Surówka z kiszonych ogórków i cebuli

Siła w prostocie! To najzwyklejsza surówka na świecie, a przy tym jaka smaczna! Ogórki kiszone można przygotować zupełnie tak samo, jak kapustę kiszoną – z dodatkiem cebulki i jabłka. Idealnie sprawdza się do mięs, zwłaszcza do gulaszów z kaszą czy do schabowego z ziemniakami. Taka obiadowa surówka z kiszonych ogórków i cebuli to bogactwo witamin i minerałów, a przy tym jest lekka i niskokaloryczna, o ile oczywiście nie dasz do niej dużo oleju.

  • 5-6 większych ogórków kiszonych,
  • 1 jabłko,
  • 1 duża cebula,
  • ½ pęczka natki pietruszki,
  • 1 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka soli i ½ łyżeczki pieprzu.

Dzięki dodatkowi jabłka, surówka nabiera delikatnego, nieco słodkawego smaku. Jeśli nie przepadasz za pietruszką, możesz dodać do niej dowolne zioła, suszone lub świeże, na przykład mieszankę do sałatek albo koperek. Ogórki kiszone z cebulą można zrobić także nieco ostrzej, dodając na przykład trochę ostrej papryki lub olej z marynowania papryczek chili.

  1. Ogórki zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub posiekaj w drobną kostkę. Przełóż na sitko do odcieknięcia.
  2. Obierz jabłko, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Obierz cebulę i pokrój ją w kosteczkę.
  4. Posiekaj pietruszkę.
  5. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj olej i dopraw do smaku.

Surówka z ogórków kiszonych z dodatkami – przepisy

Surówka z ogórków kiszonych i pora do obiadu

Jeśli lubisz bardziej wytrawne smaki, na pewno przypadnie ci do gustu surówka z ogórków kiszonych z dodatkiem pora. Por ma ciekawy, lekko ostry smak, nieco przypominający cebulę, ale mniej słodki. Dlatego świetnie uzupełnia surówkę, która świetnie nadaje się do obiadu, także na przykład do ryb czy kotlecików wegetariańskich, z soczewicy czy jajecznych.

  • 5-6 ogórków kiszonych,
  • 1 mniejszy por,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona cebulka,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu.

Surówkę zrobisz błyskawicznie przed obiadem, a składniki zawsze ma się w domu, więc można ją przygotować naprawdę w kilka chwil. Ratuje sytuację, kiedy zjawiają się nieproszeni goście.

  1. Obierz cebulę i marchew, z pora usuń zniszczone i pociemniałe liście.
  2. Cebulę posiekaj na kostkę.
  3. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. Posiekaj pora na drobne kawałeczki.
  5. Obierz czosnek i rozgnieć go w prasce.
  6. Ogórki pokrój na drobną kostkę, przełóż na sitko i zostaw aż ociekną.
  7. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj sól i pieprz oraz oliwę z oliwek.

Jeśli szukasz więcej inspiracji kulinarnych, sprawdź także ten artykuł z przepisami na surówkę z kiszonej kapusty.

Sałatka z ogórków kiszonych i papryki

To kolejna z prostych, a zarazem niezwykle smacznych sałatek z ogórka kiszonego. Dzięki papryce jest delikatniejsza w smaku i naprawdę świetnie pasuje do różnego rodzaju mięsa. Jest podobna do tej z kiszonych ogórków i cebuli, jednakże papryka dodaje jej nieco więcej słodyczy.

Kiszone ogórki w garnku, a także sałatka i surówka z ogórków kiszonych do obiadu
  • 5-6 ogórków kiszonych,
  • 1 cebula czerwona,
  • ½ czerwonej papryki,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i soli.

To obiadowa surówka jest cudownie chrupiąca, dlatego pasuje do bardzo wielu różnych dań. Z przyjemnością będziesz ją zajadać także do innych posiłków lub nawet samą, ponieważ wspaniale smakuje.

  1. Pokrój ogórki w cienkie plasterki. Przełóż na sitko i zostaw do ocieknięcia.
  2. Cebulę obierz, posiekaj na kostkę.
  3. Paprykę przekrój, usuń gniazdo nasienne, wypłucz i pokrój w 2-3 centymetrowe paseczki.
  4. Wymieszaj wszystkie warzywa, dodaj oliwę z oliwek i przyprawy.

Polecane książki z przepisami na surówki i sałatki

Obiadowa sałatka francuska do słoików

Sałatka francuska do słoików

Dobrym pomysłem jest tak zwana sałatka francuska, czyli sałatka przygotowana w słoikach na zimę. Można od razu zrobić jej więcej, a w razie potrzeby po prostu otworzyć i natychmiast podać na stół. To naprawdę wygodne rozwiązanie, dlatego wiele osób się na to decyduje. Sałatkę robi się na różne sposoby. Tak naprawdę można od razu zakisić razem z ogórkami wiele różnych warzyw, udaje się nawet kiszona sałata czy rzodkiewka, dlatego masz naprawdę bardzo duże pole do popisu.

Jednak najbardziej popularna jest właśnie sałatka francuska, czyli taka przygotowana w occie. Robi się ją z dodatkiem różnych warzyw, najczęściej trochę na ostro. Czasami do zalewy dodaje się nieco musztardy, by jeszcze więcej ostrości dodać całemu daniu, można także wsypać nieco curry. My przedstawiamy najprostszą wersję.

Ogórki kiszone z cebulą i papryką

Swojego rodzaju sałatkę z kiszonych warzyw możesz przygotować od razu do słoików. Nie zajmie ci to dużo czasu, na początku wystarczy, że zrobisz kilka słoików z 2,5 kg ogórków.

  • 2,5 kg ogórków (najlepiej średnie i małe),
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 kwiat kopru,
  • 1 korzeń chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • sól i gorąca woda (4 łyżeczki na 1 l – ilość w zależności od wielkości słoików)

Surówka jest dość słodkawa, jeśli wolisz ostrzejsze smaki, wystarczy, że do każdego słoika dodasz kawałek papryki chili. Jednakże w takiej wersji to świetna sałatka obiadowa, która nadaje się do każdego dania, od dziczyzny, poprzez kurczaka aż do ryby.

  1. Umyj ogórki.
  2. Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne, pokrój na paski o szerokości 3-4 cm.
  3. Obierz chrzan i czosnek.
  4. Obierz cebulę, pokrój w piórka.
  5. W gorącej wodzie rozpuść sól. Odstaw, by trochę przestygła.
  6. Ułóż w słoikach ogórki, paprykę, czosnek, chrzan i cebulę.
  7. Zalej zalewą solną i od razu zakręcaj.
  8. Ostaw, po zakiszeniu (3-4 dni, gdy woda przestanie buzować, a zakrętka syczeć) odstaw do spiżarni lub piwnicy.
  9. Przed obiadem wyciągnij wszystkie warzywa ze słoika, odcedź.
  10. Pokrój ogórki i paprykę w mniejsze kawałki, wszystko razem wymieszaj.
  11. Możesz ewentualnie dodać soli i cukru do smaku.
Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 92,2% czytelników artykuł okazał się być pomocny