Sałatka z cykorii – dlaczego warto ją jeść?

Jadalna część rośliny to jej kwiat – zaskakujące prawda? Zwłaszcza, że wygląda, jak główka ciasno złożonych liści. Są dość sztywne, mają łódeczkowaty kształt, dlatego świetnie sprawdzają się do przygotowania wielu różnych przekąsek, z powodzeniem mogą zastąpić miseczki. Cykoria jednak ma tylu zwolenników, ilu przeciwników. Nie wszyscy lubią jej charakterystyczną goryczkę, za którą odpowiedzialna jest inulina. Jednak to właśnie ten składnik sprawia, że warto jeść cykorię jak najczęściej.

Inulina jest naturalnym probiotykiem. Jest to wielocukier, który podobnie jak błonnik zmniejsza skłonność do zaparć. Na dodatek pobudza do działania układ odpornościowy i zwiększa wchłanialność wapnia. Pobudza pracę wątroby i nerek, nieco obniża stężenie glukozy we krwi, dlatego jedzenie cykorii jest polecane cukrzykom i insulinoopornym. Warzywo zawiera naprawdę dużo witaminy A i kwasu foliowego. Może także mieć trochę witaminy C, magnezu, żelaza i manganu.

Cykoria biała wbrew pozorom może być naprawdę smaczna. Musisz tylko wybrać dobre główki. Najlepiej smakują małe, zwarte i jasne. Powinny mieć do 15 cm długości i żółty brzeg, ponieważ im bardziej zielone, tym bardziej gorzkie. Najwięcej wartości ma cykoria jedzona na surowo, właśnie w sałatkach, jako dodatek do kanapek czy po prostu jako przekąska z kremowym serkiem lub twarożkiem. Jednakże można także podawać ją na ciepło, na przykład duszoną lub zapiekaną pod kołderką warzyw czy sosu beszamelowego. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie cykorii w ogrodzie?

Surówka z cykorii do obiadu

Surówka z cykorii i jabłka

Najlepsza surówka do obiadu? Oczywiście kapusta z jabłkiem! Przedstawiamy bardzo podobny przepis, ale właśnie z wykorzystaniem cykorii. Dodatek jabłka jest strzałem w dziesiątkę – cykoria bardzo lubi towarzystwo owoców, których słodycz nieco równoważy jej goryczkę. Jeśli do surówki zrobisz delikatny sos na bazie jogurtu zamiast majonezu, cała kompozycja będzie po prostu przepyszna.

  • 3 średnie cykorie,
  • 2 jabłka,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego delikatnego,
  • sól i pieprz do smaku

Przepis jest błyskawiczny, a surówka z cykorii i jabłka dobrze sprawdza się do obiadu. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, ale będzie świetna także do ryby, ponieważ ma delikatny smak dzięki jabłkom, a orzechy laskowe sprawiają, że smak jest bardziej wytrawny.

  1. Cykorie opłucz i osusz. Pokrój je na cieniutkie paseczki.
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Wymieszaj składniki sosu: musztardę, jogurt i przyprawy.
  4. Posiekaj orzechy włoskie na drobno.
  5. Wymieszaj składniki z sosem, posyp orzechami po wierzchu.

Świeża surówka z cykorii

Do obiadu sprawdzają się wszystkie sałatki ze świeżych warzyw. Cykoria z powodzeniem może w nich zastąpić sałatę, doda im innego smaku i przy okazji dostarczy mnóstwo składników odżywczych. Cykoria jedzona na surowo ma najwięcej witamin i składników odżywczych, dlatego warto ją przygotowywać jak najczęściej.

  • 2 główki cykorii,
  • 1 czerwona papryka,
  • 5 rzodkiewek,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • 2 łyżki gotowego sosu winegret.

Sałatkę można urozmaicić nie tylko sosem winegret. Można dodać do niej także inny sos, na przykład jogurtowy lub koktajlowy na bazie majonezu. Będzie dobrze smakować polana zwykłą oliwą z oliwek, warto to wziąć pod uwagę.

Sałatka z cykorii z jabłkiem w półmisku, a także surówka z cykorii i najlepszy przepis
  1. Umyj i osusz cykorie, poszatkuj na cienkie paseczki.
  2. Przekrój paprykę, usuń gniazdo nasienne, pokrój na małe kawałki.
  3. Rzodkiewki umyj, usuń ogonki i pokrój w ćwiartki lub szesnastki.
  4. Pomidora umyj, pokrój w grubszą kostkę.
  5. Ogórka umyj i obierz, pokrój w grubszą kostkę.
  6. Wymieszaj wszystkie składniki i polej sosem winegret.

Polecane książki z przepisami na surówki i sałatki

Sałatka z cykorii na imprezowy stół

Sałatka z cykorii i pomarańczy

Cykoria jest nieco bardziej wytworna niż zwykła sałata, dlatego świetnie nadaje się do podania na imprezowy stół. Ładnie będzie wyglądała zarówno posiekana, jak i łódeczki wypełnione sałatkowym farszem. Sałatka z cykorii i pomarańczy to będzie prawdziwy hit kolejnego przyjęcia!

  • 2 główki cykorii,
  • 4 łyżki roszponki,
  • 1 duża pomarańcza,
  • 100 g sera z niebieską pleśnią,
  • 2 kromki chleba tostowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • opcjonalnie: 100 g truskawek.

Pomarańcza fantastycznie równoważy ostry smak cykorii, a dodatek sera z niebieską pleśnią sprawia, że sałatka jest naprawdę wytworna i ma wyrazisty, ciekawy posmak. Sałatkę można przygotować w dużym półmisku lub od razu rozłożyć gościom na talerze. Możesz dodać także truskawki pokrojone w plasterki na wierzch – to przepiękna ozdoba, ale też świetne uzupełnienie smaków.

  1. Umyj i osusz cykorie. Podziel liście na kawałki.
  2. Umyj roszponkę, utnij ewentualne korzonki.
  3. Obierz pomarańczę ze skórki. Usuń białe błonki i oczyść miąższ. Podziel cząstki na niewielkie kawałki.
  4. Ser z niebieską pleśnią pokrój w kostkę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Chleb tostowy pokrój w kostkę i przyrumień na suchej patelni aż powstaną grzanki. Posyp nimi sałatkę.

Sałatka z cykorii z wędzonym łososiem

Wędzony łosoś i cykoria to połączenie idealne. W ogóle ta sałata uwielbia towarzystwo ryb i świetnie się przy nich sprawdza. W tym przepisie cykorii nie kroi się, tylko zostawia liściowe łódeczki, które można wypełnić sałatką. Ładnie to wygląda i wspaniale smakuje.

  • 2 cykorie,
  • 150 g wędzonego łososia w plastrach,
  • 9 pomidorków koktajlowych,
  • 4 łyżki roszponki,
  • 100 g kremowego serka twarożkowego, może być z dodatkiem ziół, koperku lub śmietankowy,
  • oliwa z oliwek do polania.

Przygotowanie może zająć trochę czasu, ale jest to naprawdę wspaniała przystawka na przyjęcia na każdą okazję.

  1. Umyj roszponkę i cykorię. Rozdziel cykorię na łódeczki.
  2. Plaster łososia posmaruj cienko serkiem, zawiń w rulonik w włóż do łódeczki cykorii. W ten sposób wykorzystaj wszystkie łódeczki. Ułóż je na półmisku.
  3. Umyj pomidorki koktajlowe, osusz je i pokrój na połówki lub ćwiartki. Ozdób półmisek roszponką i pomidorkami, dbając o to, by w każdej łódeczce znalazło się chociaż trochę warzyw.
  4. Skrop całość oliwą z oliwek.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,3% czytelników artykuł okazał się być pomocny