2 przepisy na smaczne domowe lody w pucharku
Domowe lody to wyśmienity deser, którym zaskoczysz swoich bliskich. Wbrew powszechnemu przekonaniu nie potrzebujesz do ich przygotowania specjalnych urządzeń. Lody możesz przyrządzić sam, wykorzystując dostępne w kuchni akcesoria i produkty dostępne w sklepach spożywczych. Poniżej przedstawiamy dwa sprawdzone przepisy na lody domowej roboty.
Jak zrobić domowe lody?
Pamiętaj, by do przygotowania domowych lodów używać zawsze świeżych produktów. Podstawą każdych lodów jest masa mleczno-jajeczna. Jeśli jajka i mleko będą wątpliwej jakości, lody po prostu nie wyjdą. Mleko powinno być pełne, pasteryzowane lub wcześniej przegotowane, a jajka przed przystąpieniem do produkcji powinno się sparzyć gorącą wodą. Masę mleczno-jajeczną przygotowuje się w kąpieli wodnej, stawiając naczynie do garnka z wrzątkiem i energicznym ruchem miesza, aż powstanie gładka masa. Kiedy masa zgęstnieje, należy ją przelać do innego naczynia i nadal mieszając, ostudzić. Następnie dodaje się cukier. Pamiętaj, by nie dodawać go za dużo, gdyż jego nadmiar utrudni proces mrożenia lodów. Masę należy trzymać w zamrażalniku przez kilka godzin, podczas których trzeba kilkakrotnie ją mieszać, by nie straciła gładkiej konsystencji. Lody miesza się zawsze ruchem szybkim i miarowym.
Sprawdzone przepisy na domowe lody
Do lodów śmietankowych trzeba:
- 500 ml mleka
- 8 żółtek
- 150-200 g cukru
- 250 ml śmietanki 36%
Żółtka uciera się z cukrem. Mleko należy zagotować, a następnie wlewać je stopniowo do naczynia z żółtkami wstawionego do garnka z wrzątkiem, cały czas mieszając masę za pomocą trzepaczki. Gdy masa zgęstnieje, zdejmuje się ją z ognia i dalej miesza, aż do wystygnięcia. Śmietankę należy ubić i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość przekłada się do naczynia, w którym lody będą przechowywane (najlepiej, by było aluminiowe), a następnie wkłada do zamrażalnika. Należy pamiętać o mieszaniu masy podczas mrożenia! Miłośnicy lodów bakaliowych mogą do powstałej masy dodać ulubione orzechy lub suszone owoce (wcześniej namoczone i odsączone).
Lody malinowe:
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30%
- 3 szklanki malin
- 4 łyżki cukru
- szklanka wody
Maliny należy wrzucić do garnka, a następnie wsypać cukier. Całość zalewa się wodą i gotuje na małym ogniu 20-30 minut, aż powstanie syrop. Następnie trzeba poczekać, aż syrop wystygnie. Śmietanę ubija się na sztywno i dodaje wystudzone owoce z syropu – około 2-4 łyżki. Wszystko należy teraz lekko wymieszać i wstawić do zamrażalnika. Podaje się z kawałkami świeżych owoców i polewa np. musem owocowym.
Jak podawać domowe lody?
By dzieło zostało w pełni docenione przez domowników, warto zaserwować je w eleganckich pucharkach deserowych, które dodatkowe pomogą utrzymać niską temperaturę lodów nawet w ciepły dzień. Ciekawe wzory pucharków do lodów oraz innych deserów można znaleźć na stronie https://pucharydeserowe.pl/. Pucharki deserowe to element zastawy stołowej, którego nie może zabraknąć w żadnym domu.
Życzymy udanych letnich imprez rodzinnych, których zwieńczeniem będą lody własnej roboty.
artykuł sponsorowany