Przepisy na sałatki wielkanocne – sałatka jarzynowa

Sałatki na Wielkanoc – przepis na sałatkę jarzynową

Sałatka jarzynowa to jedno danie wielkanocne, którego nie może zabraknąć w żadnej rodzinie. Jest idealna na święta, po pierwsze dlatego, że tradycja, po drugie ze względu na smak. Na dodatek jest szybka i pasuje do innych dań – towarzystwem dla niej może być po prostu pasztet na Wielkanoc lub inne pieczone mięsa na Wielkanoc. Przedstawiony poniżej przepis jest na mniej więcej 6 porcji.

  • 5 małych ziemniaków,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • około 150 g selera,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 jajka,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • odrobina pora,
  • majonez 3-4 łyżki,
  • sól, czarny pieprz mielony, słodka papryka w proszku.

Wszystkie sałatki jarzynowe to szybkie sałatki. Tę przygotujesz błyskawicznie, zwłaszcza jeśli wszystkie warzywa ugotujesz wcześniej. Wszystkie składniki możesz pokroić w grubą kostkę lub przecisnąć przez druciane sitko.

  1. Ugotuj marchew, seler i pietruszkę oraz ziemniaki. Odstaw do wystygnięcia.
  2. Ugotuj jajka. Po przestudzeniu obierz je ze skorupek, pokrój na plastry i przeciśnij przez sitko.
  3. Pokrój ogórki w kostkę i odcedź na sitku lub durszlaku.
  4. Posiekaj pora na drobniutkie kawałeczki.
  5. Pokrój marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki w plastry, przeciśnij je na sitku przez małe sitko.
  6. Odcedź groszek konserwowy.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj majonez i przyprawy.

Jeśli przygotowujesz się do Wielkanocy, z pewnością zainteresuje cię także ten artykuł o naturalnym barwieniu jajek.

Jarzynowe sałatki na wielkanocny stół – modyfikacje

Pyszne sałatki jarzynowe pojawiają się we wszystkich domach, ale w różnych modyfikacjach. Przede wszystkim niektórzy nie potrafią wyobrazić sobie sałatki jarzynowej bez jabłka. Do takiej proporcji jak w przepisie powyżej dodaje się jedno duże jabłko. Jego soczystość i słodki smak stanowią urozmaicenie.

Kolejne różnice dotyczą ogórków. Część osób wybiera te kiszone, część konserwowe. Na dodatek niektóre przepisy na sałatki wielkanocne jarzynowe każą obierać ogórki ze skórki, inne nie. Do sałatki jarzynowej można dodać bardzo wiele składników – kukurydzę, szynkę, fasolę, nawet śledzie i buraki. W każdym wydaniu dobrze się sprawdza.

Sałatki na Wielkanoc – proste i pyszne przepisy

Potrawy wielkanocne: sałatka z kurczakiem

Na wielkanocny stół powinny trafiać smaczne, kolorowe sałatki. W końcu w święta nie tylko muszą dobrze smakować, lecz także wyglądać. Bardzo ładnie prezentuje się sałatka z kurczakiem i kukurydzą. Dania z kurczakiem to szybkie sałatki, które idealnie nadają się na przyjęcia i dobrze sprawdzają się w Wielkanoc. Ta jest idealna dla miłośników sosu czosnkowego. Jak wszystkie potrawy wielkanocne, ta sałatka także może być udekorowana czymś zielonym, na przykład młodymi listkami pietruszki naciowej.

  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 6 pieczarek,
  • 2 wędzone piersi z kurczaka,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek natki pietruszki

Proste przepisy na świąteczne sałatki mają to do siebie, że nie musisz długo przygotowywać składników. W przypadku tej sałatki wystarczy wcześniej obgotować pieczarki, a samo przygotowanie jest po prostu błyskawiczne i od razu możesz cieszyć się ich smakiem. Oczywiście ta sałatka raczej nie będzie jedzona z takimi przysmakami jak pasztet na Wielkanoc, ale sama jest już sycąca.

  1. Pieczarki obierz, pokrój na kawałeczki, obgotuj i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Otwórz kukurydzę i groszek, odcedź na sitku.
  3. Piersi z kurczaka pokrój na kawałki.
  4. Wydrąż gniazdo nasienne z papryki, umyj ją i pokrój w kostkę.
  5. Poszatkuj pietruszkę.
  6. Przygotuj sos: granulowany czosnek wymieszaj z majonezem i musztardą.
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z sosem, posyp poszatkowaną pietruszką.

Sałatka ma ciekawy sos czosnkowy, jeśli jednakże nie przepadasz za nim, możesz przygotować zwykły sos z majonezu i keczupu. Do takiej kompozycji składników będzie pasował także sos z jogurtu i zblendowanego sera z niebieską pleśnią. Będzie bardziej intensywny, należy go dodawać do sałatki dopiero tuż przed podaniem na stół.

Akcesoria kuchenne w świetnych cenach!

Sałatka na wielkanocny stół: sałatka z buraków

Sałatka z buraków najczęściej kojarzy ci się z przystawką do obiadu? I słusznie, ponieważ w tej roli jest równie popularna jak surówka z kiszonej kapusty. Jednakże buraki to prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji. Dania wielkanocne warto zrobić właśnie z buraczkami – to jedne z niewielu warzyw, które jeszcze zostały po poprzednim sezonie i są nadal smaczne i dobrej jakości. Jest wiele przepisów na wykorzystanie buraków do zrobienia sałatki, która będzie się nadawała na świąteczny stół. Do obiadu niech zostanie surówka z kiszonej kapusty, a sałatkę z buraków zostaw na rodzinne przyjęcie, zwłaszcza że zaprezentowany tutaj przepis jest naprawdę wytworny. Czego potrzebujesz do sałatki z pieczonych buraków?

Sałatka z buraka i szpinaku a także inne sałatki na wielkanoc i przepisy na sałatki wielkanocne
  • 300 g liści szpinaku,
  • 200 g wędzonego łososia,
  • 1 koper włoski,
  • 1 duży burak,
  • 2 pomarańcze,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 100 g sera Lazur z niebieską pleśnią,
  • Sos: 1 cytryna, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczku koperku lub gotowy sos sałatkowy koperkowo-ziołowy

Do przygotowania tej sałatki nie potrzebujesz za wiele czasu, jednak musisz odpowiednio wcześniej zacząć piec buraki, ponieważ pieką się naprawdę długo. Jeśli nie chcesz marnować czasu i energii elektrycznej, buraka możesz włożyć do piekarnika w czasie, kiedy piecze się pasztet na Wielkanoc czy jakieś ciasto.

  1. Upiecz buraka. Zawiń go w folię aluminiową i piecz przez 45-50 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Pozostaw do wystygnięcia.
  2. Obierz pomarańcze, wyfiletuj je lub usuń ręcznie białe błonki.
  3. Poszatkuj koper włoski na małe paski.
  4. Umyj i osusz liście szpinaku.
  5. Pokrój ser z niebieską pleśnią na sporej wielkości kosteczki.
  6. Pokrój lub podziel palcami na mniejsze części łososia.
  7. Wystudzonego buraka pokrój na cząstki. Mogą być plasterki.
  8. Przygotuj sos: sok z cytryny wymieszaj z oliwą z oliwek i przyprawami.
  9. Sałatkę możesz od razu połączyć lub układać ją warstwowo na dużych półmiskach: szpinak, pokrojony w plastry burak, cząstki pomarańczy, ser, łosoś i koper włoski. Całość możesz posypać orzechami i polać sosem.
  10. Jeśli wszystko mieszasz, orzechy dodaj tuż przed podaniem.

Wiosenna sałatka na Wielkanoc

Wielkanoc to czas, kiedy pojawiają się pierwsze nowalijki. A jeśli wypada w kwietniu, to są już naprawdę smaczne. Dlatego warto wykorzystać je do zrobienia wielkanocnej sałatki. W końcu to moment, kiedy najbardziej możemy cieszyć się ich smakiem. Oczywiście w takiej sałatce nie może zabraknąć rzodkiewek, a skoro to Wielkanoc, to muszą się w niej znaleźć także jajka. Przedstawiamy przepis na nowalijkową sałatkę, idealną na wiosenne święta.

  • pęczek rzodkiewek,
  • 2 pomidory,
  • ogórek,
  • 2 dymki ze szczypiorkiem,
  • 4 jajka,
  • kilka liści sałaty,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie tej sałatki zajmuje kilka chwil, a tak naprawdę składniki możesz mieć w lodówce. Jeśli zapowiedzą się goście na święta, po prostu zrobisz ją błyskawicznie. Dzięki temu będzie świeża i smaczna, a przy tym naprawdę aromatyczna.

  1. Umyj wszystkie warzywa. Obierz ogórka ze skórki, sałatę wysusz w wirówce.
  2. Ogórek, pomidory i rzodkiewki pokrój na grubą kostkę.
  3. Sałatę porwij na małe kawałeczki.
  4. Jajka ugotuj i ostudzone pokrój na ósemki wzdłuż.
  5. Poszatkuj szczypiorek i dymkę.
  6. Cebulkę, ogórka, pomidory, rzodkiewki i sałatę wymieszaj. Dodaj pieprz i sól.
  7. Majonez wymieszaj z jogurtem.
  8. Na sałatce ułóż cząstki jajek, polej majonezowym jogurtem i posyp szczypiorkiem.

Sałatka jest bardzo smaczna, a pierwsze nowalijki w nowym sezonie zawsze są wyjątkowe.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 78,9% czytelników artykuł okazał się być pomocny