Jak rozpalić grilla - szybkie sposoby na rozpalenie grilla

Przygotowując marynatę do żeberek, kurczaka i innych mięs, lub kiedy decydujemy się na inne przepisy na grilla, mamy zamiar przygotować je na otwartym ogniu, dzięki czemu marynata do żeberek jeszcze bardziej wchłonie w mięso i uzyskamy niesamowity smak naszych dań. Natomiast zanim przygotujemy nasze dania, musimy zmierzyć się z rozpalaniem grilla.

Rozpalanie grilla możemy przeprowadzić na kilka sposobów. Możemy do tego użyć podpałkę, ale możemy także rozpalić naszego grilla bez podpałki, bez względu na to, czy jest to grill otwarty, czy grill przykrywany. Co więcej, musimy również zdecydować się na to, czy korzystamy z węgla drzewnego, czy też z brykietu.

Więc jak rozpalamy grilla w naszym ogrodzie? Zajmijmy się najpierw najbardziej rozpowszechnionym sposobem, jakim jest rozpalanie grilla podpałką. Podpałki dostępne są zarówno w wersji płynnej, jak i w wersji kostkowanej. W pierwszej kolejności powinniśmy rozłożyć brykiet lub węgiel drzewny na dnie grilla. Jeśli korzystamy z rozpałki w kostkach, powinniśmy przełamać ją na mniejsze kawałki i powkładać te kawałki między węglem lub brykietem. Kolejnym krokiem jest podpalenie rozpałki.

Z kolei, jeśli korzystamy z rozpałki w płynie, nasz rozłożony na dnie grilla brykiet lub węgiel drzewny, musimy polać, odczekać chwilę, aż rozpałka się wsiąknie i całość podpalić. Ważne, by nad ogień nie kłaść od razu naszych potraw, natomiast odczekać aż rozpałka się wypali. Taką metodę stosuje się przy grillach przykrywanych, ale też otwartych.

Rozpalanie grilla bez podpałki - zobacz, jak to zrobić

Wielokrotnie decydując się na grillowanie, w trakcie przygotowywania wszystkiego, co niezbędne, zdamy sobie sprawę z tego, że brakuje nam podpałki. Z tego właśnie powodu powinniśmy wiedzieć, jak rozpala się grille bez podpałek. Zobaczmy więc szybkie sposoby na rozpalenie grilla, w których korzysta się z brykietu lub węgla drzewnego, natomiast nie ma w tym podpałki.

Umiejętność rozpalania grilla bez podpałki jest bardzo przydatna, ponieważ ratuje nie tylko w momencie, gdy zapomnimy kupić podpałki, ale również wtedy, kiedy chcemy uniknąć jej dość charakterystycznego i nieprzyjemnego zapachu, który często można wyczuć nawet w potrawach z grilla.

Ciekawym i bardzo pomocnym narzędziem, który niewiarygodnie ułatwi nam rozpalanie grilla, jest opalarka elektryczna, której cena to zazwyczaj około 60-70 zł. Z takiej opalarki możemy korzystać przez lata. Dzięki temu, że opalarka wytwarza bardzo wysoką temperaturę, bez problemu rozpalimy nią węgiel drzewny, ale także brykiet. Możemy z niej korzystać zarówno wtedy, gdy w naszym ogrodzie znajduje się grill przykrywany, jak i otwarty, a co ciekawe, wielokrotnie pozwala ona na szybsze rozpalenie grilla, niż rozpalanie grilla, w którym korzystamy z podpałki. Jeśli szukasz więcej porad, sprawdź także ten artykuł z poradami, jak przygotować się do sezonu grillowego.

Grill jednorazowy - jak najlepiej rozpalić grill jednorazowy

Grille jednorazowe to zupełnie inna opcja wyboru, z której możemy skorzystać w różnych sklepach. Grill jednorazowy jest chętnie kupowany, kiedy wybieramy się nad jezioro, a mamy ochotę na spożycie grilla. Co więcej, jest to bardzo tanie i lekkie rozwiązanie, które można wziąć ze sobą nawet w torebkę. Takie grille nie stwarzają także problemu ze śmieceniem, ponieważ po ostygnięciu możemy je wyrzucić do kosza.

Nie musimy także kupować dodatkowej podpałki, bo ta dołączona jest do naszego grilla. Co więcej, grille jednorazowe bardzo łatwo się rozpala, a instrukcja ich obsługi dołączona jest do opakowania. Nie zapominajmy jednak o tym, że ten mały i pomocny gadżet ma także swoje wady.

Musimy pamiętać, że kupując grill jednorazowy, musimy za każdym razem kupować jego nowe opakowanie. Pamiętajmy o tym, że po kilku takich zakupach, cena jednorazowych grilli będzie taka sama, jak koszt zakupu normalnego i stabilnego grilla. Co więcej, po rozpaleniu takiego grilla, nie możemy już go przestawić w inne miejsce, ponieważ wszystkie jego części są bardzo nagrzane. Grillując na tym grillu, musimy także pamiętać o małej odległości między węglem a rusztem, przez co nasze mięso musi być częściej odwracane na drugą stronę.

Jeśli zależy nam na szybkim rozpaleniu grilla, zdecydowanie lepiej postawić na użycie węgla drzewnego, ponieważ ten dużo szybciej się nagrzewa. Natomiast korzystając z tego rozwiązania, musimy liczyć się z tym, że konieczne będzie dosypywanie węgla. W przypadku brykietu nagrzeje się on wolniej, natomiast jest to materiał, który bardzo długo wytwarza ciepło, co jest przydatne przy długim grillowaniu w grillu przykrywanym.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 0,0% czytelników artykuł okazał się być pomocny