Sałatka z pieczonych buraków – właściwości zdrowotne

Buraki zawierają substancje alkaliczne, między innymi, sód, potas, magnez i wapń, więc ich spożycie korzystnie wpływa na odkwaszenie organizmu. Obecne w burakach barwniki, betalainy – przeciwutleniacze, pomagają zwalczyć wolne rodniki, wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego i są pomocne w walce z miażdżycą. Spożycie warzyw sprzyja detoksykacji organizmu, wzmacnia serce, poprawia trawienie, ma również działanie antynowotworowe.

Najwięcej wartości zdrowotnych mają buraki surowe i pieczone razem ze skórką. Cenne składniki mineralne rozpuszczają się w wodzie, dlatego gotowanie warzywa nie sprzyja ich zachowaniu. Buraki powinny wchodzić w skład codziennej diety, zwłaszcza dzieci i młodzieży. Po buraki powinny sięgać kobiety w ciąży, aby dostarczyć organizmowi kwasu foliowego i zapobiec anemii. Natomiast chorzy na cukrzycę muszą ograniczyć ich spożycie, bowiem buraki wyróżniają się wysokim indeksem glikemicznym.

Z czerwonych buraków możemy przyrządzić wiele smakowitych i zdrowych dań. Popularny obiadowy dodatek otrzymamy z gotowanych buraków, startych na tarce. Carpaccio z buraka to oryginalna przystawka, której głównym składnikiem są buraki, pokrojone w cienkie plastry. Rozdrobnione buraki wzbogacają smak sałatek, wpływając także na atrakcyjność wizualną serwowanej potrawy. Powszechnie znane są dobroczynne właściwości buraczanego soku, który, popijany przed posiłkami, jest pomocny przy złej przemianie materii i pobudza krążenie krwi.

Najlepsze przepisy z pieczonymi burakami

Podstawowy przepis na pieczone buraki

Do przygotowania potraw nadają się buraki dobrze wyrośnięte, dojrzałe, bez jakichkolwiek oznak zepsucia. Świeże warzywa dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, najlepiej przy użyciu szczoteczki. Pieczone buraki mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. Obieramy je ze skórki po upieczeniu i ostudzeniu. Krojenie buraków najlepiej przeprowadzać w rękawiczkach, co zabezpiecza dłonie przed zabarwieniem.

Składniki:

  • buraki – 1 kg

Przygotowanie:

  1. Średniej wielkości buraki dokładnie myjemy, odsączamy i układamy na blasze.
  2. Wstawiamy je do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, na 1 – 2 godziny, gdzie buraki będą się piekły do miękkości.
  3. Upieczone buraki musimy ostudzić i obrać ze skórki.
Sałatka z pieczonych buraków w niebieskiej misce, a także przepisy i jak zrobić sałatkę z buraków
Najlepsza sałatka z pieczonych buraków, czyli przepisy na sałatki z pieczonymi burakami krok po kroku

Buraki przeznaczone do pieczenia w całości, możemy owinąć w arkusze folii aluminiowej. Z pieczonych buraków przyrządzamy zasmażane buraki i carpaccio. Szybka w przygotowaniu jest zdrowa sałatka z buraków, z dodatkiem różnorodnych dodatków. Szukasz więcej inspiracji? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na sałatki z buraków.

Przepis na carpaccio z buraka - z dodatkiem sera feta

Carpaccio jest efektowną przystawką, wywodzącą się z kuchni włoskiej i coraz częściej podawaną w naszym kraju. Oryginalne danie przyrządzane jest z cienko pokrojonych plastrów mięsa, ryby lub warzyw. Po carpaccio z buraków chętnie sięgają osoby preferujące dietę wegetariańską.

Składniki:

  • buraki –3 buraki
  • ser typu feta – 100 g
  • orzechy, np. pistacje lub orzechy włoskie – po około 40 g
  • liście rukoli – 2 garście
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka stołowa
  • ocet balsamiczny – 1 łyżka stołowa
  • sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, osączamy i układamy na blasze. Możemy je zawinąć w folię aluminiową. Warzywa pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 - 200 stopni Celsjusza, przez 1 – 2 godziny – do miękkości.
  2. Upieczone buraki studzimy i obieramy ze skórki.
  3. Kroimy je w bardzo cienkie plastry i układamy na półmisku, tak, by plasterki zajęły całą jego powierzchnię.
  4. Orzechy rozdrabniamy na małe kawałki i posypujemy nimi buraki.
  5. Całość polewamy oliwą i octem balsamicznym oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Wierzch Carpaccio dekorujemy rukolą i posypujemy pokruszonym serem feta.

Przystawkę podajemy na zimno. Jest efektownym dodatkiem do dań mięsnych, gości na stołach w czasie świąt i w czasie towarzyskich spotkań. Może również stanowić samodzielny posiłek.

Sałatka z pieczonych buraków z chrzanem – prosty przepis krok po kroku

Buraki z chrzanem, czyli popularna ćwikła, jest pysznym i zdrowym dodatkiem do potraw, goszczących na polskich stołach. Chrzan i buraki są skarbnicą wartościowych składników odżywczych. Połączenie w sałatce słodkawych buraków i ostrego chrzanu, decyduje o jej wyjątkowym smaku.

Składniki:

  • buraki – 1 kg
  • chrzan – 10 dag
  • sok z cytryny - do smaku
  • cukier i sól – do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, odsączamy i pieczemy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni Celsjusza – do miękkości.
  2. Po ostudzeniu obieramy je ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  3. Chrzan także ścieramy na tarce i łączymy z burakami, z dodatkiem soku z cytryny, pieprzu i soli.
  4. Gotową sałatkę przekładamy do słoiczków.

Sałatka z pieczonych buraków z chrzanem podawana jest, np. do zimnych mięs, wędlin, mielonych kotletów, ryb, itp. Słoiki z ćwikłą przechowujemy w lodówce, do szybkiego wykorzystania. Sałatkę możemy utrwalić, pasteryzując ją przez 15 minut i otrzymując w ten sposób smaczne i zdrowe przetwory na zimę.

Zasmażane buraki – ciepły dodatek do obiadu

Zasmażane buraki są szybkim sposobem na przygotowanie ciepłego i smacznego dodatku do głównego posiłku. Najczęściej podawane są do potraw, które zawierają ziemniaki, np. różnego rodzaju klusek, placków ziemniaczanych ziemniaków z wody, itp.

Składniki:

  • buraki – 1 kg
  • cebula – 1 sztuka
  • mąka pszenna – 1 łyżka stołowa
  • olej  - 3 łyżki stołowe
  • cytryna – 3 łyżki stołowe soku
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól – 1 łyżeczka
  • pieprz – ½ łyżeczki

Przygotowanie:

  1. Buraki dokładnie myjemy, odsączamy i pieczemy do miękkości.
  2. Po obraniu ze skórki upieczonych buraków, ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę obieramy z łupin i drobno kroimy. Podsmażamy ją na złoto, na oleju, przez około 4 – 5 minut.
  4. Do podsmażonej cebuli dodajemy mąkę i mieszamy.
  5. Dodajemy buraczki, sól, cukier i pieprz. Dokładnie mieszamy i zakwaszamy sokiem z cytryny.
  6. Całość smażymy jeszcze przez parę minut, na małym ogniu.

Zasmażane buraczki podajemy na ciepło. Możemy wzbogacić smak potrawy, dodając jabłko, starte na tarce. Łączymy je z tartymi buraczkami, zanim połączymy buraki z cebulą. Jeśli do buraczków nie dodamy mąki – buraczki będą równie smaczne, chociaż mniej gęste.

ikona podziel się Przekaż dalej