Sałatka kalafiorowa – przygotowanie warzyw

Na sałatkę wybieramy zdrowy i świeży kalafior, bez widocznych na różyczkach plam. Po obraniu liści i odcięciu kalafiora u nasady głąba, warzywo dokładnie myjemy. Warto zanurzyć kalafior w zimnej wodzie z octem lub solą, na około 20 minut, by pozbyć się gąsienic i ślimaków, czasem znajdujących się wewnątrz naszej jarzyny. 

Odsączony kalafior gotujemy w małej ilości wrzącej wody, dzięki czemu zachowamy witaminy, które przejdą do wywaru. Właśnie dlatego nie wylewajmy wody, po ugotowaniu warzywa, a wykorzystajmy ją do przygotowania zupy lub sosu. Olejki eteryczne, o intensywnym i niemiłym zapachu, wydzielające się z gotowanego kalafiora, szybciej ulotnią się, jeśli warzywo ugotujemy bez przykrywania garnka.

Niektóre z warzyw kapustnych, np. brokuły i kalafior, w stanie świeżym są nietrwałe, więc należy je szybko wykorzystać lub zabezpieczyć przed zepsuciem, np. mrożąc je.Wartości odżywcze kalafiora i innych świeżych warzyw zostaną w dużej mierze zachowane, podczas gotowania jarzyn na parze. Wartościowe potrawy przygotujemy także z kalafiora mrożonego lub z warzyw poddanych pasteryzacji. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie kalafiora krok po kroku?

Sałatka z kalafiora na ciepło – pyszna i szybka potrawa

Sałatka z gotowanego kalafiora z pomidorem

Sałatka kalafiorowa na ciepło może stanowić samodzielne danie. Doskonale smakuje z ryżem i makaronem. Jest zdrowym dodatkiem do potraw mięsnych. Niskokaloryczna sałatka kalafiorowa z pomidorem to atrakcyjna propozycja dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę.

Składniki:

  • 1 większy lub dwa mniejsze kalafiory
  • 3 pomidory
  • 2,5 łyżki masła
  • utarty żółty ser
  • natka pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 5 łyżek sojowego oleju (można zastąpić go innym olejem)
  • 1 szklanka wody
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Kalafior dokładnie umyć i podzielić na małe różyczki.
  2. Olej podgrzać w głębszym rondlu, dodać drobno pokrojony ząbek czosnku i podsmażyć.
  3. Do podsmażonego czosnku dołożyć różyczki kalafiora i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Zawartość rondla podlać wodą, dodać pomidory, pokrojone wcześniej w grubsze plastry i doprawić potrawę solą i pieprzem – według własnego smaku.
  5. Całość gotować na małym ogniu, przez pół godziny.
  6. Sałatkę kalafiorową z pomidorem podawać ciepłą, posypaną utartym żółtym serem.

Sałatkę z kalafiora, sporządzoną według powyższego przepisu, możemy przygotować na sposób włoski, dodając dodatkowo około 3 łyżek łuskanych i utartych włoskich orzechów. Wsypujemy je do rondla i zesmażamy razem z czosnkiem, zanim dodamy pozostałe składniki. Dla wzbogacenia smaku i koloru sałatki, warto dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Sałatka z kalafiora i fasolki szparagowej

Szybka sałatka kalafiorowa, z dodatkiem fasolki szparagowej, nadaje się do uzupełnienie dania obiadowego, ale sprawdzi się także w roli samodzielnego posiłku. Do ciepłej potrawy możemy podać swojski chleb. Sałatka, wzbogacona o efektowne dodatki, np. orzechy, sprawdzi się na przyjęciach, z dodatkiem kieliszka wytrawnego białego wina, dla podkreślenia smaku.

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 1 szklanka śmietany (można użyć jogurtu)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ½ łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kalafior dokładnie umyć i ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
  2. Ugotowany kalafior odcedzić i podzielić na mniejsze cząstki.
  3. Fasolkę szparagową wypłukać, odciąć końce i podzielić na mniejsze kawałki. Gotować ją do miękkości, jednak nie dopuścić do jej rozgotowania – ma pozostać jędrna.
  4. Po odcedzeniu fasolki, przełożyć ją do ugotowanego kalafiora.
  5. Jarzyny ułożyć na półmisku, polać gorącym sosem i posypać drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.

Sos do sałatki:

  1. Z masła i mąki przygotować zasmażkę.
  2. Dodać śmietanę (jogurt) oraz wywar z kalafiora. Sos ma być gęsty i zawiesisty.
  3. Po zagotowaniu – sos jest gotowy.

Do sosu możemy dodać kilka suszonych grzybów, które nadadzą mu intensywnego aromatu i wzbogacą smak. Dzień wcześniej trzeba je namoczyć, a następnie gotować do miękkości. Do sosu dodajemy drobno pokrojone grzyby oraz nieco wody, w której się gotowały – dla nadania całości grzybowego smaku.

Szybkie przepisy na sałatkę kalafiorową na zimno

Sałatka z kalafiora z szynką i jajkiem

Szybka sałatka z kalafiora, podawana na zimno, to pyszna przekąska, którą możemy serwować przed głównym posiłkiem lub jako samodzielne danie, np. do alkoholowych koktajli. Smaczne i pięknie podane zimne przekąski, zwykle w niewielkich porcjach, ozdabiamy zieleniną oraz kolorowymi jadalnymi ozdobami. Do sałatek podajemy odpowiednie sosy. Sałatka kalafiorowa z szynką i jajkiem powinna zostać przygotowana bezpośrednio przed podaniem.

Sałatka kalafiorowa z jajkiem
Sałatka z kalafiora krok po kroku, czyli najlepsze przepisy na sałatkę kalafiorową z dodatkami

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 jajko
  • 100 g szynki
  • 100 g żółtego sera
  • 1 kiszony ogórek
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • ½ pęczku koperku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka śmietany
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kalafior, po dokładnym wypłukaniu, należy ugotować w niewielkiej ilości osolonej lekko wody (lub na parze) – na półmiękko.
  2. Po odcedzeniu, podzielić kalafior na mniejsze cząstki i odstawić do ostudzenia.
  3. Szynkę i żółty ser pokroić w kostkę.
  4. Jajko ugotować na twardo i po ostudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Kiszony ogórek zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w drobną kostkę.
  6. Kukurydzę z puszki odsączyć.
  7. Wszystkie składniki przełożyć na półmisek i posypać posiekanym koperkiem.
  8. Polać sosem i dokładnie wymieszać, przyprawiając solą i pieprzem – do smaku.
  9. Gotową sałatkę, na godzinę przed podaniem, włożyć do lodówki, by wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.

Sos do sałatki:

  1. W miseczce wymieszać śmietanę z majonezem.
  2. Wycisnąć do sosu, przez praskę, ząbek czosnku.
  3. Dokładnie zamieszać, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Sałatka bardzo efektownie prezentuje się na stole, dlatego warto o niej pamiętać, szykując przekąski na towarzyskie spotkania lub rodzinną uroczystość. Kolorowa sałatka najlepiej wygląda w szklanym naczyniu, pobudzając apetyt biesiadników.

Pyszna przekąska kalafiorowa z makaronem

Sałatka z kalafiorem i makaronem wybornie smakuje i bardzo ładnie wygląda, co ma znaczenie, jeśli podajemy przekąskę w czasie towarzyskiego lub rodzinnego party. Zaletą potrawy jest jej szybkie przygotowanie, więc żaden niespodziewany gość nie wprawi gospodarzy w kulinarne zakłopotanie – błyskawiczna sałatka sprawdzi się w najtrudniejszej sytuacji.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 100 g makaronu – np. risi (drobny makaron, przypominający ziarna ryżu) lub farfalle (makaron w kształcie kokardek)
  • 4 jajka
  • 1 por
  • 4 kiszone ogórki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kalafior dokładnie umyć i gotować w niewielkiej ilości osolonej wody lub na parze – do miękkości, uważając, żeby się nie rozgotował.
  2. Ugotowany kalafior podzielić na niewielkie cząstki.
  3. Makaron ugotować w 1 l wrzącej, lekko osolonej wodzie – al dente – ma pozostać sprężysty, dlatego przed zalecanym na opakowaniu czasem gotowania, trzeba go spróbować.
  4. Makaron po ugotowaniu przelać zimną wodą.
  5. Jajka ugotować na twardo, przez 10 minut. Po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę.
  6. Kiszony ogórek pokroić w kostkę.
  7. Por umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  8. Kukurydzę z puszki odsączyć.
  9. Wszystkie składniki przełożyć na półmisek, dodać majonez i przyprawy, a następnie dokładnie wymieszać.
  10. Przed podaniem, schłodzić sałatkę w lodówce.

Por w sałatce nada potrawie specyficzną ostrość, która nie każdemu odpowiada. Jeśli wolimy łagodniejszy smak – wystarczy sparzyć pokrojone warzywo i po chwili przelać je zimną wodą. Po odsączeniu – dodać do sałatki. Zamiast majonezu można użyć naturalnego jogurtu, ewentualnie wymieszać 2 łyżki jogurtu, z 1 łyżką majonezu – taka sałatka będzie mnie kaloryczna, a równie smaczna.

ikona podziel się Przekaż dalej