Zupa dyniowa - czy wspomoże nasz organizm

Dynia jest warzywem, które możemy przyrządzać na różne sposoby. Jest ona popularna, ponieważ ma wiele właściwości leczniczych i duże wartości odżywcze. Warzywo jest wypełnione witaminami i minerałami, które są istotne w naszym organizmie. Występuje w nim również niezwykle istotny dla mężczyzn cynk.

Dynia jest warzywem bardzo mało kalorycznym, co zna czy, że jej spożywanie w trakcie diet jest bardzo dobre. Warto wiedzieć, że świeże pestki dyni są doskonałym sposobem na pozbycie się z naszego organizmu tasiemca, owsików, czy też innych pasożytów. Co więcej, ekstrakt z dyni jest stosowany profilaktycznie w przypadku osób, które mają podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę. Pamiętajmy jednak, że sama dynie nie jest wskazana przy cukrzycy.

W dyni znajduje się również beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem, który hamuje szkodliwe działania oksydacyjne, co znaczy, że może zapobiec rozwojowi chorób nowotworowych. Co więcej, dynia obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega zawałom, udarom mózgu, miażdżycy i reguluje ciśnienie tętnicze.

Przepis na zupę z dyni - najlepsze przepisy na to, jak zrobić zupę dyniową

Zupa dyniowa na rosole - jak wygląda przepis na zupę z dyni doskonałą dla dzieci i dorosłych

Zupy przygotowywane na rosołach są bardzo popularne, ponieważ można je przygotować bardzo szybko, zwłaszcza wtedy, kiedy mamy wywar z rosołu np. z poprzedniego dnia. Zupa dyniowa na rosole jest również doskonałym rozwiązaniem na szybki obiad, dlatego warto poznać przepis na nią.

Składniki:

  • 3 l rosołu z warzywami i mięsem,
  • 8 szklanek pokrojonej w kawałki dyni Hokkaido,
  • natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, cukier, pieprz.

Warto wiedzieć, że zamiast dyni Hokkaido, możemy użyć dyni tradycyjnej.

Jeśli nie mamy już mięsa z rosołu, nic nie szkodzi. Możemy przygotować zupę dyniową bez mięsa.

Przygotowanie:

  • Obraną i pokrojoną w kostkę dynię wkładamy do rosołu z warzywami i mięsem.
  • Całość gotujemy do momentu, aż dynia zmięknie.
  • Mięso, dynię i pozostałe warzywa blendujemy na gładką masę.
  • Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy do niej rosół.
  • Zupę krem stawiamy na średnim ogniu, doprawiamy i gotujemy kilka minut.

Tak przygotowaną zupę dyniową możemy podawać z posiekaną na drobno pietruszką. Po przygotowaniu dania zostało ci jeszcze trochę dyni? Sprawdź także ten artykuł z przepisami na dynię marynowaną.

Zupa dyniowa - jak przyrządzić ją z dyni Hokkaido

Dynia Hokkaido to odmiana dyni, która cieszy się dużą popularnością. Charakteryzuje się ona intensywnym żółtym kolorem i twardą skórką. Warto wiedzieć, że jest ona znacznie mniejsza od tradycyjnej dyni, a dodatkowo jest od niej twardsza. Jest ona świetnym wyborem do przygotowania zup i innych potraw. Zobaczmy więc, jak wygląda przepis na zupę z dyni.

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido,
  • 2 marchewki,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 niewielka cebula,
  • 1 l bulionu,
  • 100 ml słodkiej śmietany,
  • sok z połowy cytryny,
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru, sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa.

Najlepiej użyć śmietany 30-36%.

Przygotowanie:

  1. Dynię dokładnie myjemy, oczyszczamy z pestek i włókien, a następnie kroimy w kostki razem ze skórką.
  2. Marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Wszystkie pokrojone warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy do osiągnięcia miękkości.
  5. Ugotowaną zupę blendujemy.
  6. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami.
  7. Na koniec dodajemy do zupy śmietanę.

Tak przygotowana zupa będzie doskonała na rodzinne obiady.

Zupa dyniowa na talerzu, a także przepis na zupę z dyni i porady, jak zrobić

Krem z dyni - jak go zrobić

Krem z dyni - przepis na pyszną zupę z korbola

Zupa z dyni może być przygotowana na różne sposoby. Zupa krem z dyni może być połączona także z pomidorami, które dodatkowo podkreślą jej smak. Dlatego, zanim zdecydujemy się na jeden przepis, warto przetestować kilka. Zobaczmy więc, jak zrobić zupę dyniową z dodatkiem pomidorów.

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 50 g masła,
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, 1 łyżeczka kurkumy, sól.

Przygotowanie:

  1. Dynię myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy nasiona, a miąższ kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  4. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
  5. W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego czosnek i cebulę.
  6. Po zeszkleniu cebuli dodajemy dynię i ziemniaki.
  7. Całość doprawiamy przyprawami i smażymy 5 minut.
  8. Do garnka wlewamy bulion, przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania.
  9. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10 minut.
  10. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy na 4 części i usuwamy z niego nasiona.
  11. Obranego pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
  12. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut.
  13. Po tym czasie całość blendujemy i dodajemy mleko.

Przy podaniu możemy dolać do zupy śmietankę i całość posypać natką pietruszki.

Zupa z korbola - jak zrobić zupę krem z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym jest dość niecodzienną propozycją, która również jest bardzo pysznym sposobem na przygotowanie tego typu zupy. Warto dowiedzieć się, jak można wykonać ją na inny sposób. Zobaczmy więc, jak przygotować krem z dyni z mleczkiem kokosowym.

Składniki:

  • 1 kg dyni,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1,5 puszki mleczka kokosowego,
  • 4 marchewki,
  • 1 seler,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 8 łyżek oleju sezamowego,
  • przyprawy: sól, 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej, imbir, curry.

Przygotowanie:

  1. Dynię obieramy i kroimy w kawałki.
  2. Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę.
  3. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego cebulę.
  4. Po zeszkleniu cebuli dodajemy seler i marchew.
  5. Po około 5 minutach do warzyw dodajemy ziemniaki, starty korzeń imbiru i czosnek.
  6. Całość mieszamy.
  7. Po kolejnych 5 minutach dodajemy do garnka dynię.
  8. Całość przyprawiamy i dodajemy mleczko kokosowe.
  9. Na koniec do warzyw dodajemy bulion i gotujemy pod przykryciem około 20 minut do zmięknięcia warzyw.
  10. Zupę blendujemy na gładką masę.

Zupa krem jest gotowa do podania. Przy podaniu można posypać ją uprażonymi pestkami dyni.

Czy ten artykuł był dla Ciebie pomocny?
Oceń
Dla 97,1% czytelników artykuł okazał się być pomocny