3 najlepsze przepisy na świąteczne pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami są bardzo popularne w święta Bożego Narodzenia tak jak i karp smażony, boczek pieczony, pierniki czy śledzie na wigilię. Pamiętajmy jednak o tym, że aby zrobić domowe dania, powinniśmy zapoznać się z przepisami na pierniki, karpie smażone, boczki pieczone, wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami, czy też przepisami na śledzie na wigilię. Zobaczmy, jak zrobić pierogi z farszem z kiszonej kapusty i grzybów, a także, który przepis będzie łatwy.
Jeśli szukasz więcej przepisów i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o świętach.
Domowe pierogi - co warto o nich wiedzieć
Wariacje smakowe - jaki farsz wybrać do pierogów
Smak domowych pierogów znany nam jest już od dawna, ponieważ pierwsze pierogi dotarły do Polski już w XIII wieku. Pierogi, tak jak i karp smażony, boczek pieczony, czy śledź na wigilię, to znana potrawa świąteczna. Natomiast czy święta Bożego Narodzenia są jedyną możliwością, żeby na naszym stole pojawiły się pierogi pod różną postacią? Sami zobaczmy.
Pierogi to nic innego, jak elastyczne i cienkie ciasto, które jest zlepione i wypełnione wewnątrz farszem. Ciasta na pierogi robione są z mąki żytniej, pszennej, gryczanej, kukurydzianej, a nawet i ryżowej. Wszystkiemu towarzyszy również woda, jajka, drożdże i tłuszcz w postaci smalcu, masła lub oleju.
Do pieroga możemy włożyć różnorodne farsze, np. farsz, w którym głównym składnikiem jest kiszona kapusta i grzyby, farsz mięsny, farsz owocowy, czy farsz do pierogów ruskich. Warto wspomnieć także o tym, że nasze pierogi mogą przybierać różne kształty. Spotykamy je w formie sakiewek, trójkątów, stożków, czy półokręgów.
Sposoby podawania - jak podawać domowe pierogi
Pierogi to potrawa, która spotykana jest nie tylko w kuchni polskiej, ale możemy się z nią również zetknąć w kuchni meksykańskiej, włoskiej, ukraińskiej, żydowskiej czy indyjskiej. Warto wspomnieć także o tym, że samo założenie pierogów pochodzi Chin. Zobaczmy, jakie są sposoby podawania tej potrawy.
Pierogi mogą nie tylko różnić się rodzajem farszu, ale także tym, w jaki sposób zostaną one podane. Tutaj wyróżnia się trzy rodzaje podania, a dokładniej pierogi gotowane, pierogi pieczone i pierogi smażone. Z reguły jednak wszystkie pierogi po samym wyrobieniu ciasta, napełnieniu go farszem i zalepieniu brzegów, należy ugotować.
Pierogi gotowane to najczęściej pierogi z owocami, które wielokrotnie podawane są także w formie deseru. Mogą być one posypane cukrem, czy polane słodką śmietaną. Jeśli chodzi natomiast o bardzo tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami, również w pierwszej kolejności są one gotowane, a następnie możemy je podsmażyć lub piec w piekarniku, dzięki czemu wierzchnia warstwa ciasta stanie się chrupiąca, co doskonale kontrastuje z delikatnym wnętrzem pierogów. Pamiętajmy, że pierogi, w których znajduje się słone nadzienie, podaje się na gorąco.
Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi - łatwy przepis
Kiszona kapusta i grzyby suszone - farsz do pierogów
Przepis na pierniki, jak i przepis na pierogi z kapustą i grzybami, jest bardzo istotny, jeżeli chcemy, by nasza potrawa była smaczna. Możemy w tym przypadku skorzystać z łatwiejszych, jak i trudniejszych przepisów na pierogi z typowo świątecznym i bożonarodzeniowym nadzieniem. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na pierogi z kapustą i suszonymi grzybami leśnymi, który króluje w okresie świąt Bożego Narodzenia.
Składniki na ciasto:
- 2 kg mąki pszennej,
- 1,2 l ciepłej wody,
- sól.
Składniki na farsz:
- 300 g suszonych grzybów,
- 2 kg kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy 30 minut.
- Gotową kapustę odcedzamy i siekamy na drobno.
- Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie przez godzinę.
- Po tym czasie grzyby przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez 60 minut.
- Gotowe grzyby odsączamy i siekamy na drobno.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na patelni do momentu zeszklenia.
- Do cebuli dodajemy grzyby i kiszoną kapustę. Całość dusimy 30 minut i doprawiamy pieprzem.
- Mąkę przesiewamy z solą. Do mąki stopniowo dolewamy ciepłą wodę.
- Ciasto wyrabiamy ręcznie do gładkości i miękkości.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm.
- Szklanką wykrawamy kółka.
- Na kółka nakładamy farsz, ciasto składamy na pół i zalepiamy brzegi.
- Gotowe pierogi wrzucamy do posolonego wrzątku.
Gotowanie pierogów trwa do momentu, aż pierogi nie wypłyną na powierzchnię wody.
Pierogi mogą być podawane ugotowane z cebulką lub ugotowane i podsmażone. Jeśli szukasz więcej inspiracji, sprawdź także ten artykuł z przepisami na wigilijny kompot z suszu.
Kopię tego przepisu znajdziecie również na serwisie Twinkl.pl
Pierogi z kapustą kiszoną i świeżymi grzybami - jak zrobimy ciasto i farsz
W okresie świąt Bożego Narodzenia wielokrotnie sięgamy po suszone grzyby, które są składnikiem kapusty z grzybami, czy właśnie pierogów z kapustą kiszoną i grzybami. Pamiętajmy jednak o tym, że do pierogów z kapustą i grzybami, możemy wykorzystać również świeże grzyby leśne, które dadzą wyjątkowego smaku i aromatu. Zobaczmy, jak wygląda przepis na pierogi z kapustą i świeżymi grzybami leśnymi.
Składniki na ciasto:
- 8 szklanek mąki pszennej,
- 4 szklanki gorącej wody,
- 4 łyżki masła,
- sól.
Składniki na farsz:
- 2 kg prawdziwków,
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną zalewamy zimną wodą i gotujemy około 60 minut.
- Miękką kapustę odsączamy z wody i kroimy na mniejsze części.
- Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy.
- Oczyszczone grzyby zalewamy woda i gotujemy 30 minut.
- Grzyby odcedzamy i kroimy na drobno. Cebulę obieramy i szatkujemy na drobno.
- Cebulę podsmażamy na maśle. Po zeszkleniu dodajemy do niej grzyby i kapustę.
- Całość smażymy około 15-20 minut i doprawiamy solą i pieprzem.
- Do miski przesiewamy mąkę. Masło mieszamy z gorącą wodą do rozpuszczenia.
- Mąkę łączymy z wodą z masłem. Zagniatamy ciasto.
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto. Z ciasta wycinamy krążki.
- Na krążki nakładamy farsz i zalepiamy brzegi.
- Gotowe pierogi gotujemy około 4 minuty we wrzątku z łyżeczką oleju.
Pierogi z kapustą i pieczarkami - świetna alternatywa dla osób, które nie lubią grzybów leśnych
Przepis na pierogi, tak samo, jak i przepis na pierniki, może składać się z różnych składników. Pamiętajmy o tym, że nasze tradycyjne przepisy możemy także modyfikować, szczególnie jeśli chodzi o smak potraw. W kwestii świąt Bożego Narodzenia wielokrotnie zamykamy się jedynie na pierogi z grzybami leśnymi. Jednak co wtedy, jeśli ktoś nie przepada za leśnymi grzybami? Oto doskonały przepis na pierogi z kapustą i pieczarkami, który jest alternatywą do grzybów leśnych.
Składniki na farsz:
- 300 g pieczarek,
- 500 g kiszonej kapusty,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka.
Dodatkowo:
- ciasto pierogowe,
- 0,5 szklanki oleju roślinnego.
Przygotowanie:
- Kapustę gotujemy 40 minut. Ugotowaną kapustę odcedzamy.
- Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju 5 minut.
- Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce.
- Starte warzywa smażymy 5 minut. Do warzyw dodajemy cebulę i kapustę.
- Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 2 minuty.
- Farsz mielimy w maszynce.
- Gotowe ciasto rozwałkujemy, wykrawamy z nich kółka i nakładamy na nie farsz.
- Kółka składamy na pół i zlepiamy brzegi.
- Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie z olejem do wypłynięcia na wierzch.