany na zewnątrz, na tarasach i w ogrodzie oraz w mieszkaniu. Wszystkie części atrakcyjnej rośliny są silnie trujące. Zjedzenie liści lub nasion wywołuje ostrą reakcję układu pokarmowego – wymioty, bóle brzucha, ogólne osłabienie, może nawet doprowadzić do śmierci. Należy pilnować dzieci oraz zwierzęta domowe, a prace pielęgnacyjne wykonywać w rękawicach.
Difenbachia – urzeka urodą wspaniałych cętkowanych liści, osiągających spore rozmiary. Niektóre gatunki uprawiane w domu, zakwitają. Chętnie wykorzystujemy egzotyczną piękność do tworzenia kompozycji roślinnych. Należy zachować szczególną ostrożność przy wykonywaniu zabiegów, polegających na przycinaniu pędów i liści. Sok difenbachii zawiera strychninę. Jeśli trucizna dostanie się do krwi, np. poprzez zranione miejsce, wywoła silną reakcję uczuleniową. Zjedzenie fragmentu rośliny wywoła obrzęk śluzówki jamy ustnej, duszności, a nawet może stać się przyczyną uduszenia. Jeśli szukasz więcej informacji, sprawdź także ten artykuł o trujących roślinach doniczkowych.
Niebezpieczne przysmaki – owoce na naszym stole
Czarny bez – kwiaty i czarne owoce pestkowe to popularne składniki domowych przysmaków i medykamentów. Dziko rosnące krzewy możemy spotkać na terenie całej Polski. Niedojrzałe owoce zawierają toksyny. Ich nadmierne spożycie prowadzi do niestrawności, bólów brzucha, przyspieszonego tętna i duszności. Przetwarzanie owoców w wysokiej temperaturze, bez użycia pokrywki, pozwala wyeliminować trujące substancje.
Morele – przepyszne soczyste owoce są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka – w rejonach uprawy drzew morelowych żyje najwięcej stulatków! Owoce spożywane są na surowo, w postaci suszu oraz smacznych przetworów. Zdrowe morele zawierają pestki, w których znajduje się toksyczny kwas cyjanowodorowy. Zjedzenie większej ilości pestek, którym przypisuje się właściwości lecznicze, może doprowadzić do niebezpiecznego zatrucia.
Awokado – coraz częściej trafia na polskie stoły. Miąższ o zielonkawym zabarwieniu, wykorzystujemy do sporządzenia smacznej pasty guacamole. Awokado sprawdzi się jako dodatek do sałatki, możemy zastąpić tłustą pastą tradycyjne masło. Cały owoc zawiera mnóstwo korzystnych substancji, sprzyjających zdrowiu ludzi. Jednak, gdy mieszkaniu żyją zwierzęta, musimy zachować ostrożność. Zjedzona przez naszych pupili pestka awokado jest zagrożeniem dla ich zdrowia, a nawet życia.